x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 1-Q Sapro, în război cu PD-L

1-Q Sapro, în război cu PD-L

de Oana Stancu Zamfir    |    09 Mai 2008   •   00:00
1-Q Sapro, în război cu PD-L
Sursa foto: Karina Knapek/

După ce au avut probleme cu imnul partidului “Verde înrourat”, democrat-liberalii nu mai pot folosi nici piesa campaniei din 2004, “România, trezeşte-te!”. Moromeţii au chemat poliţia la corturile PD-L.

După ce au avut probleme cu imnul partidului “Verde înrourat”, democrat-liberalii nu mai pot folosi nici piesa campaniei din 2004, “România, trezeşte-te!”. Moromeţii au chemat poliţia la corturile PD-L.

Cezar Cristea, liderul for­ma­ţiei Moromeţii, cunoscut mai degrabă ca Unchiu (1-Q) Sapro, ameninţă să dea în judecată PD-L pentru că îi folo­seş­te piesa “România, tre­zeş­te-te!” fără vreun contract. A existat unul în 2004, pe durata campaniei electorale, pentru folosirea piesei, spune Cris­tea, apoi unul cu Traian Bă­ses­cu, la referendum, pentru concerte, nu pentru piese. Acum cîntecul se aude din corturile de campanie ale PD-L în aceeaşi măsură în care se aude şi imnul partidului. “În urmă cu cîteva zile mi-a semnalat o prie­te­nă că piesa e folosită la un cort PD-L din Piaţa Sudului. Am făcut se­sizare la Poliţie, au venit, i-am rugat să nu mai pună piesa. La Apărătorii Pa­triei m-am dus personal. Rula piesa încontinuu. Le-am cerut să nu o mai pună şi mi-au răspuns: «După ce că îţi facem reclamă?!». Iar şeful de campanie de la Sectorul 4, pe care l-am sunat, mi-a zis că nu e nici o problemă că ascultau şi oamenii acolo în cort melodia, că le place. Am făcut iar sesizare la Poliţie, a venit Poliţia, se cînta imnul partidului şi cu poliţiştii acolo a început iar «România, trezeşte-te!». Am auzit că în multe locuri din ţară e la fel. Chiar îmi spunea cineva că s-au făcut 150.000 de CD-uri cu piesa. E enorm! Există o lege a drepturilor de autor. Urmează să îi dăm în judecată”, ne-a relatat Cezar Cristea.

 

“CASETE DE LA MAGAZIN”. La PD-L explicaţiile sînt îm­păr­ţite. Reprezentanţii Sectorului 4 spun că sînt “în negocieri cu Mo­ro­me­ţii pentru închiderea litigiului”. La nivelul întregului partid însă nu. Alin Albu, trezorierul PD-L şi membru al staff-ului de campanie, afirmă că nu există nici o problemă în difuzarea piesei, atît timp cît nu este asumată ca imn al partidului. “La orice manifestaţie poate fi folo­si­tă orice melodie cîtă vreme nu e în­su­şită ca imn. La un cort se poate asculta şi Maria Lătăreţu şi Catanga pe casete luate de la magazin. Poa­te să se cînte piesa asta şi la PSD, nu ne de­ranjează”, afirmă Albu.

Ceea ce nu explică însă de ce cu patru ani în urmă au încheiat un contract cu Moromeţii pentru piesă, după cum susţine Cezar Cristea.

 

Altă somaţie

Şi cu “Verde înrourat”, imnul partidului încă din 1996, au fost probleme. În 2004, Mircea Rusu, proaspăt membru PSD şi primar în comuna Band, ameninţa să dea PD în judecată pentru că foloseşte piesa şi după ce contractul expirase. A fost înnoit pînă anul acesta, cînd Rusu, devenit liberal, i-a somat iar să renunţe la piesă. Or, imnul fusese deja trecut în noul statul al PD-L, după fuziune. În urma negocierilor de luna trecută, revendicările cantautorului au fost satisfăcute şi drepturile de autor cesionate.

Tăriceanu, la cafea cu Bregovici

Aflat în deplasare jumătate guvernamentală, jumătate electorală în Botoşani, premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a oprit să bea o cafea cu artistul Goran Bregovici, care urma să cînte ieri-seară la lansarea candidaţilor PNL la alegerile locale. Tăriceanu a ieşit la cafea cu Bregovici pentru că nu putea să rămînă în oraş pînă seara, ca să asiste la concertul acestuia. La masă cu Tăriceanu şi Bregovici s-au mai aşezat Dan Chişu, cel care a intermediat întîlnirea, ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, care îl însoţea pe Tăriceanu în vizită, şi apoi europarlamentarul liberal Renate Weber, care este născută în Bo­to­şani.

Onorariul lui Bregovici pentru a cînta la evenimentul libe­ralilor a fost de 100.000 de euro, spun surse liberale, iar preşedintele PNL Botoşani, deputatul Liviu Câmpanu, ne-a declarat că s-a gîndit să-l aducă pe cîntăreţul din fosta Iu­goslavie, pentru că a vrut să revigoreze parti­cula “Naţional” din denumirea partidului său.

Întîlnirea dintre Tăriceanu şi Bregovici a durat vreo jumătate de oră, iar cei doi au discutat, conform Mediafax, despre situaţia politică din Balcani, muzică, bucătăria sîrbească şi cea româ­neas­că, religie şi maşini. Bregovici i-a spus premierului că în România se simte ca acasă. La final, Varujan Vosganian i-a cerut lui Bregovici un autograf pentru fiica sa, Arminia, care are 16 ani şi vrea să urmeze tot o carieră artistică.

  • Monica Iordache Apostol
×
Subiecte în articol: politic pd-l piesa bregovici