x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Peste 2700 de militari români şi străini au defilat la PARADA MILITARĂ din Piaţa Constituţiei

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Peste 2700 de militari români şi străini au defilat la PARADA MILITARĂ din Piaţa Constituţiei

01 Dec 2014   •   08:15
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Peste 2700 de militari români şi străini au defilat la PARADA MILITARĂ din Piaţa Constituţiei
Peste 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au participat, azi, 1 Decembrie, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

La parada organizată de MApN, împreună cu MAI, SRI şi SPP au fost prezenţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Începând cu ora 18.00, militari din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - B-dul Regina Elisabeta - B-dul Eroilor Sanitari - Şoseaua Cotroceni - B-dul Iuliu Maniu - B-dul Vasile Milea - B-dul Timişoara, se arată într-un comunicat al MApN. De asemenea, se vor organiza ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), subcomisar poliţie Monica Dajbog, a spus că la paradă vor participa 600 de angajaţi ai ministerului cu 100 de mijloace tehnice din dotare. Ea a precizat că parada va fi deschisă de un elicopter al MAI, care va purta drapelul naţional. Monica Dajbog a mai spus că, pe lângă efectivele mobilizate pentru paradă din Capitală şi tehnica aferentă, MAI va asigura şi măsurile de ordine publică la nivel naţional.

Paradă de 1 Decembrie cu trupe şi tehnică militară

Un detaşament de tehnică al Poliţiei Române, format din motociclete, autospeciale de intervenţie şi pirotehnice şi laboratoare criminalistice, va participa la parada organizată de 1 Decembrie, în Piaţa Constituţiei. Cele zece motociclete BMW, cu motoare de 1.200 cm cubi, sunt folosite de Poliţia Rutieră, structură specializată în îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice, informează MAI. Autoturismul marca Volvo V 60, cu un motor de 2.000 de cmc, 136 de cai putere, cu transmisie automată, este folosit la intervenţia în cazul accidentelor de circulaţie şi la supravegherea şi controlul traficului rutier. Autoturismul Porsche, cu un motor de 3.600 cmc şi 420 de cai putere, tracţiune 4x4, este folosit de poliţiştii rutieri la supravegherea şi controlul traficului rutier, fiind capabil să atingă o viteză maximă de 320 km/h.

MAI va participa şi cu cele trei autoturisme BMW - 330 - XD folosite în special la însoţirea coloanelor oficiale româneşti şi străine precum şi la misiuni de patrulare, supraveghere şi control al traficului rutier. Vor mai defila autospecialele de patrulare Dacia Dokker şi Duster folosite de Poliţia Rutieră la misiuni de supraveghere a traficului rutier şi intervenţie în condiţii meteorologice nefavorabile, pe autostrăzi şi drumul naţional DN1, dar şi cele cinci autoturisme Logan MCV şi Dokker folosite de poliţişti în activitatea de menţinerea ordinii şi siguranţei publice, atât în oraşe, cât şi în zonele rurale.

Autospecialele de intervenţie Mercedes Vito şi Sprinter ale Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale care sunt dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice vor participa la paradă de 1 Decembrie.

Bucureştenii vor mai putea admira şi cele trei autolaboratoare criminalistice destinate cercetării la faţa locului, dotate cu tehnică foto-video digitală, truse specializate şi echipamente criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme şi mijloace materiale de probă existente în câmpul infracţional. Dotările permit desfăşurarea activităţilor criminalistice atât în mediu rural, cât şi în mediul urban, în condiţii climaterice diverse, pe timp de zi sau pe timp de noapte.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră va participa la eveniment cu cinci ATV-uri, trei autospeciale pentru misiuni operative în oraş 'Volkswagen Passat Variant', şase autospeciale pentru misiuni operative în oraş 'Dacia Duster', trei autospeciale de patrulare 'Iveco Massif' destinate intervenţiei în locurile greu accesibile, trei autospeciale de supraveghere ARTEMIS pe şasiu Land Rover, trei ambarcaţiuni de patrulare şi intervenţie, trei autospeciale pentru transport câini şi trei autospeciale transport efective 8+1 locuri 'Volkswagen Transporter Kombi'. Autospecialele de patrulare 'Iveco Massif' şi ATV-urile sunt destinate intervenţiei în locurile greu accesibile din zona de frontieră - drumuri neamenajate, forestiere. Autospeciala pentru transport câini 'Mitsubishi L200' are rolul de a transporta câinii de serviciu de la sediul Poliţiei de Frontieră la locul de desfăşurare al misiunilor de intervenţie şi supraveghere a frontierei, dar şi echipaje de intervenţie şi patrulare. Autospeciala de supraveghere ARTEMIS pe şasiu Land Rover este un sistem mobil, destinat supravegherii, din poziţii statice, a zonelor de frontieră. Sistemul oferă în permanenţă atât informaţii video în timp real, ziua şi noaptea, privind situaţia din zona de supraveghere, cât şi informaţii cu privire la poziţia proprie şi localizarea exactă a elementelor infracţionale.

Ambarcaţiunea Harpoon 550 Open utilizată pentru misiuni de intervenţie în zone greu accesibile în Delta Dunării, Fluviul Dunărea şi Râul Prut va fi prezentată publicului interesat în cadrul paradei de 1 Decembrie, asemeni ambarcaţiunii RR - de patrulare şi intervenţie destinată misiunilor de patrulare pe Fluviul Dunărea şi Râul Prut. Aceasta este prevăzută cu echipamente de vedere pe timp de noapte, radar de navigaţie şi dispozitive de avertizare acustică şi optică.

Parada tehnicii auto a Jandarmeriei Române este deschisă de motociclete, mijloace de transport rapide şi fiabile, necesare îndeplinirii misiunilor în timp operativ, astfel că un autoturism Volskwagen Passat Variant destinat misiunilor de însoţire a coloanelor oficiale va fi prezent în Piaţa Constituţiei, la fel ca şi sistemul mobil de comunicaţii montat pe autovehiculul Chevrolet Tahoe - mijloc de transport cu mare capacitate de trecere - dotat cu sistem de conversie pentru echipamentele de comunicaţii şi este destinat asigurării comunicaţiilor între structurile Jandarmeriei şi alte structuri ale Sistemul Naţional de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

Autoturismele Dacia Duster sunt folosite pe timpul misiunilor de patrulare, desfăşurate independent sau în cooperare cu celelalte structuri ale MAI pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi asigurarea unui climat normal de viaţă al comunităţilor din mediile urbane şi rurale, autospecialele Volkswagen Transporter dotate cu mijloace de filmare şi înregistrare folosite în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice, pentru furnizarea de informaţii şi imagini operative, dar şi pentru constituirea mijloacelor de probă judiciare nu vor lipsi din tehnica prezentată.

Totodată, vor fi prezente autospecialele Volkswagen Transporter de culoare neagră pentru îndeplinirea misiunilor de intervenţie antiteroristă, având deschidere pe ambele părţi şi astfel permiţând luptătorilor să aibă o mobilitate foarte bună indiferent de situaţie. Ele sunt prevăzute cu sisteme speciale de suport pentru armament şi pentru alte mijloace de protecţie folosite în acest gen de misiuni.

Barca pneumatică folosită pe timpul îndeplinirii misiunilor de către scafandrii şi luptătorii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş a Jandarmeriei Române nu va lipsi nici ea din seria tehnicii prezentate de către MAI. Vor fi prezente şi autospecialele ISUZU 4X4, precum şi cele de tip UTV, care au în dotare şi kit separat de şenile şi sunt folosite de Jandarmeria Montană în misiunile de salvare şi evacuare a persoanelor aflate în situaţii de risc, dar şi pentru asigurarea unui climat de siguranţă în zonele montane. De asemenea, autospecialele transport efective Opel Movano de 12 locuri asigură transportul rapid, în condiţii de siguranţă a forţelor Grupărilor de Jandarmi Mobile în zonele de competenţă, autospecialele blindate pentru intervenţie SANDCAT şi AM7 sunt folosite atât în executarea misiunilor antiteroriste, cât şi în cele internaţionale, deoarece asigură un nivel ridicat de protecţie balistică antiglonţ, dar şi împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate. Potrivit MAI, autospeciala cu apă ACDP 7000 este destinată misiunilor de restabilire a ordinii publice, folosind jeturi de apă pentru dispersarea turbulenţilor.

La paradă vor fi prezente şi autospecialele pentru munca operativă ale ISU, precum Volkswagen Amarok cu gabaritul şi masa reduse pentru accesul facil în spaţiile înguste, Dacia Duster - mijloc de transport destinat acţiunilor grupei operative, asigurând coordonarea forţelor de intervenţie; autospeciala cu capacitate de trecere mărită ARGO 8x8, vehicul cu şenile destinat intervenţiei în zonele greu accesibile, în care se află şi 'Lucky', câinele special antrenat pentru căutarea şi salvarea persoanelor suprinse în medii ostile vieţii, motocicletele de intervenţie SMURD Honda Deauville, care deservesc zonele aglomerate şi greu accesibile, încadrate cu paramedici capabili să acorde primul ajutor medical specializat.

Cei prezenţi la parada din Piaţa Constituţiei vor mai putea urmări un autolaborator de analiză şi prognoză radiologică NURADEC, care dispune de aparatură deosebit de performantă, în măsură să asigure identificarea produselor de natură radiologică, precum şi a gradului de contaminare radioactivă a mediului, autospecialele pentru decontaminare MAN TGM - decontaminarea persoanelor, tehnicii şi a terenului în care s-a petrecut accident chimic, autospeciala de intervenţie la dezastre şi accidente colective Renault Midlum - destinată intervenţiei la calamităţi şi catastrofe naturale.

Vor fi prezentate autospeciala de stingere cu apă şi spumă Volvo destinată intervenţiei la stingerea incendiilor izbucnite în zonele unde este dificilă alimentarea la sursa de apă, autospeciala de stingere cu apă şi spumă Renault Midlum destinată intervenţiei la stingerea incendiilor izbucnite în locuri greu accesibile sau în zonele urbane aglomerate şi cu trafic intens şi autospeciala de intervenţie şi salvare de la înălţimi de tip Bronto Skylift, destinată intervenţiei la clădiri înalte şi foarte înalte, care poate interveni până la înălţimea de 70 metri.

Aviaţia Ministerului Afacerilor Interne va participa cu trei elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie de tip: MI-17 şi EC-135, elicopterul MI-17, pilotat de echipajul format din comandor Dumitru Eugen (pilot comandant cu o experienţă de 4050 de ore zbor), comandor Mălăncioiu Sorin şi maistru militar Bădiţoiu Florin, care va deschide Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României.

Defilarea tehnicii Ministerului Afacerilor Interne va fi deschisă de o formaţie a două elicoptere Eurocopter - 135, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie. Acestea vor fi urmate de avionul medicalizat de tip Piper PA-42 Cheyenne III dotat cu echipamente medicale conforme cu standardele europene, destinat efectuării misiunilor interne şi externe de salvare pentru pacienţii aflaţi în stare gravă.

De asemenea, va fi prezentat MI -17, un elicopter de transport, multirol, având două motoare care dezvoltă fiecare 2200 de cai putere. Elicopterul zboară cu un echipaj standard format din 2 piloţi şi 1 tehnic de bord, având o capacitate de transport de 24 de luptători echipaţi sau 12 răniţi pe tărgi. Are o viteză maximă de 250 km/ h şi poate opera până la o altitudine maximă de 6000 m, el poate fi echipat cu dispozitiv de stins incendii cu capacitate de 3000 litri, troliu şi macara pentru transport sarcini exterioare.

De 1 decembrie va putea fi admirat şi Piper PA - 42 Cheyenne III - pilotat de căpitan comandor Negulescu Cristian şi căpitan comandor Timofte Theodor - Ciprian - un avion medicalizat, bimotor, ce dezvoltă 720 cai putere fiecare. Este pilotat de un echipaj format din 2 piloţi militari, având o capacitate de transport de 2 persoane (medic + asistent medical) şi 2 pacienţi pe targă sau 9 pasageri. Are o viteză maximă de 560 km/ h la o altitudine maximă de 10.000 de metri. Este dotat cu echipamente medicale conforme cu standardele europene ţi poate efectua misiuni interne şi externe de salvare pentru pacienţii aflaţi în stare gravă, pe timp de zi şi noapte în condiţii meteorologice complexe, alături de elicopterele SMURD.

Parada de sărbătoare a Zilei naţionale va fi deschisă de un detaşament de studenţi ai Academiei de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza', instituţie de învăţământ superior, singura cu acest profil din ţară care pregăteşte viitorii ofiţeri de poliţie, poliţie de frontieră, jandarmi şi pompieri ai Ministerului Afacerilor Interne, la nivelul de performanţă specific instituţiilor europene de învăţământ, se arată într-un comunicat al MAI.

Jandarmeria Română va fi pregătită să prezinte onorul cu un Detaşament de luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie 'Vlad Ţepeş', luptătorii acestei unităţi speciale fiind responsabili de restabilirea ordinii publice când aceasta este grav tulburată, dar şi de intervenţia antiteroristă pe întreg teritoriul naţional, la obiectivele din competenţa Jandarmeriei.

Efectivele Detaşamentului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi formate din echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, salvatori de la înălţime şi din medii ostile vieţii, echipaje pirotehnice şi echipaje de intervenţie la urgenţe chimice. Printre cei care vor defila se află şi membri ai echipei de căutare-salvare urbană RO-USAR, echipă recunoscută la nivel internaţional, acreditată INSARAG, pentru a executa misiuni în afara graniţelor ţării, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Şcoala de Agenţi de Poliţie 'Vasile Lascăr' Câmpina va defila pentru prima dată în istoria recentă cu ocazia Zilei Naţionale a României cu un detaşament de elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie.

Detaşamentul de gardă şi ceremonii militare al Jandarmeriei Române, constituit din subofiţeri de elită, va prezenta onorul într-o ţinută care aminteşte de glorioasa tradiţie a acestei Arme, încheind blocul de defilare terestru al Ministerului Afacerilor Interne.

×