x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua profesorilor tăcuţi

Ziua profesorilor tăcuţi

de Eugenia Mihalcea    |    03 Noi 2008   •   00:00

Dascălii din 17 judeţe ale ţării şi din municipiul Bucureşti au predat astăzi prima lecţie de tăcere în faţa copiilor care s-au trezit trimişi la şcoală de părinţii dezinformaţi de ministrul Educaţiei, Anton Anton. Cursurile se reiau mâine, însă lunea viitoare urmează alte două ore de grevă.



Dascălii din 17 judeţe ale ţării şi din municipiul Bucureşti au predat astăzi prima lecţie de tăcere în faţa copiilor care s-au trezit trimişi la şcoală de părinţii dezinformaţi de ministrul Educaţiei, Anton Anton. Cursurile se reiau mâine, însă lunea viitoare urmează alte două ore de grevă.

"Dacă e criză, să fie pentru toată lumea!", au declarat la unison profesorii de la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" din Capitală. Ei sunt dispuşi să rămână fără lefurile de pe luna noiembrie, numai să primească majorările salariale de 50% promulgate de preşedinte. Dascălii s-au prezentat la clase, unde au stat aproape pe muteşte în faţa elevilor care au venit la şcoală îndemnaţi de ministrul Educaţiei, Anton Anton. "Am venit la liceu, pentru că l-am auzit pe ministru la televizor spunând că nu e grevă", ne explică Adina, elevă la Liceul "Nicolae Iorga" din Capitală. De altfel, ministrul a reluat o declaraţie făcută încă de duminică seară, în care le spunea părinţilor că luni se face şcoală. "În sistemul de educaţie lucrează 350.000 de oameni şi, dintre aceştia, doar 60.000 vor fi azi în grevă. Ştiu că dascălii noştri vor avea grijă de ei", a declarat Anton Anton, într-o conferinţă susţinută la Guvern împreună cu premierul Tăriceanu.

AVERTISMENTUL
Cu tot optimismul ministrului, circa 66.000 de profesori – membri ai Federaţiei Sindicale "Spiru Haret" – au fost astăzi în grevă de avertisment. Manifestările de protest au fost înregistrate în 1.140 de unităţi de învăţământ din 17 judeţe, plus municipiul Bucureşti. Dascălii au stat în clase, cu catalogul pe catedră, supraveghindu-i pe elevii care şi-au găsit de colorat, de povestit sau de jucat cu roboţei. Liceenii au preferat să-şi petreacă prima zi de grevă în curtea şcolii la o minge, pe o bancă la o ţigară, sau în parc.

De mâine cursurile vor fi reluate în toate şcolile, până lunea viitoare, când alte trei federaţii sindicale – Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia "Alma Mater" – vor fi în grevă de avertisment timp de două ore. Peste încă o săptămână, pe 18 noiembrie, şcolile îşi vor închide definitiv porţile, până când profesorii vor primi salarii mai mari.

ARGEŞ
Aproape 1.800 de cadre didactice afiliate la Sindicatul "Spiru Haret" au fost în grevă în judeţul Argeş.  Potrivit liderului de sindicat din Argeş, Cornelia Biţă, nu s-au făcut cursuri la mai multe licee de renume din oraş, la câteva şcoli din Piteşti şi din mediul rural. "Am tot sperat să obţinem majorarea salariilor cu 50%, dar am fost dezamăgiţi. Am fost primii care am declanşat protestele pentru că trebuie să salvăm învăţământul. O să ne alăturăm celorlalte sindicate pe 10 noiembrie, la greva de avertisment şi pe 18 noiembrie, la greva generală". O parte dintre elevi aflaseră de grevă de la televizor şi au stat acasă, iar ceilalţi au intrat în clase, dar nu au făcut cursuri şi au stat la discuţii libere cu profesorii. În Argeş predau aproximativ 11.000 de cadre didactice. (Elly Cîrstea)

Tăriceanu: "Educaţia, superpolitizată"

Respingerea de căre Parlament a ordonanţei de urgenţă de amânare a măriri salariilor profesorilor cu 50% ar echivala, pentru economie, cu "un salt în gol de la etajul zece", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, după o întâlnire cu directorii şi profesorii de la liceul "Virgil Madgearu", întâlnire la care au participat şi cei doi lideri ai Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu şi Marius Nistor. Tăriceanu a declarat dimineaţa la Guvern că educaţia a început să devină un subiect "superpolitizat". "Partidele de stânga, într-o manieră iresponsabilă, alimentează această idee, de a creşte salariile cu 50%, numai din scopuri electorale", a acuzat Tăriceanu, adăugând că şi "unii lideri sindicali se încolonează, în spatele partidelor de stânga".  El a mai spus că, în loc să mărească salariile, Guvernul trebuie să elaboreze un program de investiţii  care să compenseze pierderea de locuri de muncă din domeniul privat, în contextul crizei economice. (M.I.A)

GREVE DE NOIEMBRIE - Calendarul protestelor de toamnă

  • 10 noiembrie – grevă de avertisment în învăţământ, între orele 12.00 şi 14.00 (Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Alma Mater")
  • 11 noiembrie – miting în Capitală al sindicatelor din sănătate (Sanitas)
  • 13 noiembrie – grevă generală a funcţionarilor publici (Alianţa Sed Lex)
  • 18 noiembrie – grevă generală în învăţământ
  • 20 noiembrie – grevă generală în sănătate (Sanitas)

×
Subiecte în articol: romania noiembrie greva