x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 61,8 milioane de germani sunt chemaţi la vot. Angela Merkel, "aproape sigură" de un al treilea mandat

61,8 milioane de germani sunt chemaţi la vot. Angela Merkel, "aproape sigură" de un al treilea mandat

22 Sep 2013   •   10:11
61,8 milioane de germani sunt chemaţi la vot. Angela Merkel, "aproape sigură" de un al treilea mandat

Birourile de vot s-au deschis duminică, la ora 06.00 GMT (09.00 ora României), în Germania pentru alegerile legislative care ar urma să o confirme pe Angela Merkel în funcţia de cancelar pentru alţi patru ani.

Un număr de 61,8 milioane de germani sunt chemaţi la urne. Birourile de vot se vor închide la ora 16.00 GMT (19.00 ora României), iar primele estimări ale rezultatelor vor fi difuzate începând cu acel moment.

Potrivit ultimelor sondaje, conservatoarea Angela Merkel, aflată la conducerea Germaniei din 2005, este aproape sigură de un al treilea mandat, dar ea riscă să fie constrânsă să guverneze cu social-democraţii.

Ultimul sondaj, apărut duminică în săptămânalul Bild am Sonntag, creditează tabăra sa conservatoare (CDU/CSU) cu 39 la sută, iar partidul liberal FDP, partenerul său de coaliţie, cu doar 6 la sută, însumând astfel 45 la sută din intenţiile de vot, care nu le-ar asigura însă majoritatea.

 Social-democraţii, cu 26 la sută, şi aliaţii lor tradiţionali Verzii, cu 9 la sută, nu au practic nicio speranţă de a forma o coaliţie. Scenariul cel mai probabil ar fi, în acest caz, o "mare coaliţie" între conservatori şi social-democraţi.

"Rar s-a întâmplat în istoria Republicii Federale Germane ca rezultatul alegerilor legislative să fie atât de deschis ca acum", afirma sâmbătă cotidianului din Munchen Süddeutsche Zeitung, în timp ce Tagesspiegel din Berlin titra duminică: "totul depinde de alegerea vostră". (Mediafax)

×
Subiecte în articol: angela merkel vot germania