x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ZIUA MUNCII, sărbătorită de Google printr-un Doodle special

ZIUA MUNCII, sărbătorită de Google printr-un Doodle special

01 Mai 2013   •   08:02
ZIUA MUNCII, sărbătorită de Google printr-un Doodle special

Google sărbătoreşte, astăzi, Ziua Muncii, printr-un logo special, care înfăţişează patru personaje care muncesc. O femeie la un calculator, un grădinar, un zugrav şi o femeie mecanic. În logo-ul creativ mai apar o antenă parabolica şi un elicopter.

Google îşi modifică frecvent logo-ul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi. Anul trecut, Google a sărbătorit Ziua Munciiprintr-un logo special, care reprezinta un muncitor, echipat cu salopetă, cască şi trusă de scule, care ridică deasupra capului sigla Google.

În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 Mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În România, 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde. Coloanele de muncitori, în ţinute festive, scandau lozinci şi purtau pancarte uriaşe. După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte, delectându-se cu mici şi bere.

×