x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zvonuri, fotbal şi petrol. Gazprom nu investeşte, deocamdată, la Timişoara

Zvonuri, fotbal şi petrol. Gazprom nu investeşte, deocamdată, la Timişoara

de Irina Ciobanu    |    11 Noi 2012   •   15:18
Zvonuri, fotbal şi petrol. Gazprom nu investeşte, deocamdată, la Timişoara

Colosul rusesc Gazprom nu va investi, cel puţin deocamdată, la Timişoara, în ciuda zvonurilor tot mai intense care vehiculau cumpărarea combinatului Solventul de către concernul rus şi implicit reyolvarea unei probleme spinoase pentru autorităţile din Timiş: găsirea unui finanţator serios pentru echiap de fotbal Politehnica Timişoara şi reintrarea echipei în prima ligă a fotbalului românesc. Surse din Gazprom au demontat această poveste, declarând în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional că suspendă momentan orice negociere, în condiţiile în care li s-au cerut sume de peste cinci ori mai mari decât preţul pieţei pentru preluarea fostului combinat chimic Solventul.

Diverşi demintari locali au dat ca sigură venirea investitorului Gazporm la Timişoara. Confrom acestui scenariu, sosirea colosului rus Gazprom la Timişoara pentru preluarea fostului Solventul ar putea avea efecte incredibile asupra lui Poli Timişoara. În cazul în care tranzacţia se va efectua, ruşii vor putea să investească sume considerabile şi la echipa de fotbal a oraşului. Gazprom este sponsorul lui Zenit Sankt Petersburg, una din cele mai puternice echipe din Rusia. De când a fost preluată de acest concern, echipa a realizat cele mai importante performanţe din istoria ei, totul culminând cu câştigarea Cupei UEFA în 2008. Formaţia rusă se bate de câţiva ani pe piaţa transferurilor cu cele mai mari forţe din Europa. Numai anul acesta, în vară, Zenit a transferat doi fotbalişti pentru care a plătit 80 de milioane de euro. Este vorba despre atacantul brazilian Hulk, transferat de la FC Porto, şi de mijlocaşul belgian Axel Witsel, adus de la Benfica Lisabona. În plus, din această vară, Gazprom este partener oficial al UEFA Champions League. În condiţiile în care Gazprom ar prelua Solventul Timişoara, vor urma modificări esenţiale în lotul lui Poli, urmând să fie transferaţi fotbalişti mult peste nivelul ligii secunde din România. Este foarte posibil ca aici să fie direcţionaţi mai mulţi jucători din lotul lui Zenit care nu prind echipa rusă. De asemenea, înaintea startului returului actualului campionat, ar putea fi programat un joc amical între Poli şi Zenit Sankt Petersburg pe arena "Dan Păltinişanu”.

În realitate însă, reprezentanţii ruşi ai Gazprom au venit la Timişoara însoţişi de partenerii lor din Serbia împreună cu care vor să cumpere instalaţia de conducte care leagă Solventul Timişoara de combinatul petrochimic din oraşul sârbesc Pancevo. "Gazprom este o companie cu reputaţie, iar intenţiile noastre sunt cât se poate de serioase. Dorim să cumpărăm combinatul Soventul, însă nu la preţul de 200 de euro pe metru pătrat, aşa cum ne-a făcut oferta actualul proprietar. Preţul este inacceptabil. E adevărat că şi în Serbia investim câteva milioane de euro pe an atât într-o echipă de fotbal cât şi într-una de baschet. Preluarea echipei de fotbal din Timişoara poate fi o variantă de a ne arăta bunăvoinţa, dar nu în aceste condiţii”, a declarat, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, un reprezentant al Gazprom. Gazprom finanţează echipa de fotbal Steaua Roşie Belgard cu 2 milioane de euro pe an şi urmează să dubelze această sumă.

Sursa din Gazprom a infirmat şi zvonul potrivit căruia chestorul de poliţie Dorel Andraş, actualmente pensionar, ar urma să fie administratorul viitoarei companii.  Dorel Andraş are în spate o carieră bogată dar controversată  în haina militară, îndeplinind, de-a lungul timpului, mai multe funcţii importante. Printe acestea se numără cea de şef al IPJ Timiş, şef al Poliţiei de Frontieră, şef al Serviciului de Informaţii si Protecţie Internă Timiş, al direcţiei Paşapoarte sau al Centrului pentru Refugiaţi..

Ultima dată, Andraş a fost administrator la Aton Transilvania din Sînandrei, firmă aflată în pragul falimentului, după transferarea patrimoniului firmei-mamă din Germania, Aton GmbH în 2 firme off-shore din Insulele Seychelles.

×
Subiecte în articol: gazprom timisoara Investitii Solventul