x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 15 ani de puşcărie pentru protocoale secrete şi echipe mixte

15 ani de puşcărie pentru protocoale secrete şi echipe mixte

de Ion Alexandru    |    06 Feb 2019   •   08:19
15 ani de puşcărie pentru protocoale secrete şi echipe mixte

Deputatul Liviu Pleşoianu a depus, la începutul acestei săptămâni, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, un proiect de lege prin care intenţionează modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor, cu scopul de a interzice, pe viitor, semnarea de protocoale secrete între serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie. Proiectul vizează introducerea pedepsei cu închisoarea până la 10 ani pentru magistraţii şi ofiţerii de informaţii care acţionează în baza acestor înţelegeri ilegale şi de până la 15 ani pentru iniţiatorii acestor documente.

Iniţiativa legislativă, asumată de Liviu Pleşoianu, a fost redactată la sfârşitul anului trecut şi a fost depusă la Biroul Permanent pe data de 4 februarie 2019, aflându-se în consultare publică până pe 22 februarie. Avizul Consiliului Legislativ şi punctul de vedere al Guvernului sunt aşteptate până în 18 februarie, iar avizul CSM are termen până la data de 28 februarie. Camera decizională, în acest caz, este Senatul.

Concret, proiectul de lege urmează, în cazul în care va fi adoptat de Parlament, să modifice articolul 7 din Legea nr. 303/2004, în sensul că judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii, în baza unor protocoale sau a altor documente cu caracter secret. De asemenea, aceste persoane nu îşi pot exercita activitatea profesională în cadrul unor echipe mixte împreună cu lucrători sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, în baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau documente cu caracter secret.

Pedepse

Mai mult, spune iniţiatorul, încălcarea acestor interdicţii “conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv din cea de judecător sau procuror”. Proiectul prevede, la alineatul al doilea al articolului 7, că încălcarea interdicţiilor este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani, iar, în cazul în care infracţiunea este comisă de un magistrat cu funcţie de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate, putând, astfel, ajunge până la 15 ani de închisoare. De altfel, proiectul propune şi pedepsirea tentativei.

Toţi procurorii, judecătorii şi celelalte categorii de personal vizate de acest proiect de lege de modificare a Statutului magistraţilor ar urma să completeze anual o declaraţie olografă, pe proprie răspundere, de neimplicare în protocoale, care se depune şi se arhivează la compartimentul de resurse umane al instituţiei în cadrul căreia activează. Iar verificarea veridicităţii datelor din aceste declaraţii olografe urmează să se facă individual, pentru fiecare în parte, de către CSAT, tot anual, din oficiu sau ori de câte ori este sesizat de către ministrul Justiţiei ori de Secţia de Judecători, respectiv de Secţia de Procurori a CSM.

Şi agenţii implicaţi urmează să fie sancţionaţi

Nu doar magistraţii implicaţi în astfel de operaţiuni ar urma să suporte sancţiuni disciplinare şi penale. Proiectul de lege introduce un alt paragraf prin care serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze judecători, procurori sau asimilaţi ai acestora ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. De asemenea, serviciilor secrete ar urma să le fie interzis să semneze protocoale secrete sau orice alt tip de documente cu caracter secret cu aceste persoane şi nici nu vor putea să-şi desfăşoare activitatea profesională în cadrul unor echipe mixte cu aceste persoane, în baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau documente secrete.

Şi în cazul ofiţerilor de informaţii care încalcă aceste interdicţii, iniţiativa legislativă propune pedeapsa cu închisoarea între 5 şi 10 ani, iar dacă infracţiunea este săvârşită de un ofiţer cu funcţie de conducere, pedeapsa să ajungă până la 15 ani de puşcărie.

Scopul: Dreptul la apărare şi la un proces echitabil

În expunerea de motive, deputatul Liviu Pleşoianu arată că scopul urmărit de acest proiect de modificare a Legii nr. 303/2004 este acela de a face imposibilă, pe viitor, încheierea sau semnarea de noi protocoale între serviciile secrete şi magistraţi. Pe de altă parte, proiectul urmăreşte asanarea magistraturii, prin excluderea tuturor celor care “au acţionar ilegal, în baza unor protocoale secrete care adaugă la lege” şi asigură, în acord cu prevederile Constituţiei şi ale CEDO, dreptul cetăţeanului la apărare şi la un proces echitabil.

Proiectul de modificare se află în dezbatere publică până pe 22 februarie, CSM şi Guvernul fiind aşteptate să-şi prezinte punctele de vedere.

×
Subiecte în articol: protocole secrete