x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de nave blocate pe Dunăre din cauza nivelului foarte scăzut al apei. Centrala Cernavodă ar putea fi oprită

Zeci de nave blocate pe Dunăre din cauza nivelului foarte scăzut al apei. Centrala Cernavodă ar putea fi oprită

19 Sep 2011   •   07:13
Zeci de nave blocate pe Dunăre din cauza nivelului foarte scăzut al apei. Centrala Cernavodă ar putea fi oprită

Seceta a facut ca nivelul Dunarii sa scada aproape de cota de avarie. Daca nivelul continua sa scada, centrala nucleara de la Cernavoda ar putea fi oprita. Pericolul este ca debitul mic nu ar asigura suficienta apa pentru racirea reactoarelor.

Specialistii avertizeaza ca daca nivelul apei din bazinul centralei va ajunge la 2,5 se va opri unitatea intai, iar la 2,35 va fi oprita si unitatea a doua.

Nu este singura problema data de debitul scazut al Dunarii. In ultimele zile zeci de nave au fost blocate.

La Bechet doua nave de croaziera nu au mai reusit sa inainteze. O alta nava de croaziera a esuat pe Dunare in noaptea de joi spre vineri, dar a reusit sa revina pe portiunea navigabila, iar pasagerii au ajuns in Portul Calafat.

In porturile Calafat, Drobeta Turnu Severin si Orsova au fost blocate, din cauza nivelului scazut al Dunarii, 84 de barje incarcate cu aproximativ 60.000 de tone de cereale, care ar fi trebuit sa ajunga in Portul Constanta pentru a fi descarcate.

La intrarea in tara, debitul fluviului a ajuns sa fie cu aproape 40% mai mic decat normalul pentru luna septembrie, iar intre Turnu Magurele si Calarasi, apa inregistra o adancime de doar 1,5 metri, in loc de 2,5 metri, minimul permis pentru navigatie.

×