x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Botezului Domnului

Ziua Botezului Domnului

de Loreta Popa    |    05 Ian 2011   •   21:09
Ziua Botezului Domnului

La 6 ianuarie, creştinii au parte de una dintre cele mai frumoase şi importante sărbători ale începutului de an, Boboteaza. Este cunoscută şi sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului, Descoperirea Cuvântului Întrupat.

Botezul Domnului în apa Iorda­nului, înainte de a păşi în viaţa pu­blică, este descris de toţi evangheliştii. Iisus s-a apropiat de râul Iordan, unde boteza Ioan Botezătorul, şi i-a cerut acestuia să-l boteze. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar Mântuitorul a răs­puns: „Aşa se cuvine”. Botezul Domnului este o manifestare a celor trei componente ale Treimii: Fiul se botează în Iordan de  Ioan, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară ca fiind Fiul său. Botezând, Sfântul Ioan descoperă printre oamenii din vremea lui pe Hristos-Mesia după semnul ce i s-a încre­din­ţat; „Am văzut Duhul pogorându-se, din cer, ca un porumbel şi a rămas peste El. Şi eu nu-L cunoşteam pe El”, mărturiseşte Ioan, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: „Peste Care vei vedea Duhul po­go­rându-se şi rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt. Şi eu am văzut şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan, 1, 32-34). Sfântul Ioan este ulti­mul dintre marii proroci şi singurul care l-a văzut pe Cel despre care a profeţit. Credin­cio­şii ţin post negru în ajunul acestei zile importante şi abia după ce preotul sfinţeşte apele cu harul pri­mit din Cer beau apă sfinţită.

La Bobo­tea­ză nu se spală rufe, apa sfinţită acum are puteri miraculoase, ea nu se strică niciodată. Unul dintre cele mai frumoa­se şi cunoscute obiceiuri de Bobotează este aruncarea Crucii în apă, iar câţiva tineri de nădejde se vor arunca după ea. Se spune că acela care o găseşte va fi ocrotit tot anul şi va avea noroc. Se crede că în ziua aceasta toate apele pământului sunt sfinţite. În noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o bucăţică de busuioc; busuioc se pune şi sub pernă.

×
Subiecte în articol: observator