x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Yuksek Şahin, “regale” legumelor, arestat pentru mită

Yuksek Şahin, “regale” legumelor, arestat pentru mită

de Elena Stan    |    23 Apr 2013   •   20:03
Yuksek Şahin, “regale” legumelor, arestat pentru mită

Yuksek Şahin, cetăţean de origine turcă, patronul firmei Yuksek Internaţional Fruct SRL, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pentru dare de mită şi instigare la dare de mită, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Procurorii îl acuză pe Şahin Yuksek că a vrut să dea mită 40.000 de euro unui înalt funcţionar din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ca să denatureze rezultatele unui control efectuat la firma Yuksek International Fruct. Spre surprinderea omului de afaceri turc, funcţionarul ANAF nu a primit banii, ba mai mult, acesta din urmă l-a denunţat la DNA.
“La data de 19 aprilie 2013, inculpatul Yuksek Şahin a oferit prin intermediar, unui înalt funcţionar din cadrul ANAF (denunţător în cauză), suma de 40.000 euro în schimbul denaturării rezultatului unui control efectuat de organele fiscale la firma sa. Având în vedere că funcţionarul a refuzat oferta, inculpatul Yuksek Şahin a revenit, în aceeaşi zi, cu o altă ofertă, de 30.000 de euro, pe care a făcut-o în mod direct aceluiaşi înalt funcţionar din cadrul ANAF”, potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori.

“Vameşul” Yuksek
Presa centrală scrie de ani de zile despre Şahin Yuksek, liderul grupării turce care controlează piaţa legumelor şi fructelor de la noi din ţară, aducând prejudicii semnificative bugetului. Şahin Yuksek este poreclit “Vameşul” din cauza influenţei pe care o are în vămile româneşti, Garda Financiară şi Poliţia de Frontieră. Astfel, camioanele sau containerele cu legume sau fructe sunt rareori oprite pentru verificări, iar de cele mai multe ori controalele se fac doar pe hârtie. Pentru a nu plăti TVA la momentul importului, Şahin Yuksek a înfiinţat câteva societăţi comerciale în Bulgaria, care importau mărfuri din Turcia fără a plăti taxele care urmează a fi achitate în România la vânzarea fructelor şi legumelor. Mărfurile sunt vândute de mai multe ori, cu adaosuri mici către firme controlate din umbră de aceleaşi clanuri, potrivit unei anchete realizate de Rise Project împreună cu emisiunea “În Premieră” difuzată de Antena 3. În lanţul comercial erau folosite uneori şi zece firme pentru îngreunarea controalelor. Penultima firmă din lanţ colecta grosul datoriilor la stat, deoarece aici se făcea saltul de preţ. Uneori se punea un adaos şi de zece ori mai mare faţă de cel din vamă, locul pe unde marfa intra subevaluată. Firmele cu probleme erau închise rapid, fiind pasate unor interpuşi care declarau sedii fictive. Pe acest traseu, bugetul de stat este prejudiciat anual cu sute de milioane de euro, reprezentând taxe şi impozite.

Fraţii Yuksek fac evaziune fiscală
Cu două zile înainte de arestarea lui Şahin Yuksek, fratele acestuia, Abbas Yuksek, a fost ridicat de la domiciliul său din Ilfov, în timp ce poliţiştii colectau documente de la punctele de lucru din angroul SU Market ­ cel mai mare centru comercial de legume şi fructe. În dosar, mai sunt învinuite alte cinci persoane. Abbas a fost reţinut, joi, pentru un prejudiciu adus bugetului de stat de 900.000 de lei. Vineri, Tribunalul Ilfov l-a pus în libertate pe turc, interzicându-i să părăsească România timp de 30 de zile sau să ia legătura cu martorii sau învinuiţii din acest dosar. Abbas mai este cercetat împreună cu fratele său Şahin într-un alt dosar, pentru evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Procurorii susţin că fraţii Yuksek efectuează încă din anul 2004 importuri de legume şi fructe prin intermediul mai multor firme, folosind documente comerciale falsificate. Adică, subevaluează marfa şi modifică documentele de transport fară să le înregistreze în contabilitate. Procurorii îi suspectează pe fraţii Yuksek că se află în spatele mai multor firme care rulează sume importante de bani, după care dispar fără să îşi plătească datoriile către stat. Fraţii Yuksek sunt cunoscuţi la ei acasă, în Samandag, drept “Comisionarii” pentru că majoritatea firmelor care doresc să importe legume sau fructe în România le plătesc un comision pentru ca marfa să poată intra în ţară fără să fie controlată.

×
Subiecte în articol: Yuksek Şahin