x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zimbrulu şi Vulturulu, cel mai scump ziar din lume

Zimbrulu şi Vulturulu, cel mai scump ziar din lume

27 Iun 2008   •   00:00

World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a omologat ziarul Zimbrulu şi Vulturulu (apărut în secolul al XIX-lea în Moldova), expus la EFIRO 2008, drept cea mai scumpă gazetă din lume, fiind francată cu opt Capete de Bour.



World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a omologat ziarul Zimbrulu şi Vulturulu (apărut în secolul al XIX-lea în Moldova), expus la EFIRO 2008, drept cea mai scumpă gazetă din lume, fiind francată cu opt Capete de Bour. După ce a stat într-o colecţie elveţiană, ziarul aparţine acum unui colecţionar din Londra, Joseph Hackmey. În valoare de 830.000 de euro, Zimbrulu şi Vulturulu este favorit pentru cîştigarea Marelui Premiu Naţional în competiţia din cadrul Expoziţiei Filatelice Mondiale EFIRO 2008, alături de celebrul "Cap de Bour" şi de alte mii de timbre din colecţii valoroase. Zimbrulu şi Vulturulu a fost scos la Iaşi, iar valoarea exemplarului gazetei este dată de faptul că a fost francată cu opt mărci poştale "Cap de bour" de 5 parale, din a doua emisiune din 1858. În Moldova, Zimbrulu şi Vulturulu era cunoscut ca ziar unionist, alături de revista Steaua Dunării, condusă de Mihail Kogălniceanu, iar valoarea unui abonament anual era de trei galbeni.

MARCĂ SPECIALĂ. Ziarul a fost tipărit în luna mai, iar coincidenţa a făcut ca acesta să fie primul dintr-un teanc de ziare expediat la Galaţi. Pentru că pachetul respectiv cîntarea foarte mult, pe primul ziar s-au aplicat opt timbre din a doua emisiune "Cap de bour", cu legenda "PORTO GAZETEI", pe hîrtie azurată, obliterate cu ştampila rotundă IASSY MOLDOVA. Este cea mai renumită francatură compusă, deoarece este formată din cinci mărci în ştaif plus o pereche şi un exemplar izolat. Era o marcă specială, destinată exclusiv achitării expedierii unui ziar prin poştă. Ajuns la destinaţie, Zimbrulu şi Vulturulu a fost vîndut unui librar, colecţionar de timbre. Numele deţinătorilor acestui ziar în secolul al XIX-lea nu este cunoscut, pentru că nu există documente care să arate primii proprietari. În 1969, proprietarul de atunci al ziarului l-a prezentat, alături de colecţia sa de timbre, la o expoziţie mondială organizată la Sofia şi a cîştigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat în posesia unui colecţionar din Elveţia. Exemplarul a fost achiziţionat la începutul anului 2007 cu suma de 830.000 de euro, în urma unei licitaţii, de Joseph Hackmey, un colecţionar evreu din Londra.

×