x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zona euro, viitor sumbru

Zona euro, viitor sumbru

18 Mai 2004   •   00:00

Economistul american Milton Friedman, laureat al premiului Nobel si unul dintre cei mai renumiti economisti ai secolului XX, crede ca exista o „mare posibilitate" ca zona euro sa se prabuseasca „in urmatorii ani".

IOHANNA ONACA

Intr-un interviu acordat in exclusivitate publicatiei EUobserver, profesorul Friedman sustine ca „este foarte posibil ca zona euro sa se prabuseasca in urmatorii cativa ani pentru ca se inmultesc diferentele dintre tari". Friedman lasa sa se inteleaga ca moneda unica europeana ar putea fi inlocuita cu vechile monede nationale.

Membri noi, probleme noi

Principala ingrijorare a profesorului Friedman in ceea ce priveste functionarea zonei euro este ca este dificil sa ai o uniune economica intre tari care au economii, culturi si limbi foarte diferite. El crede ca aceste probleme vor spori o data cu aderarea celor zece noi state.

Noile tari intrate in UE sunt obligate prin lege sa adopte moneda unica europeana si patru dintre ele (Cipru, Estonia, Lituania si Slovenia) au dat de inteles ca doresc sa faca acest lucru cat se poate de repede. Profesorul Friedman crede ca „exista probleme diferite pentru fiecare dintre tari". „Cu cat vor trece mai repede la moneda unica europeana, cu atat mai bine", mai spune Friedman.

Scopurile economice ale UE, „un vis frumos"

Economistul american adauga: „Nu cred ca Uniunea Europeana va reusi sa ajunga din urma Statele Unite pana in 2010. Este un vis frumos, o speranta buna si le doresc succes, lumea va avea de castigat. Restul lumii nu va sta nemiscata, nici China si nici SUA China nu vor sta pe loc", mai afirma profesorul. Mai mult, el crede ca Uniunea Europeana, chiar si Statele Unite ale Americii vor fi la un moment dat ajunse din urma de rapida crestere economica a Chinei.

Nu va mai sufocati economiile

Profesorul, care a primit premiul Nobel pentru economie in 1976, are multe sfaturi pentru Uniunea Europeana. „Nu e nici o indoiala in ceea ce trebuie sa faca statele din Uniunea Europeana. Desfiintati regulile si regulamentele. Nu mai cheltuiti atat de mult. Economia europeana este prea incarcata de atatea reguli si regulamente", spune profesorul Friedman. „Nu este nici o problema cu puterea de baza a fiecarei tari in parte. Insa ei si-au impovarat sistemele economice cu o serie de reguli care le sufoca", a mai spus profesorul american.
×
Subiecte în articol: observator europeană