x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zi libera dedicata aderarii Romaniei la NATO

Zi libera dedicata aderarii Romaniei la NATO

02 Apr 2004   •   00:00

Distractie gratis pentru toti cetatenii cu ocazia devenirii Romaniei membru al Aliantei Nord-Atlantice. Seara, un concert de 90.000 de euro, in Piata Revolutiei din Bucuresti.

Aderarea Romaniei la NATO va fi marcata astazi printr-o serie de manifestari specifice, organizate de Guvern. De altfel, Executivul a decis ca ziua de astazi sa fie nelucratoare, fara a fi recuperata. In cursul diminetii, pe esplanada din fata Palatului Parlamentului va avea loc o ceremonie de inaltare a drapelelor Romaniei si NATO, la care vor lua parte presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase. In paralel, in holul Palatului va fi organizata o expozitie de pictura.

CONCERT FARA FRANCEZ. Dupa-amiaza, in Piata Revolutiei este programat un concert, la care si-au anuntat prezenta solisti consacrati, ca Pepe, Selena, Cream. Cheltuielile organizarii acestui concert se ridica la suma de 90.000 de euro si se estimeaza ca la spectacol vor asista circa 20.000 de persoane. Concertul se va incheia cu un foc de artificii. Initial, autoritatile de la Bucuresti planuisera impreuna cu cele de la Sofia organizarea unui concert sustinut de Jean Michel Jarre, insa costurile erau prea mari.

SOLEMNITATI. In toate unitatile militare va fi arborat drapelul Romaniei si al Aliantei Nord- Atlantice, iar MApN va inaugura, la Muzeul Militar, sectorul NATO, in cadrul sectiei de Istorie Contemporana. In toate judetele vor fi organizate astfel de festivitati dedicate aderarii la Alianta Nord-Atlantica, iar ambasadele Romaniei in strainatate vor oferi receptii pentru a marca acest eveniment. Casa NATO va avea o zi a usilor deschise si duminica va gazdui un seminar dedicat implinirii a 55 de ani de la infiintarea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, iar Banca Nationala a Romaniei va emite o medalie jubiliara si va crea o serie filatelica speciala. La 5 aprilie, la palatul Cotroceni va fi organizata o receptie, la care sunt invitati diplomatii straini acreditati la Bucuresti.
Silviu Sergiu, Lavinia Tudoran


Sus steagul la Bruxelles In cadrul unei ceremonii speciale care are loc astazi la Bruxelles, la sediul NATO, steagul Romaniei va fi arborat alaturi de drapelele celorlalte state membre. La eveniment participa ministrul de Externe, Mircea Geoana, si cel al Apararii, Ioan Mircea Pascu. Este programata o reuniune festiva a Consiliului Nord-Atlantic. Romania va sta pentru prima data la masa membrilor NATO.

Tara sarbatoreste

Oficialitatile din majoritatea judetelor tarii au organizat manifestari pentru a celebra ziua NATO.

CLUJ. Manifestarile dedicate zilei de 2 aprilie, ziua aderarii Romaniei la NATO, vor incepe la ora 11:00, cu un simpozion dedicat aderarii Romaniei la NATO, urmat la ora 12:00 de ceremonialul militar de inaltare a drapelelor Romaniei si NATO in piata centrala Avram Iancu. (Oriana TZELMAN)

CRAIOVA. In Piata „Mihai Viteazul" din Craiova a fost montat un ecran urias, pe care se va putea urmari, in direct, ceremonia de la Bruxelles, unde steagul romanesc este arborat, alaturi de cele ale celorlalte state membre. Momentul va fi urmat de un spectacol sustinut de fanfara militara si numeroase ansambluri folclorice. (Cristian Vasilcoiu)

TARGU JIU. Majoritatea institutiilor publice nu lucreaza astazi, fac exceptie doar societatile de salubritate si de transport local. Desi nu se lucreaza, angajatii vor veni la serviciu pentru a sarbatori intrarea tarii noastre in NATO. „In institutii va avea loc cate o petrecere", a declarat prefectul Toni Grebla. In piata publica vor fi adusi solisti de muzica populara care vor sustine un spectacol. Gabriela Mladin

IASI. La prefectura ieseana, oficialii judetului vor inalta astazi, la ora 12:00, steagul Aliantei Nord-Atlantice si pe cel al Romaniei. Majoritatea functionarilor publici de la Prefectura, Consiliul Judetean si Primaria Iasi nu prea stiu ce reprezinta NATO, si confunda Alianta Nord-Atlantica cu Organizatia Natiunilor Unite (ONU). (Mirela Cimpoi)

×
Subiecte în articol: nato observator româniei