x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Xi Jinping, noul secretar general al P.C. Chinez

Xi Jinping, noul secretar general al P.C. Chinez

de Dan Tomozei    |    15 Noi 2012   •   08:37
Xi Jinping, noul secretar general al P.C. Chinez
Oamenii când au aceeaşi voinţă pot muta şi muntele Tai, spun chinezii. Plecând de la acest simbol, reper în istoria Chinei, noul secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a declarat, în cadrul primei apariţii publice după desemnarea în funcţie, că responsabilitatea primită „este mai grea decât este Muntele Tai, iar drumul nostru înainte este unul lung”.

Vice-preşedintele Xi Jinping a fost ales, joi, secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din China (PCC), în cadrul primei sesiuni plenare celui de-al 18 CC al PCC. Totodată, Xi Jinping a preluat şi funcţia de preşedinte al Comisiei Militare Centrale, Fan Changlong şi Xu Qiliang fiind desemnaţi vicepreşedinţi ai comisiei. Alături de Xi jinping, noul Comitetului Central este format din Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan, şi Zhang Gaoli.

Cu o atitudine degajată şi prezentând scuze pentru întârzierea cu care a început întâlnirea cu câteva sute de jurnalişti, noul secretar general al PCC, Xi Jinping, a declarat că "responsabilitatea noastră este acum să ne mobilizăm şi să conducem partidul şi oameni reprezentând toate grupurile etnice din China, pentru a prelua ştafeta transmisă prin istorie şi de pentru a face eforturi pentru a realiza mare înnoire a naţiunii chineze, pentru a face naţiunea chineză o mare stea în rândul familiei naţiunilor”, a spus Xi.

Noul lider al PCC a subliniat că astăzi chinezii „doresc să aibă o mai bună educaţie, locuri de muncă stabile, venituri mai mari, o securitate socială mai mare, o mai buna îngrijire medicală, o îmbunătăţire a condiţiilor de locuit, precum şi un mediu mai bun".

Vorbind despre realizările care fac din China o ţară invidată la nivel mondial, Xi Jinping a declarat că "nu suntem multumiţi şi nu ne vom culca pe lauri. În noile condiţii, partidul nostru se confruntă cu multe provocări grave, şi există, de asemenea, multe probleme presante în cadrul partidului, care trebuie să fie rezolvate, în special corupţia, care ne distanţează de oameni, ajungând la formalităţile şi birocraţia generată de unii oficiali de partid", a spus Xi. Prima soluţie identificată de noul secretar general al PC Chinez vizează abordarea unui comportament onorabil al celor care se află la vârful partidului, care trebuie să impună o disciplină strictă. „Vom rezolva, în mod eficient, problemele majore din interiorul partidului pentru a ne îmbunătăţi comportamentul şi pentru a menţine o legătură strânsă cu oamenii. Procedând astfel, ne vom asigura că partidul va rămâne centrul de conducere în promovarea cauzei socialismului cu caracteristici chineze", a spus Xi.

Arătând că poporul chinez este un popor care a creat istorie şi care este format din adevăraţi eroi, Xi Jinping a subliniat că oamenii sunt sursa puterii. "Suntem conştienţi de faptul că capacitatea unui individ este limitată. Dar când suntem uniţi ca unul, vom crea o putere minunată şi vom putea depăşi cu siguranţă toate dificultăţile. Responsabilitatea noastră este la fel de grea cum este Muntele Tai, iar drumul nostru înainte este unul lung", a spus Xi.

La finalul primei apariţii publice în calitate de secretar general al PC Chinez, Xi Jinping s-a adresat şi "prietenilor din presa", declarând că "la fel cum China are nevoie să cunoască mai multe despre lume, la fel lumea are nevoie să afle mai multe despre China. Sper că vom continua eforturile de aprofundare a înţelegerii reciproce între China şi lume", a spus Xi.

×
Subiecte în articol: China secretar general