x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre Libia: Nici dacă am fi vrut, nu aveam cu ce să participăm

Băsescu, despre Libia: Nici dacă am fi vrut, nu aveam cu ce să participăm

de Adriana Duţulescu    |    20 Mar 2011   •   20:43
Băsescu, despre Libia: Nici dacă am fi vrut, nu aveam cu ce să participăm
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

157341-dragosstoica-20110105141553017.jpgTraian Băsescu şi-a aranjat un interviu la TVR, difuzat în direct în timpul Jurnalului de la ora 20:00, pentru a spune, în sfârşit, care este poziţia României faţă de războiul din Libia. Interviul a fost însă întrerupt ime­diat ce Băsescu a început să vorbească, din cauza unei defecţiuni tehnice a TVR. La reluarea transmisiei, re­por­te­rul Adelin Petrişor şi-a cerut scuze în faţa preşedintelui "în numele TVR".

Băsescu a declarat că România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă pe subiectul Libia. "Problema este că suntem ca un trăgător din acela care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci. România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă", a spus şeful statului. El a amintit apoi că ţara noastră s-a declarat solidară cu deciziile Consiliului de Securitate al ONU. Băsescu a mai declarat că a văzut mulţi analişti care au cerut în emisiuni o poziţie oficială a României şi i-a ironizat pe aceştia. "Am înţeles şi eu că au fost foarte mulţi analişti care cer poziţia României. România a spus foarte clar că este solidară şi respectă fără nici un fel de comentariu rezoluţia 1973 din 17 martie care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană în Libia în ve­derea protejării civililor. Consider fără nici o reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are nici un fel de legitimitate", a spus Băsescu.

Acesta a explicat motivele pentru care nu a comentat situaţia din Libia, afirmând că în momentul de faţă zona de interdicţie este impusă de o "coaliţie benevolă", care nu implică NATO, şi trebuie aşteptată decizia Alianţei. Şeful statului a explicat că "nu este cazul încă" să comenteze acţiunile militare din Libia, în condiţiile în care NATO nu a fost încă implicată. "În momentul de faţă, NATO nu acţionează în spaţiul aerian al Libiei. Este o coaliţie a binevoinţei sau benevolă. Franţa, ca lider, Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi alte ţări care şi-au anunţat participarea", a explicat Băsescu.

"În momentul de faţă, dacă s-a luat din nou o pauză la NAC (Consi­liul Nord-Atlantic) legată de aprobarea planului de operaţii, ce poate să comunice şeful statului român poporului român despre ce se va întâmpla legat de NATO şi participarea României?", a continuat preşedintele.

Acesta a afirmat în schimb că România a participat la toate procesele interne ale NATO şi va sprijini oricare decizie a organizaţiei.

"România a participat la toate procesele de decizie politică din interiorul NATO şi la toate procesele de planificare militară. În această noapte ar trebui să se finalizeze planul de operaţii, cu acordul tuturor statelor, care a ge­nerat şi forţa necesară implementării rezoluţiei Consiliului de Securitate. După aceasta urmează un alt proces. Acest proces este Directiva de operaţii. Şi ajungerea la o Directivă de operaţii este o decizie politică. Poate să fie finalizată mâine, peste 48 de ore sau peste 72 de ore. România rămâne în interiorul acestui club: când NATO va lua o decizie, România va fi acolo", a precizat şeful sta­tului, care a anunţat că va convoca CSAT în momentul în care NATO va aproba o Directivă de operaţii. Şeful statului a vorbit şi despre achiziţia de avioane F-16, spunând că "şi dacă voiam,  nu aveam cu ce să participăm la această fază, căci avioanele noastre nu fac faţă".

El a explicat că o astfel de implicare ar face "cât şase luni de diplomaţie", aşa că cei care s-au pronunţat împotriva achiziţiei de avioane F-16 ar trebui "să se mai gândească", căci am fi putut să nu dăm ajutoare sociale, ci să luăm avioane.



×
Subiecte în articol: basescu gaddafi libia