x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziarist retinut pentru spionaj

Ziarist retinut pentru spionaj

18 Noi 2004   •   00:00

ABUZ LA FRONTIERA - Vamesii bulgari au sechestrat un jurnalist roman

Un reporter al unui canal de televiziune din Romania a fost retinut la vama bulgara pentru ca ar fi spionat filmand dotarile din punctul de frontiera bulgar Ruse. Dupa mai multe ore de audieri, el a fost dus in arest, urmand a fi prezentat procurorului-sef al orasului Ruse.
EDUARD PASCU

PERICOL. Bulgaria este o tara plina de capcane. Prin retinerea ziaristului roman s-a creat un precedent periculos
ACUZAT. George Buhnici a devenit spion peste noapte doar pentru ca a folosit camera ascunsa in a-si exercita meseria
Corespondentul PRO TV George Buhnici a fost retinut, marti dupa-amiaza, de catre autoritatile vamale bulgare si, dupa 8 ore de interogatorii, a fost dus la arestul politiei din Ruse. Reporterul filmase cu o camera ascunsa in ochelari comercianti din magazinele duty-free de la vama Giurgiu-Ruse dispusi sa vanda tigari in cantitate mai mare decat o permite legea. Dupa filmare, echipa formata din soferul Ovidiu Pavel si reporterul George Buhnici a intrat pe teritoriul tarii vecine doar pentru a putea intoarce masina si a reveni in Romania. Au fost insa opriti de autoritatile vamale pe sensul de iesire din Bulgaria. Se pare ca vamesilor bulgari li s-a parut suspect faptul ca cei doi s-au intors foarte repede, ei neajungand nici macar pana in Ruse. Intrebati daca au camera de filmat, cei doi ar fi declarat ca nu. Atunci vamesii bulgari i-au perchezitionat si au gasit camera ascunsa. Imediat le-au confiscat echipamentele de filmare si i-au retinut pentru audieri.

ANCHETA. Conform unui comunicat al PRO TV, corespondentul si soferul au fost audiati separat si li s-a interzis timp de cateva ore sa telefoneze in Romania. Cei doi au fost pusi sa dea declaratii si sa semneze procese-verbale in limba bulgara, in prezenta unui translator. Toate demersurile lui George Buhnici de a solicita asistenta din partea Ambasadei Romaniei si de a beneficia de un traducator autorizat au fost tergiversate voit. Dupa cateva ore de audieri, soferului Ovidiu Pavel i-a fost inapoiat pasaportul, insa corespondentul a fost retinut in continuare. I s-au pus la dispozitie un avocat din oficiu si un interpret, care traducea insa selectiv intrebarile si observatiile autoritatilor bulgare. Postul de televiziune i-a asigurat inca din cursul serii asistenta juridica lui George Buhnici, care este reprezentat in acest moment de un avocat roman si de doi avocati bulgari, precum si de un traducator autorizat, trimis din Romania. In jurul orei 23:30, corespondentul a fost dus la Politia din Ruse si inchis in arest, iar caseta a fost trimisa pentru expertiza la Sofia. In functie de rezultate, procurorii vor formula o acuzatie la adresa ziaristului. Cel mai probabil, el va fi invinuit de detinere de tehnica speciala de filmare, infractiune pentru care codul penal bulgar prevede o inchisoare de pana la 3 ani.

RAZBUNARE? "PRO TV constata ca felul in care este tratat corespondentul nostru constituie un abuz si o razbunare din partea vamesilor bulgari", precizeaza comunicatul, amintind ca, in luna septembrie, patru vamesi bulgari s-au ales cu dosare penale in urma unui reportaj care demasca faptul ca la ghiseele vamale formalitatile sunt indeplinite doar dupa ce vamesul bulgar primeste cate zece euro de la fiecare turist roman.

INTERVENTII DIPLOMATICE. Contactat de Jurnalul National, consulul Romaniei la Sofia, Victor Bojin, a estimat ca George Buhnici s-ar putea intoarce in tara la inceputul saptamanii viitoare. El a confirmat ca, cel mai probabil, acuzatiile impotriva jurnalistului se vor limita la detinere de tehnica speciala de filmare, iar George Buhnici nu stia ca, potrivit legii bulgare, aceasta este o infractiune. Consulul a afirmat ca, atunci cand jurnalistul a fost retinut de autoritatile bulgare, inregistrarea de imagini continua. "Mi-a spus ca nu si-a dat seama ", ne-a declarat Bojin. Oficialul roman a adaugat ca, pana la urma, autoritatile bulgare s-au dovedit cooperante. "Au acceptat sa discute cu noi despre un caz in care ancheta este in curs, si ne-au si permis sa il vedem pe jurnalist si sa discutam cu el. Toate acestea sunt exceptii de la regula", a spus consulul.

Arestat la Ruse, lui Buhnici i-a fost prelungit mandatul cu inca 72 de ore, fiind acuzat oficial de posesie de tehnica speciala de inregistrare, fapt ce contravine legislatiei bugare.

RAZBUNARE

"PRO TV constata ca felul in care este tratat corespondentul George Buhnici constituie un abuz si o razbunare din partea vamesilor bulgari" - Camelia Cavadia, PR PROTV

PROTEST

"Clubul Roman de Presa protesteaza impotriva retinerii abuzive a reporterului. CRP va solicita sprijinul Asociatiei Mondiale a Ziarelor pentru eliberarea acestuia" - Consiliul de Onoare al CRP

SMS-URI
Reporterul a pastrat legatura cu redactia din Bucuresti prin cateva mesaje trimise pe telefonul mobil, primul fiind dat marti seara, la ora 19:51.
  • ORA 19:51

    Procurorul bulgar mi-a spus ca, daca fac ce spune el, scap in doua zile. Nu prea am incredere. Am cerut avocat si asistenta de la ambasada.
  • ORA 20:23

    Ma plimba de colo-colo. Tocmai mi-au luat amprentele si m-au verificat la Interpol. Acum ma tin intr-un birou. M-a sunat consulul nostru si i-am povestit.
  • ORA 22:30

    Sunt la un fel de procuror care imi ia datele. Zice ca ma judeca maine.
  • ORA 22:40

    Ma aresteaza 24 de ore. Maine ma judeca pentru ca am introdus in Bulgaria aparatura speciala de filmare care poate fi folosita doar de politie. Pana la 3 ani.
  • ORA 22:42

    Toata aparatura se trimite la Sofia pentru expertiza. Magistratul zice ca am fata de spion.
  • ORA 22:43

    Ma tin aici pana se lamuresc. Imi baga pe gat un avocat si spun ca nu imi puteti trimite unul care sa ma reprezinte.
  • ORA 22:57

    Ma ameninta cu arestul daca nu semnez urgent.
  • ORA 23:35

    Ma baga in arest pana maine. Imi iau tot. Acte, Bani, Mobil.
  • CE SPUNE LEGISLATIA EUROPEANA
    Conform legislatiei Uniunii Europene, la care si Bulgaria aspira, spatiul vamii este considerat zona publica, astfel se poate filma fara acordul autoritatilor. Conform legii bulgare, spatiul vamii este considerat zona strategica. Bulgaria, ca membra a Consiliului Europei, a semnat recomandarea numarul 96 a Consiliului de Ministri din tarile membre ale Consiliului Europei, care prevede ca statele semnatare se obliga sa permita accesul jurnalistilor si al echipamentelor acestora pe teritoriul lor. De asemenea, statele semnatare se angajeaza sa evite orice masura restrictiva la adresa jurnalistilor, de exemplu retragerea unei acreditari sau expulzarea din cauza exercitarii profesiei ori a continutului reportajelor pe care le realizeaza.
    ×
    Subiecte în articol: observator georg buhnici