x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zambaccian "reloaded" - Cotroceni, sase, vine sageata lui Nastase!

Zambaccian "reloaded" - Cotroceni, sase, vine sageata lui Nastase!

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    01 Apr 2006   •   00:00
Zambaccian "reloaded" - Cotroceni, sase, vine sageata lui Nastase!

Credeati ca n-o sa mai auziti de Adrian Nastase la Parchet? Ei bine, "Matusa Tamara" l-a adus ieri din nou pe fostul premier in fata procurorilor. Dar nu de la DNA, ci de la Parchetul General, la plangerea depusa de parlamentarii PNL.

Adrian Nastase a venit ieri la Parchetul General fara avocat si a stat doar vreo 20 de minute. Modul in care a gestionat, ca presedinte al Camerei Deputatilor, traseul cererii de perchezitionare a caselor sale i-a adus lui Nastase o plangere penala pentru abuz in serviciu, formulata de grupul parlamentar PNL, prin deputatul Dragos Ujeniuc. Noul dosar se afla doar in faza actelor premergatoare urmaririi penale. Citat ca faptuitor, fostul premier nu a fost insa audiat. "I-am spus procurorului ca singura mea observatie fata de acest dosar este legata de faptul ca nu s-a facut aplicarea articolului 72(1) din Constitutie. Parlamentarii nu pot fi judecati pentru votul lor in timpul mandatului", a declarat Nastase la iesirea de la Parchet.

APARARE. Politicianul a considerat ca noul dosar este "aberant" si incalca "brutal separatia puterilor in stat". "In nici un caz Parchetul General nu poate cerceta modul in care functioneaza Biroul Permanent, de asemenea nu poate cenzura chestiuni care tin de organizarea ori votul Camerei Deputatilor", a spus fostul premier. Reamintim ca in dosarul "Zambaccian" Adrian Nastase este invinuit pentru ca ar fi primit mita sub forma unor geamuri termopan si a unor bunuri aduse din China. Alaturi de el mai sunt anchetati Dana Nastase, Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, Irina Jianu, fost sef la Inspectoratul de Stat in Constructii. Procurorii DNA i-au perchezitionat pe toti vecinii politicianului din blocul Zambaccian, dar nu au putut "scotoci" si casa lui Adrian Nastase din cauza votului de respingere dat in Camera Deputatilor.

PLANGEREA. Deputatul liberal Dragos Ujeniuc a sustinut la 14 februarie intr-o conferinta de presa ca "Adrian Nastase a procedat cu titlu arbitrar, in afara oricarei litere a Regulamentului Camerei" atunci cand a gestionat cererea ministrului Justitiei de incuviintare a perchezitionarii caselor sale din Strada Zambaccian si din comuna Cornu. Ujeniuc preciza ca grupul parlamentar PNL a decis, in unanimitate, depunerea unui denunt pe aceasta tema la adresa lui Adrian Nastase. Potrivit liberalului, fostul presedinte al Camerei Deputatilor ar fi incalcat regulamentul, trimitand solicitarea la Biroul Permanent si a intarziat astfel, "cu rea-credinta", discutarea cererii Monicai Macovei.

In replica, Nastase a sustinut ieri ca Ujeniuc a mai facut o plangere impotriva sa, tot pentru abuz in serviciu, pe motiv ca nu ar fi convocat o sesiune extraodinara asa cum si-ar fi dorit parlamentarul liberal. "Dosarul s-a pierdut in spatiu. Procurorii au constatat probabil ca nu sunt competenti", a spus fostul premier.

CONSTITUTIONAL
"I-am spus procurorului ca singura mea observatie fata de acest dosar este ca parlamentarii nu pot fi judecati pentru votul lor in timpul mandatului"
Adrian Nastase
fost presedinte al Camerei Deputatilor

IRONIE
"Luati-o ca pe o gluma, dar eu banuiesc ca se poate declansa o actiune penala impotriva lui Traian Basescu, pentru ca Legea Rompetrol a fost promulgata de el"
Adrian Nastase
fost presedinte al Camerei Deputatilor

NASTASE ARATA CU DEGETUL SPRE BASESCU
Probabilitatea chemarii sale pentru audieri si in cazul Ordonantei Rompetrol i-a starnit ieri lui Adrian Nastase un raspuns ironic: "Cred ca toti parlamentarii vor fi chemati la audiere. Banuiesc ca, dupa aceea, se va pregati o actiune penala impotriva presedintelui Romaniei. Luati-o ca pe o gluma, dar eu banuiesc ca se poate declansa o actiune penala impotriva lui Traian Basescu (foto), pentru ca, in fond, Legea Rompetrol a fost promulgata de el", a declarat Adrian Nastase. Politicianul sustine ca ar putea fi chemat in dubla calitate, de martor si de parlamentar, pentru ca ordonanta, semnata de el, in calitate de premier, contrasemnata de fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu si de fostul ministrul al Economiei Dan Ioan Popescu, a fost adoptata si de Parlament. In opinia lui Nastase, Ordonanta prin care datoriile istorice, de 603 milioane de dolari, ale rafinariei Petromidia au fost transformate in obligatiuni, a fost "de bun augur" pentru bugetul statului. Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu sunt urmatorii pe lista citarilor in acest dosar.
×