x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Eroilor, celebrată prin ceremonii religioase şi militare

Ziua Eroilor, celebrată prin ceremonii religioase şi militare

26 Mai 2009   •   00:00

Ministerul Apărării Naţionale va celebra Ziua Eroilor, joi, 28 mai, prin ceremonii militare şi religioase dedicate memoriei celor care s-au jertfit pentru apărarea patriei, informează MApN, citat de Agerpres. Activităţile comemorative vor fi organizate în toate garnizoanele din ţară, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război şi cu reprezentanţi ai cultelor religioase.



Militarii aflaţi în teatrele de operaţiuni vor participa la ceremonii de cinstire a celor care s-au jertfit pentru apărarea patriei şi a intereselor României. Manifestările vor începe de miercuri, 27 mai, cu simpozionul ''Veşnică cinstire eroilor neamului românesc'', organizat de Muzeul Militar Naţional ''Regele Ferdinand I'', în sala de spectacole a Palatului Cercului Militar Naţional.

Cu acest prilej, vor fi susţinute comunicări de specialitate, va fi organizat un program cultural susţinut de Serviciul Muzicilor Militare şi corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ''Nifon Mitropolitul'' şi va fi lansată lucrarea de memorialistică ''Prizonier în lagărele sovietice'' a maiorului (r) Sandu V. Cernat.

În Bucureşti sunt organizate ceremonii militare de depuneri de coroane de flori, joi, la Cimitirul Israelit ''Filantropia'', la Mormântul Ostaşului Necunoscut, Monumentul Eroilor Patriei, Cimitirul Eroilor Revoluţiei, Cimitirul Eroilor din Primul şi al Doilea Război Mondial.

Piloţii militari din Forţele Aeriene Române vor aduce un omagiu eroilor neamului printr-un zbor de survol, în timpul ceremoniei desfăşurate la Mormântul Ostaşului Necunoscut, cu trei elicoptere IAR 330 SOCAT (de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni) şi trei aeronave MiG 21 Lancer (de la Baza 86 Aeriană Feteşti).

Manifestări comemorative vor avea loc în toate localităţile din ţară în care sunt cimitire de onoare sau locuri de înhumare ale eroilor români. Reprezentanţele diplomatice şi comunităţile româneşti din străinătate nu îi vor uita de Ziua Eroilor pe eroii români înhumaţi în 30 de state din Europa şi Asia.

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, prin reprezentanţi ai săi, va realiza în această săptămână un adevărat pelerinaj pe un itinerar eroic, în Ungaria - la Budapesta, Debrecen, Szeged, Hajduboszormeny, Germania - Kassel, Worms, Haltingen şi Franţa la Blaesheim şi Soultzmatt.

Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român prin Legea nr. 379 din 2003, iar manifestările dedicate acestui eveniment sunt organizate, conform tradiţiei creştine, în Ziua Înălţării Domnului.

×
Subiecte în articol: observator eroilor