x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 27 pentru Galaţi

27 pentru Galaţi

de Daniel Mihalascu    |    24 Mai 2008   •   00:00
27 pentru Galaţi

CONCURENŢĂ ● Primăria şi CJ, disputate de patru partide
Printre cei 13 candidaţi la Primăria Municipiului Galaţi se numără şi Andrei Lişinschi (PD-L), contestat pentru că ar avea două condamnări, una de un an şi 8 luni pentru speculă şi cealaltă de un an închisoare, pentru furt în dauna avutului privat.



CONCURENŢĂ ● Primăria şi CJ, disputate de patru partide
Printre cei 13 candidaţi la Primăria Municipiului Galaţi se numără şi Andrei Lişinschi (PD-L), contestat pentru că ar avea două condamnări, una de un an şi 8 luni pentru speculă şi cealaltă de un an închisoare, pentru furt în dauna avutului privat.

PSD, PC, PNL şi PD-L îşi dispută cele mai importante funcţii din judeţul Galaţi. În cursa pentru Primăria municipiului Galaţi s-au înscris 13 persoane, dintre care un indepen-dent, doi jurnalişti şi doi oameni din zona sportivă. Candidaţii cu şanse sînt cei al PSD, PNL, PD-L şi PC. Este vorba despre actualul primar, Dumitru Nicolae (PSD), şeful clubului de fotbal Oţelul, Marius Stan (PNL), omul de afaceri Andrei Lişinschi (PD-L) şi şeful Centrului Cultural "Dunărea de Jos", Răzvan Avram (PC). Cu ceva şanse a intrat în cursa electorală şi finanţatorul echipei de volei CSU Metal Galaţi, Corneliu Mangalea.

Dacă Dumitru Nicolae se bucură de o notorietate mai mare, ca fost director al Combinatului Siderurgic Galaţi şi ca primar de două mandate, contracandidatul său de la PC, Răzvan Avram, este cel mai tînăr candidat cu şanse. Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ), tot cele patru partide îşi au reprezentanţii ca favoriţi, intrând în cursă 14 candidaţi. Actualul preşedinte al CJ, conservatorul Eugen Durbacă, trebuie să-i înfrunte pe actualul vicepreşedinte al CJ, social-democratul Eugen Chebac, pe secretarul de stat MIRA, liberalul Victor Paul Dobre şi pe fostul prefect PSD, devenit acum democrat-liberal, Marius Necula. Alţi 10 candidaţi vor bate şi ei judeţul pentru a primi voturile gălăţenilor. Printre ei se află şi senatorul PRM, Carol Dina, fost prim-secretar pînă în 1989.

NEMULŢUMIŢII NIMĂNUI. În urma guvernării PSD, municipiul Galaţi a primit 1.000 de ha situate între Galaţi şi Brăila, pentru dezvoltarea celei mai mari conurbaţii din România. Cunoscut sub numele de Cartierul Siret, acest pămînt a fost speculat în campania electorală, cînd s-au promis în zonă, de către primarul aflat încă în funcţie. Candidat la Primăria Galaţi, reprezentantul PSD Dumitru Nicolae, aflat şi pe postul de edil-şef, a promis multor mii de gălăţeni parcele de pămînt pentru ridicarea de locuinţe în acest perimetru. Punerea în posesie a celor care au primit repartiţii pentru locuinţe individuale în Cartierul Siret nu s-a mai realizat.

Ulterior, aici s-au construit mai multe blocuri ANL, municipalitatea gălăţeană alocînd bani pentru infrastructură. Cartierul Siret a creat cele mai multe bătăi de cap atît autorităţilor gălăţene, cît şi celor brăilene. Aici mulţi gălăţeni au primit repartiţie şi s-au şi mutat. În schimbul unui acoperiş,  aceştia au renunţat la confortul oferit de oraş. Blocurile ANL din Cartierul Siret au adunat oameni care acum se întreabă unde îşi vor face acte de identitate şi unde îşi vor duce copiii la şcoală ori la grădiniţă. Asta pentru că, juridic, proprietarul terenului este Consiliul Judeţului Brăila, dar infrastructura şi ridicarea blocurilor s-au făcut din banii municipiului Galaţi. Aici apare fisura care are drept consecinţe ridicarea nemulţumirilor celor mutaţi aici. "Unde îmi duc fetiţa la grădiniţă. Nu am unde! Nu avem nici măcar biserică", ne-a spus una dintre locatarele cartierului nou-înfiinţat. La alegerile din iunie, locuitorii acestui cartier nici nu ştiu unde vor vota, pentru că, dacă ar fi să li se facă acte de identitate, aceştia ar avea adresa în municipiul Galaţi, judeţul Brăila.


Condamnat, dar candidat

Candidat independent în 2004, înscris mai apoi în PD, Andrei Lişinschi a devenit candidatul PD-L la Primăria municipiului Galaţi. Dacă în urmă cu 4 ani s-a speculat faptul că Andrei Lişinschi s-a lansat pentru a rupe voturi în favoarea candidatului PSD, acum acesta a întrat în morişca oamenilor politici. Reprezentanţii PNŢCD Galaţi au depus la Biroul Electoral Municipal o contestaţie împotriva acestuia, pe motiv că acesta ar fi incompatibil, avînd două condamnări, una de un an şi opt luni pentru speculă şi cea de-a doua de un an închisoare, pentru furt în dauna avutului privat. Condamnările au fost date în 1982 şi, respectiv, 1983. Pentru acestea, reprezentanţii PNŢCD au cerut dovada reabilitării judecătoreşti a candidatului PD-L. Contestaţia ţărăniştilor a ajuns în justiţiei unde a fost respinsă. La rîndul lor, democrat-liberalii au ieşit public cu o declaraţie de susţinere a lui Andrei Lişinschi, preşedintele PD-L Galaţi, Mircea Nicu Toader, refirmînd faptul că democrat-liberalii îşi susţin candidatul în continuare. Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a cerut PD-L să-şi asume trecutul candidatului de la Galaţi.

×
Subiecte în articol: politic psd pd-l galaţi