x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Maghiarilor

Ziua Maghiarilor

de Lucian Florea    |    16 Mar 2008   •   00:00
Ziua Maghiarilor
Sursa foto: Bogdan Cristel/

Mii de etnici maghiari din România au marcat ieri 160 de ani de la Revoluţia din 1848 şi au participat la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Mii de etnici maghiari din România au marcat ieri 160 de ani de la Revoluţia din 1848 şi au participat la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

 

Sărbătoarea na­ţio­na­lă a vecinilor noştri a decurs fără incidente majore, însă ten­din­ţele ex­tre­miste nu au lipsit. Europarlamentarul Laszlo Tokes le-a cerut maghiarilor să îşi acorde în acest an votul doar politicienilor care militează deschis pentru auto­no­mie şi autoguver­na­re, informează Mediafax. De cea­laltă parte, Organizaţia Noua Dreaptă a organizat mitinguri la Cluj şi la Bucureşti, intonând cân­tece patriotice şi scandând sloganuri naţionaliste: “Afară, afară cu ungurii din ţară” sau “România nu vă vrea”. Mai mult, preşedintele Organizaţiei, Tudor Ionescu, a de­clarat în mijlocul protestata­rilor din Piaţa Universităţii că va cere preşedintelui Băsescu să convoace de urgenţă CSAT pentru a lua atitudine faţă de tentati­vele privind Ţinutul Secuiesc, având ca precedent declararea independenţei ţinutului Kosovo din Serbia.

 

ELEV BĂTUT. Mitingul de la Cluj s-a lăsat şi cu un tânăr ră­nit. Conform declaraţiilor acestuia, agreso­rii erau membri ai Noii Drep­te. Potrivit Mediafax, tână­rul a fost internat la spital până azi dimi­neaţă, urmând ca mâine, după ce va fi scos certificatul medico-le­gal să depună plângere penală la Poliţie. Organizaţia Noua Dreaptă s-a delimitat în mod oficial de acest incident.

La Covasna, peste 5.000 de persoane s-au adunat la monumentul dedicat lui Gabor àron din centrul municipiului Târgu-Secuiesc şi, după depunerea de coroane, au asis­tat la parada reprezentanţilor comunelor din zonă. În Sfântu Gheor­ghe a avut loc un ma­raton dedicat Zilei Na­ţionale a Ma­ghia­rilor, în vreme ce la Arad, în Parcul Reconcilierii, s-au adunat doar 150 de participanţi, faţă de o mie, câţi au fost anul trecut. Liderul UDMR, Marko Bela, a par­ticipat la evenimentele organizate în Târgu-Mureş şi a declarat că formaţiunea politică pe care o conduce nu vrea să dezmembreze ţara prin auto­no­mie, ci să construiască Transilvania şi să dezvolte Ţinutul Secuiesc.

Ieri în Ungaria, în unele locaţii din Budapesta, grupuri de demonstranţi au încercat să perturbe buna desfăşurare a manifestărilor oficiale, scandând lozinci antiguvernamentale.

×
Subiecte în articol: observator