x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 18.248.414 români, așteptați azi la urne. USL, cotată cu cele mai mari șanse. O victorie a ARD, neplauzibilă nici măcar pentru simpatizanți

18.248.414 români, așteptați azi la urne. USL, cotată cu cele mai mari șanse. O victorie a ARD, neplauzibilă nici măcar pentru simpatizanți

08 Dec 2012   •   23:56
18.248.414 români, așteptați azi la urne. USL, cotată cu cele mai mari șanse. O victorie a ARD, neplauzibilă nici măcar pentru simpatizanți
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Numărul total al românilor cu drept de vot, așteptați azi la urne, este de 18.248.414, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central. În țară vor funcționa 18.751 de secții de votare, 295 fiind amenajate în străinătate, la ambasade și consulate.

Potrivit unui sondaj Public-Affairs, realizat la începutul acestei săptămâni, prezența la vot va fi de 49% din totalul de alegători, dintre aceștia 40,4% afirmând că vor merge sigur la vot, în timp ce 33% spun că în mod sigur nu vor vota.

Potrivit aceluiași sondaj, USL va fi câștigătorul alegerilor, cu 57,5% dintre opțiunile de vot. Pentru ARD ar opta 18% dintre români, în timp ce pentru PPDD/ 12,9%. UDMR ar avea 5% iar Partidul Civic Maghiar - 1,2%. Un procent de 4,8% dintre respondenţi spun că ar vota cu minorităţile sau cu alte formaţiuni politice.

La întrebarea ”Cine credeţi că va câştiga alegerile”, lucrurile stau puțin diferit, arătând că doar o treime din alegătorii ARD cred efectiv că favoriții lor vor câștiga alegerile.

Astfel, 48,7% dintre cei intervievați cred că USL va câştiga alegerile, în timp ce doar 6,4% le dau șanse celor de la ARD, restul afirmând că nu știu care va fi rezultatul.

În același timp, 67,8% dintre repondenți nu cred că președintele Băsescu îl va desemna premier pe Victor Ponta.

În ceea ce privește activitatea Guvernului Ponta, 42% dintre respondenţi spun că sunt mulțumiți de ea, 12% indicând răspunsul ”foarte mulţumiţi”. Procentul celor nemulţumiţi este de 14%, iar a celor destul de nemulţumiţi de 32%.

Victor Ponta este și cea mai apreciată persoană politică - 55,8%, urmat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, – 39,7% şi preşedintele Senatului Crin Antonescu – 37,3%.

În topul celor mai neapreciate persoane politice se numără Traian Băsescu - 69,4% favorabilitate negativă, urmat de preşedintele PPDD, Dan Diaconescu – 57% şi de Elena Udrea - 56%.

Votul se desfășoară în intervalul orar 07:00 - 21:00. Pentru asigurarea ordinii, Ministerul de Interne a mobilizat 50.000 de polițiști și jandarmi.

Pentru românii din străinătate s-au pus la dispoziție patru colegii, deputații și senatorii aleși urmând să le reprezinte interesele celor din diaspora. Astfel, cea mai mare parte a Europei va fi acoperită de colegiul 1, Rusia, Europa de Est şi de sud-est, China, Asia Centrală şi India şi Indochina vor reveni colegiului 2, iar America Latină, SUA, Antilele şi Australia, vor figura în colegiul 3. Colegiul 4 va cuprinde Africa, Pensinsula Arabă şi statele din Orientul Apropiat.

Românii cu domiciliul în statele din Uniunea Europeană pot vota doar cu buletinul și un act care să ateste domiciliul în țara respectivă. Cei din spațiul extracomunitar au nevoie și de pașaport. 

×