x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zece persoane, între care cinci copii, au ajuns la UPU Sălaj, în 48 de ore, cu înţepături de căpuşe

Zece persoane, între care cinci copii, au ajuns la UPU Sălaj, în 48 de ore, cu înţepături de căpuşe

de Mediafax    |    23 Apr 2012   •   13:09
Zece persoane, între care cinci copii, au ajuns la UPU Sălaj, în 48 de ore, cu înţepături de căpuşe

Zece persoane, intre care cinci copii cu varste intre 4 si 10 ani, au ajuns, in ultimele 48 de ore, la Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, cu diverse plagi si reactii alergice in urma intepaturilor de capuse.

"In ultimele 48 de ore, au fost adusi la Unitatea de Primire a Urgentelor zece salajeni care aveau diferite plagi si reactii alergice rezultate in urma muscaturilor de capuse. Este vorba de cinci adulti cu varste intre 19 si 51 de ani si de cinci minori: o fetita de patru ani din localitatea Hida, o fetita de noua ani din localitatea Ciumarna, doua fetite de 4 ani si 10 ani din Zalau si un baiat de 4 ani, tot din Zalau. Toti pacientii au fost tratati in Urgenta, nefiind necesara spitalizarea lor", a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, Mariana Ortelecan.

Potrivit sursei citate, sunt primele cazuri ajunse la Urgenta, in acest an, in urma intepaturilor de capuse.

Ea a mentionat ca, intrucat intepaturile de capuse pot duce la encefalita, este necesara prezentarea la medic.

Conform unui raport al Ministerului Sanatatii, la nivelul intregii tari anul trecut au fost confirmate 861 de cazuri de boala Lyme, care apare ca urmare a intepaturii de capusa, cu 52 la suta mai multe decat in 2010, pe primul loc clasandu-se Sibiul (362 de cazuri), urmat de judetul Harghita (71 de cazuri) si judetul Iasi (49 de cazuri).

Capusele se gasesc de obicei in iarba inalta si pe blana animalelor, cele mai multe cazuri aparand primavara si vara, dar si spre toamna, iar inmultirea lor tine si de modificarile in utilizarea pesticidelor.

×
Subiecte în articol: capuse boala lyme