x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua a opta de proteste: Sute de profesori s-au alăturat mişcării, la Universitate

Ziua a opta de proteste: Sute de profesori s-au alăturat mişcării, la Universitate

20 Ian 2012   •   19:54
Ziua a opta de proteste: Sute de profesori s-au alăturat mişcării, la Universitate

Din fericire, in a opta zi a manifestarilor din zona Pietei Universitatii nu s-au mai semnalat violente, incidentele dintre protestatari si fortele de ordine fiind sporadice, si lipsite de intensitatea celor din ziua precedenta.

UPDATE 22:57 - Jandarmii au executat o operatiune de imagine, in momentul in care in piata mai ramasesera circa 150 de protestatari, dotati cu scuturi, au ocupat pozitii in dispozitivul de lupta dupa care au parasit piata retragandu-se catre sediul MAI.

UPDATE 21:48 Reporterii Jurnalului National, ajutati si de Mircea Badea, au impartit gratuit in Piata Universitatii sute de numere ale Editiei Speciale a ziarului dedicata evenimentelor care au avut loc in acest loc in ultima saptamana.

UPDATE 20:03 - Primul incident al serii. Un om al strazii a fost condus de catre jandarmi la sectia de Politie, dupa ce asupra sa a fost gasita o bricheta de forma unui revolver. El a motivat ca a gasit bricheta intr-unul dintre cosurile de gunoi din Pasajul Universitatii.

UPDATE 19:42 - Iulian Claudiu Gogu, seful Serviciului cercetare documentare si combaterea actelor antisociale din cadrul Jandarmeriei, prezent in mijlocul manifestantilor in timpul mitingurilor din aceasta saptamana, dar si la mitingul organizat de profesori in fata Ministerului Educatiei, a fost vazut intrand vineri in sediul central al PDL.

UPDATE 19:38 - "Nu trebuie pus semnul egal intre inregistrarea la Parchet a unei reclamatii penale, care constituie un demers civic al oricarui cetatean ce se simte lezat, si vinovatia sau nevinovatia actiunii sau a modului de interventie a Jandarmeriei. Masurile in astfel de cazuri sunt dispuse de catre procuror, cel care da solutia legala. Deocamdata este doar inregistrarea unei plangeri penale si urmeaza cercetari", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru.

UPDATE 19:27 - Premierul Emil Boc se afla in acest moment la Palatul Cotroceni, conform Antena3, pentru consultari cu Traian Basescu. La intalnire mai sunt prezenti Traian Igas, Roberta Anastase si Vasile Blaga.

UPDATE 18:43 - Potrivit purtatorului de cuvant al MAI, Marius Militaru, in Piata Universitatii se afla circa 450 de persoane. De asemenea, au loc mitinguri in alte 11 orase din tara, manifestari la care participa 1600 de oameni.

UPDATE 17:52 - Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca patru jandarmi vor fi cercetati in urma violentelor inregistrate joi seara.De asemenea, Ministerul Public a comunicat ca mai multi civili sunt cercetati in 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Pitesti, iar restul la Bucuresti.

Intr-unul dintre dosare se fac cercetari fata de o persoana pentru ofensa adusa unor insemne, dupa ce aceasta a dat foc la un steag in fata Spitalului Coltea.

Sute de oameni s-au adunat in Piata Universitate, in a opta zi de proteste anti-Guvern si anti-Basescu. Demonstrantilor li s-au alaturat cele cateva sute de profesori care au pichetat, in aceasta dupa-amiaza, sediul Ministerului Educatiei.

Profesorii au venit in Piata Universitatii doar cu pancarte, fara insemnele federatiilor sindicale din care fac parte si fara a bloca traficul, asa cum au fost sfatuiti de jandarmi. Ei cer, alaturi de toti protestatarii, alegeri anticipate si demisia intregului Guvern.

Sindicalistii reclama faptul ca ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, plateste foarte greu pentru naveta cadrelor didactice, in timp ce el face naveta la Paris pe banii romanilor, iar copiii romani beneficiaza doar de 2,3 la suta din PIB, in timp ce copiii demnitarilor merg la studii in strainatate.

Proteste au fost anuntate pentru astazi si in majoritatea celorlalte orase mari din tara, unde, zilele trecute, numarul protestatarilor a variat intre 200 si 1.000 de persoane. La Galati, spre exemplu, manifestantii au pornit in mars de la Prefectura spre sediul PDL, pe care vor sa-l picheteze.

Asociatia Suporterilor Romani va continua protestele, se arata int-un comunicat. "Dorim sa multumim celor 1.000 de minti libere care au ales sa vina alaturi de noi, in zona Fantanii din Piata, pentru a da glas nemultumirilor care ne framanta pe toti, ca popor. Fara tagada, am demonstrat, pentru toti cei prezenti si pentru majoritatea presei care nu este aservita anumitor interese obscurantiste, ca suporterii nu sunt o masa amorfa si ca ideile noastre, redate prin viu grai sau mesaje, au fost exprimate VIRULENT INSA NU VIOLENT", se arata in comunicat. Suporterii au precizat ca joi au parasit Piata inainte de inceperea violentelor.

×