x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zile de primăvară

Zile de primăvară

de Dan Panaitescu    |    03 Noi 2008   •   00:00

Week-end-ul a fost deosebit de cald în sud-estul ţării, unde s-au înregistrat temperaturi de primăvară.



Astfel, la Feteşti au fost 28°C. Meteorologii susţin că în ultima lună de toamnă vremea tinde spre extrem în fiecare an. Ori este foarte frig, ori foarte cald. Şi astăzi vom avea parte de temperaturi peste limita normală. În zonele joase se va produce ceaţă dimineaţa. Începând de mâine, vremea revine la normal, în zona montană înaltă, la peste 2.000 de metri altitudine, fiind posibil să ningă uşor.
Pe Transfăgărăşan, traficul rutier a fost închis, deşi cea mai înaltă şosea din România nu este acoperită cu zăpadă. Accesul a fost blocat cu indicatoare de circulaţie.


Comentariu

Începutul de noiembrie din acest an are aspect de toamnă, iar din punct de vedere termic vremea este deosebit de caldă pentru această dată. Astfel, ieri s-au înregistrat maxime termice care au depăşit 20 de grade, în cea mai mare parte a ţării cu temperaturi de peste 25şC (valoare caracteristică zilelor de vară), atingând chiar 28şC la Feteşti. Au fost înnorări trecătoare, dar ploile au fost puţine şi slabe, în vest şi în nord-vest. Deşi nopţile din această perioadă sunt în mod obişnuit reci, în noaptea de sâmbătă spre duminică, minimele termice au fost pozitive, ajungând la valori peste 15şC în sudul Banatului şi pe litoral, iar în est, pe arii restrânse s-a semnalat ceaţă. În următoarele zile condiţiile aero-sinoptice nu se vor modifica esenţial, astfel încât vom fi în continuare situaţi în câmp de presiune ridicată, pe partea caldă a maximului barometric şi transportul de aer cald va continua pe panta sud-vestică şi sudică.
În regiunile extracarpatice, circulaţia atmosferică va aduce dinspre mare aer mai umed, care va favoriza formarea norilor cu plafon jos, iar în zonele depresio-nare local se va forma ceaţă, ce poate fi asociată trecător şi izolat cu burniţă sau cu ploaie slabă. meteorolog Doina Mărăşoiu


La munte

Azi (luni):
Vremea va fi frumoasă şi se va menţine caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab, până la moderat pe creste. Dimineaţa se vor înregistra condiţii de ceaţă.
Mâine (marţi):
Vremea va fi frumoasă şi se va menţine caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab, până la moderat. Dimineaţa se vor înregistra condiţii de ceaţă.
Poimâine (miercuri):
Vremea va fi frumoasă şi caldă pentru această perioadă a anului, chiar dacă temperatura aerului va scădea uşor. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab, până la moderat.


Bucureşti:

Centru:     max.: 190C   min.: 100CPeriferie:    max.: 200C   min.: 110C
Azi (luni):
Vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. Cerul va fi temporar noros, iar în primele ore ale zilei şi noaptea va fi ceaţă. Vântul va sufla slab.
Mâine (marţi):
Vremea se va menţine caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va prezenta unele înnorări, mai ales în primele ore ale zilei, iar vântul va sufla slab. Maxima: 19°C; minima: 9°C.
Poimâine (miercuri):
Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales dimineaţa şi în cursul nopţii, când se va forma ceaţă. Vântul va sufla slab. Maxima: 18°C, minima: 7°C.


Presiunea atmosferică

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.
Azi (luni):
Presiunea atmosferică va creşte de la valori în jur de 758 mm Hg până la valori în jur de 762 mm Hg.
Mâine (marţi):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinându-se la valori în jur de 762 mm Hg.


  • Dacă eşti martorul unor fenomene meteo extreme, fotografiază sau filmează şi trimite imaginile la meteo@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: vremea caldă ceata meteo