x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pilotul Adrian Iovan şi avionul BN2, preferaţi de medicii din misiunile de transplant, care întrebau mereu "dacă este liber"

Pilotul Adrian Iovan şi avionul BN2, preferaţi de medicii din misiunile de transplant, care întrebau mereu "dacă este liber"

de Mediafax    |    21 Ian 2014   •   19:17
Pilotul Adrian Iovan şi avionul BN2, preferaţi de medicii din misiunile de transplant, care întrebau mereu "dacă este liber"
Sursa foto: Zota: Pilotul Adrian Iovan şi avionul BN2 prăbuşit, preferaţi de medicii din misiunile de transplant, care întrebau mereu "dacă este liber"

Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat că avionul implicat în accidentul din munţii Apuseni şi pilotul Adrian Iovan era preferaţi de medicii din misiunile de transplant, care întrebau mereu "dacă este liber BN2-ul".

"Am avut sute de zboruri cu acest avion, la fel şi cu Iovan. Era avionul preferat. Pilotul era, şi el, preferatul nostru. Vorbim de un avion foarte sigur, care se deplasează în condiţii mai vitrege şi care este şi convenabil", a spus Zota.

Întrebat dacă aeronava a decolat deşi ar fi avut unele probleme tehnice, iar Iovan şi-ar fi asumat un zbor în astfel de condiţii, coordonatorul de transplant a fost tranşant: "Imposibil". "În niciun caz nu ar fi decolat dacă ar fi existat fie şi cea mai mică problemă tehnică. În urmă cu două săptămâni, am vorbit cu Iovan pentru o misiune în aceeaşi zi, la ora 12.00, iar acesta m-a refuzat spunând că avionul va fi pregătit de zbor abia a doua zi dimineaţă", a adăugat dr. Victor Zota.

Potrivit medicului, în 2013, în România au fost 137 de donatori, iar Agenţia Naţională de Transplant a avut peste 100 de misiuni aeriene cu Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, proprietarul aparatului prăbuşit luni. "Au mai fost câteva misiuni cu Tarom, iar pentru alte două am cerut avion SMURD", a mai spus Zota.

×