x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziarist de la Jurnalul Naţional declarat indezirabil de Ucraina. Aventuri în mijlocul vameşilor cu şepci cât un OZN

Ziarist de la Jurnalul Naţional declarat indezirabil de Ucraina. Aventuri în mijlocul vameşilor cu şepci cât un OZN

de Toma Roman Jr    |    16 Iul 2011   •   10:30
Ziarist de la Jurnalul Naţional declarat indezirabil de Ucraina. Aventuri în mijlocul vameşilor cu şepci cât un OZN

Acum cateva zile, am fost invitat semioficial sa particip la sfintirea bisericii romanesti din Hagi-Curda, de langa Ismail. Este una dintre putinele biserici din Ucraina care tine de Patriarhia de la Bucuresti si in reconstructia ei s-a implicat inclusiv guvernul roman, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, MAE.

Am plecat din Bucuresti vineri seara cu o echipa patriotico-jurnalistica. Am reusit sa ajungem pana undeva la vama Giurgiuveni, dintre Republica Moldova si Ucraina. Aici, am avut o surpriza deosebit de 'placuta'. Mai intai, am fost anuntati ca 'tocmai' a picat reteaua electrica. Am stat vreo doua ore sa-si revina. Cand a reaparut curentul, a reaparut si un vames ucrainean cu o sapca cat un OZN, care a zis suav ca doua persoane dintr-un microbuz romanesc mergand la aceeasi destinatie sunt indezirabile pe teritoriul ucrainean. Apoi, patru preoti romani din Basarabia, care doreau sa ajunga la Hagi-Curda, au fost pusi sa completeze niste formulare scrise in ucraineana, din care nu intelegeau nimic.

Una dintre persoanele indezirabile s-a dovedit a fi colega noastra Simona Lazar, iar cea de-a doua - chiar sotul acesteia, Valentin Tigau, fost corespondent la Chisinau al Radio Romania. Ei au fost informati ca au interdictie timp de cinci ani in Ucraina, in urma unei hotarari date de militie, graniceri sau SBU (securitatea ucraineana) – autoritatile nu au dorit sa specifice. Interdictia a fost data in 2009, an in care cei doi jurnalisti au realizat reportaje in Basarabia de Sud, iar Romania a castigat la Haga procesul cu Ucraina, privind platoul continental din Marea Neagra.

Citeste Simona Lazar: Nu ma gandeam ca voi simti la propriu cat de greu este sa fii roman in Ucraina

Din frontiera pana la biserica din Hagi-Curda sunt 115 kilometri. Sfintirea era programata sa inceapa la ora 10. Printr-un act de ostilitate manifestat prin noduri in papura, autoritatile ucrainene au impiedicat aproximativ 120 de romani sa ajunga la un eveniment cultural. Din cele constatate la fata locului, nimeni nu avea intentia sa anexeze Basarabia de Sud sau sa comita acte de terorism in numele unui pretins nationalism extrem.

Mai trebuie sa mentionam ca oficialii de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, avand statut diplomatic, au trecut prin vama, pana de curent si suspiciunea ucraineana, ca prin branza, lasand multi cetateni ai tarii lor sa sfinteasca, in cel mai bun caz, frontiera moldo-ucraineana.

Citeste si MAE a emis un comunicat de presa dupa incidentul de sambata

Citeste si REPORTER IN BASARABIA DE SUD/Cand Odessa gandeste la Eminescu,REPORTER IN BASARABIA DE SUD / Cetatea Alba – un monument ideologic, REPORTER IN BASARABIA DE SUD/Biserica si “comisarii rosii'

×
Subiecte în articol: chisinau ucraina radio romania autoritati