x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 51% dintre români cred că este nevoie de partide noi

51% dintre români cred că este nevoie de partide noi

08 Dec 2015   •   15:57
51% dintre români cred că este nevoie de partide noi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Mai mult de jumătate dintre români cred că este nevoie de partide noi şi că actualele formaţiuni reprezintă mai degrabă interesele liderilor, potrivit unui sondaj realizat în perioada 2-6 decembrie.

Astfel, 51% dintre români susţin că în ţara noastră este nevoie de partide noi, iar 44% că nu este nevoie, în timp ce 5% nu au răspuns.

Românii cred în majoritate că actualele partide reprezintă mai degrabă interesele liderilor de partid. Astfel, 70% dintre cei chestionaţi au dat acest răspuns. 6% dintre respondenţi susţin că actualele partide reprezintă mai degrabă interesele alegătorilor, în timp ce 19% cred că acestea reprezintă echilibrat şi interesele alegătorilor şi ale liderilor, iar 5% nu ştiu sau nu răspund.

În schimb, 60,5% dintre români sunt de părere că partidele se pot reforma, în timp ce 31% cred contrariul. 8,5% nu au răspuns în acest caz.

De asemenea, sondajul relevă că 41% dintre români s-ar prezenta la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri.

35% dintre cei chestionaţi ar vota cu PNL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 34% cu PSD, 7,5% cu MP, 6,5% cu ALDE şi 5% cu PRM. Sub 5% ar obţine UDMR (4%), UNPR (2,5%), PNŢCD (2,5%), M10 (1,5%) şi PSRO (1,5%).

Dacă în această listă s-ar găsi şi un partid nou înfiinţat susţinut de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş, 41% dintre respondenţi şi-ar păstra opţiunea de a vota alte formaţiuni, în timp ce 35% au răspuns că ar opta pentru acesta. 11% au spus că sunt indecişi, 8% că nu ar mai merge la vot, iar 5% nu au răspuns.

Cel mai important criteriu de a selecta politicieni credibili este în opinia românilor ca aceştia să nu fie corupţi (48,5%). În topul acestor criterii se mai află competenţa (21%), să nu fie urmăriţi sau condamnaţi penal (9%), să aibă declaraţie de avere corectă (8%), să nu fie în conflict de interese cu afaceri (3,5%), să nu fie traseişti (3%), să nu fie un caz de nepotism (2%), să nu fi plagiat (1,5%), să nu fie colaboratori ai serviciilor secrete (1%).

Pe de altă parte, 41% dintre cei chestionaţi cred că este o soluţie bună ca premierul Dacian Cioloş să fie preşedintele PNL. Tot 41% cred că este o soluţie proastă ca actualul prim-ministru să fie preşedintele liberalilor.

55% dintre votanţii PNL au răspuns că ar fi o soluţie bună ca Cioloş să conducă partidul, iar 31% - o soluţie proastă.

Totodată, din totalul respondenţilor, 30% susţin că ar fi o soluţie proastă ca vicepremierul Vasile Dîncu să fie preşedintele PSD, iar 29% că ar fi o soluţie bună.

Votanţii PSD cred în proporţie egală de 33% că ar fi o soluţie bună, dar şi proastă ca Dîncu să fie preşedintele PSD.

Sondajul a fost realizat de Agenţia de Rating Politic în perioada 2-6 decembrie, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia României de 950 de persoane, cu interviuri telefonice şi are o eroare de 3,2%.

Sondajul realizat este independent, ultimul de acest fel fiind efectuat în luna aprilie, a precizat pentru AGERPRES Cristian Andrei, manager şi consultant Agenţia de Rating Politic.

×