x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "A cerut capul lui Năstase"

"A cerut capul lui Năstase"

01 Apr 2009   •   00:00
"A cerut capul lui Năstase"

Preşedintele Băsescu a exercitat presiuni foarte mari pentru reforma Justiţiei şi a chemat la el toţi responsabilii în domeniu, cerându-le, printre altele, "capul lui Năstase", potrivit unui document pregătitor al vizitei ministrului austriac de Externe, Michael Spindelegger, la Bucureşti, obţinut de agenţia Mediafax.

Documentul, pe care scrie "Ministerul Federal pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale", menţionează pe prima pagină că este "redactarea finală verificată la 27 martie 2009" şi conţine o analiză detaliată a mai multor subiecte, printre care şi a eforturilor de combatere a corupţiei, aceste file având înscrisă ca dată a redactării ziua de 25 martie 2009. De asemenea, documentul nu menţionează sursa informaţiilor care au stat la baza redactării.

Capitolul privind combaterea corupţiei începe cu o referire amplă la raportul Comisiei Europene publicat la 12 februarie. "În raportul intermediar din 12 februarie, CE a remarcat progresele României începând cu iulie 2008 în domeniul reformei în Justiţie şi în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Este vorba despre un update tehnic fără evaluări detaliate ale elementelor de reformă tehnică", se arată în documentul obţinut de Mediafax.

"Tonul general este că încetinirea se referă la reforme şi la faptul că au fost făcuţi paşi înapoi în România, care până atunci avusese un parcurs mai bun decât Bulgaria", se mai arată în documentul pregătitor al vizitei ministrului austriac. Potrivit sursei citate, "raportul intermediar al CE ar trebui să fie văzut ca un avertisment pentru România şi Bulgaria: fără schimbări semnificative, raportul final din vară va fi din nou foarte critic, ceea ce va avea ca urmare continuarea MCV şi din nou, de această dată şi pentru România, ameninţarea cu sancţiuni financiare în sensul îngheţării unor fonduri UE", precizează documentul.

SUCCESELE DNA
Sunt reţinute "semnale pozitive" în privinţa "începerii modificării Codului Civil, Codului Penal, Codului de Procedură Civilă şi a Codului de Procedură Penală, dar nu se evidenţiază rezultate concrete". Tot cu trimitere la evaluarea CE, documentul întocmit pentru vizita ministrului austriac arată că "DNA obţine acum, ca şi înainte, succese în anchetarea cazurilor de corupţie la cele mai înalte niveluri", iar "ANI trebuie să continue investigaţiile fără influenţe străine şi cu completa susţinere a celorlalte autorităţi ale statului".

Documentul conţine şi o evaluare cu elemente neactualizate a "cazului Năstase", precizând: "Unul dintre cele mai cunoscute cazuri - fostul premier Năstase va fi cel mai probabil dat Justiţiei de către Camera Deputaţilor, al cărei membru este. Aceasta ar fi a treia cerere a procurorilor speciali anticorupţie de a-i ridica imunitatea. Ultima a eşuat în august 2008. Şi, pentru a-i ridica imunitatea, nu mai este nevoie, după o schimbare de regulament a Camerei, decât de o majoritate simplă în plen".

Materialul conţine şi o rubrică intitulată "Referitor la adoptarea legilor necesare", unde se arată că "preşedintele Băsescu a exercitat presiuni foarte mari şi i-a chemat pe toţi responsabilii la Palatul Prezidenţial. El a cerut o decizie politică în privinţa codurilor puse în discuţie, ocuparea posturilor de judecător şi procuror bugetate, care erau vacante, precum şi capul fostului premier Năstase".

La rubrica "Poziţia Austriei", materialul arată că aceasta este de acord cu recomandările CE şi cu evaluarea conţinută în raport. De asemenea, materialul arată că "Austria este foarte interesată ca şi criteriile în aceste zone deosebit de sensibile să fie îndeplinite în totalitate". "Austria este de acord ca România să rezolve cât se poate de repede problemele semnalate", se mai arată în material.

"DOSARE POLITICE"
"Documentul pregătitor pentru vizita ministrului austriac arată cât rău poate să facă în străinătate acţiunea de răzbunare politică a lui Traian Băsescu. Nimeni nu mai crede, nici măcar în străinătate, că aşa-zisele dosare ale mele sunt dosare normale, judiciare. Ele sunt în mod evident considerate inclusiv în exterior dosare politice", a comentat documentul Adrian Năstase.

"Presiunile care s-au făcut modificându-se legi şi regulamente, dându-se indicaţii la Cotroceni pentru şefii instituţiilor cele mai importante din domeniul Justiţiei - toate aceste lucruri nu fac decât să confirme eşecul unui regim condus de Traian Băsescu care nu a adus românilor decât dezbinare, răzbunare, haos şi probleme economice", a mai spus Năstase.


Ambasada Austriei îşi asumă documentul

Ambasada Austriei la Bucureşti a dat un comunicat în care "informează cu privire la citatele din materialele apărute în media în contextul întâlnirii celor doi miniştri de externe că aceste materiale au fost întocmite la nivel de funcţionari, reflectă discuţiile din mass-media şi societatea românească referitoare la combaterea corupţiei şi nu reprezintă în nici un caz poziţia oficiala austriacă". "Tema referitoare la combaterea corupţiei nu a fost abordată sub nici o formă în timpul întâlnirii dintre cei doi miniştri", conchide ambasada Austriei. Şi ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că la întâlnirea pe care a avut-o ieri cu omologul austriac nu a existat nici un fel de discuţie în legătură cu Adrian Năstase, subliniind totodată că nu face comentarii legate de documentul privind vizita ministrului austriac la Bucureşti. Diaconescu a ţinut să sublinieze că ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger (foto), nu s-a referit la situaţia politică din România.

vezi documentul pag 1
vezi documentul pag 2



Năstase: "Lucruri grave pentru imaginea României"

"Documentul pregătitor pentru vizita ministrului austriac arată cât rău poate să facă în străinătate acţiunea de răzbunare politică a lui Traian Băsescu. Nimeni nu mai crede, nici măcar în străinătate, că aşa-zisele dosare ale mele sunt dosare normale, judiciare. Ele sunt în mod evident considerate inclusiv în exterior dosare politice", a comentat la rândul său Adrian Năstase. Fostul premier a apreciat, totodată, că aceste lucruri sunt grave pentru imaginea externă a României, pentru credibilitatea instituţiilor româneşti, dar şi pentru imaginea Justiţiei din România. "Presiunile care s-au făcut modificându-se legi şi regulamente, dându-se indicaţii la Cotroceni pentru şefii instituţiilor cele mai importante din domeniul Justiţiei - toate aceste lucruri nu fac decât să confirme eşecul unui regim condus de Traian Băsescu care nu a adus românilor decât dezbinare, răzbunare, haos şi probleme economice", a mai spus Năstase.

 

Turcan: "Preşedintele nu a intervernit şi nu va interveni"

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu a declarat, pentru Agenţia NewsIn, că şeful statului consideră că toţi cetăţenii trebuie să fie egali în faţa legii şi că orice persoană suspectată de corupţie trebuie să ajungă în faţa justiţiei, referindu-se la comentariile diplomaţilor austrieci.

"Preşedintele României consideră că toţi cetăţenii trebuie să fie egali în faţa legii şi că orice persoană suspectată de acte de corupţie trebuie să ajungă în faţa autorităţilor judecătoreşti pentru a se stabili gradul de vinovăţie", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan.

El a precizat totodată că "Preşedintele nu a intervenit şi nu va interveni niciodată în actul de justiţie, cum probabil îşi doreşte dl. Năstase". "Cred că ar fi extrem de interesant pentru opinia publică dacă dl. Năstase ar clarifica informaţia că persoanele care au depus plângere la adresa domniei sale au legătură cu PSD sau au fost numite în funcţie chiar de către domnia sa", a mai declarat, pentru NewsIn, Valeriu Turcan.



Comunicat MAE: Întrevederea ministrului afacerilor externe român cu ministrul afacerilor europene şi internaţionale al Republicii Austria

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a avut astăzi, 1 aprilie 2009, o întrevedere oficială cu ministrul afacerilor europene şi internaţionale al Republicii Austria, Michael Spindelegger, aflat în vizită la Bucureşti.

Temele abordate în cadrul discuţiilor au vizat domeniile prioritare de cooperare bilaterală şi regională, cu accent pe securitatea energetică, respectiv proiectul Nabucco. „Atât România, cât şi Austria sunt promotori fermi ai realizării proiectului Nabucco şi vom coopera în continuare în ceea ce priveşte impulsionarea procesului de semnare a Acordului inter-guvernamental, decizie politică esenţială în promovarea proiectului Nabucco", a declarat presei ministrul român al afacerilor externe.

O altă prioritate comună este întărirea şi dinamizarea cooperării în bazinul Dunării, prin elaborarea unei Strategii Europene integrate privind bazinul Dunării. „Austria şi România sunt promotorii unei strategii privind bazinul Dunării, ambele ţări susţin includerea subiectului Dunării pe agenda de priorităţi a Uniunii Europene. În perspectiva Consiliului de vară de la Bruxelles, vom continua demersurile pentru promovarea strategiei pe lângă partenerii europeni şi statele terţe din regiune", a mai precizat şeful diplomaţiei române.

În cadrul întrevederii au fost discutate şi o serie de aspecte privind criza economică şi financiară, având în vedere că Austria ocupă locul doi în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor străine în România . În acest context, ministrul român al afacerilor externe a arătat că „este foarte important faptul că băncile austriece au decis menţinerea liniilor de credit pentru sucursalele din România, cu atât mai mult cu cât băncile austriece înregistrează indicatori de solvabilitate peste medie şi o bună poziţie în ceea ce priveşte lichiditatea". Ministrul Diaconescu a subliniat importanţa continuării dialogului la nivelul instituţiilor bancare între cele două ţări, în vederea asigurării stabilităţii economice.

Agenda discuţiilor a cuprins o serie de teme regionale, printre care sprijinul pe care România şi Austria îl acordă promovării Sinergiei Mării Negre şi Parteneriatului Estic, precum şi aspecte privind continuarea procesului de extindere a UE. Cei doi miniştri au discutat, de asemenea, despre situaţia în Orientul Mijlociu şi Afganistan.

La finalul întrevederii ministrul afacerilor externe român a ţinut să mulţumească încă o dată ministrului afacerilor europene şi internaţionale al Republicii Austria pentru spiritul de cooperare şi modul pragmatic în care cele doua părţi dezvoltă relaţiile bilaterale, precum şi pe cele în plan regional.



×