x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zilele Islazului - Proclamaţia de voie bună

Zilele Islazului - Proclamaţia de voie bună

de Vasile Arcanu    |    10 Iun 2007   •   00:00
Zilele Islazului - Proclamaţia de voie bună

Oamenii din Islaz au reinnodat tradiţia de a sărbători Zilele Comunei şi au marcat ieri 159 de ani de la citirea Proclamaţiei istorice.La 9 iunie 1848, mişcarea revoluţionară din Ţara Romănească, prin glasul lui Ion Heliade Rădulescu, a dat citire Proclamaţiei de la Islaz.

Sărbătoare pe urmele paşoptiştilor

Oamenii din Islaz au reinnodat tradiţia de a sărbători Zilele Comunei şi au marcat ieri 159 de ani de la citirea Proclamaţiei istorice.

La 9 iunie 1848, mişcarea revoluţionară din Ţara Romănească, prin glasul lui Ion Heliade Rădulescu, a dat citire Proclamaţiei de la Islaz. Documentul de tip constituţional avea 22 de prevederi vizănd independenţa administrativă, alegerea unui domn responsabil pentru o perioadă de cinci ani, egalitatea drepturilor politice, emanciparea clăcaşilor, dezrobirea ţiganilor, instrucţiune egală, infiinţarea unor aşezăminte penitenciare, crearea gărzii naţionale. Localitatea Islaz, căndva in judeţul Romanaţi se află astăzi in raza administrativă a judeţului Teleorman.

TRANSFORMARE. Localitate cu peste 6.000 de suflete, Islazul de azi e incărcat de istorie. Actualul primar, Ion Gheorghe Cătălin Geară, aflat in fruntea obştii de doar doi ani, a reuşit să schimbe mult faţa comunei pe care o păstoreşte. Parcul din centrul comunei, locul in care la 1848 Nicolae Bălcescu alături de ceilalţi paşoptişti au dat citire Proclamaţiei, a revenit in centrul atenţiei. Pentru prima dată după mai bine de 50 de ani, primarul impreună cu membrii Consiliului local au reinnodat ieri tradiţia de a sărbători ziua comunei.

Toată suflarea Islazului a ieşit ieri la Parc, unde, incă de dimineaţă, s-a dat tonul la distracţie şi petrecere. In mijlocul sătenilor, pe scena improvizată, au concertat elevii de la şcolile din comună, dar şi Ansamblul folcloric "Burnasul" din Alexandria, solista Viorica Bătan, invitat de onoare fiind maestrul Tudor Gheorghe. Printre fiii satului prezenţi la eveniment s-au aflat şi căteva nume de rezonanţă cum ar fi Marian Nazat, Puiu Alexandru, Tudorel Grecu, Marcel Cone, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragne.

×
Subiecte în articol: observator