x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Congresul PSD a început. Victor Ponta: Un partid care nu îşi reneagă trecutul este un partid care are viitor

Congresul PSD a început. Victor Ponta: Un partid care nu îşi reneagă trecutul este un partid care are viitor

de Veronica Micu    |    19 Apr 2013   •   11:18
Congresul PSD a început. Victor Ponta: Un partid care nu îşi reneagă trecutul este un partid care are viitor
Sursa foto: INTACT IMAGES/Bogdan Iurascu
UPDATE 16:20 - Congresul PSD a fost deschis de un discurs susţinut de premierul Victor Ponta.

"Este o onoare pentru mine în 2013 să fiu liderul PSD şi să reprezint alături de dvs. această idee de schimbare de care România, Europa şi lumea au încă nevoie. E un moment de bilanţ pentru ultimii trei ani şi un moment în care trebuie să prezentăm partenerilor noştri politici, sociali, europeni şi internaţionali proiectul pe care PSD îl are pentru viitorul României, acel proiect care să facă din România o ţară mai bună şi din locuitorii României oameni mai prosperi şi mai fericiţi de a trăi într-o ţară mai dreaptă", a declarat preşedintele PSD.

"Vreau să salut prezenţa celor care m-au precedat în funcţia de lider al PSD, care l-au condus în vremuri bune şi grele. Vreau să îl salut pe dsomnul preşedinte Ion Iliescu. Vreau să-l salut pe omnul preşedinte Mircea Geoană. Şi pe domnul preşedinte Adrian Năstase, aflat aici, unde îi este locul. Un partid care nu îşi reneagă trecutul este un partid care are viitor. Sunt şanse mai mari să fiu mai popular atunci când nu mai eşti preşedinte", a mai spus Ponta.

UPDATE 16:15
- Congresul PSD a început cu intonarea imnului României, urmat de discursul actualului preşedinte al PSD, Victor Ponta.

UPDATE 16:05 -
Preşedintele PNL, Crin Antonescu a sosit la Congresul PSD.

UPDATE 15.55
- Adrian Nastase a ajuns la congres. Fostul premier a fost întâmpinat cu aplauze din partea PSD-iştilor aflaţi la intrarea în Sala Palatului. "Am venit ca invitat, nu voi tine un discurs. Cred ca este foarte important pentru mine sa fac si alte lucruri decat politica militanta", a declarat Adrian Năstase.

.........................

Aproximativ 5.000 de delegaţi din întreaga ţară se reunesc vineri şi sâmbătă la Bucureşti în Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat, principalul punct pe ordinea de zi fiind alegerea unei noi conduceri a formaţiunii, până la scrutinul din 2016, precum şi modificarea Statutului PSD.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, ar urma să fie reconfirmat în fruntea formaţiunii. La această funcţie şi-a mai înscris candidatura şi Andrei Alexandru, membru al organizaţiei sector 2 a partidului şi fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu, potrivit agerpres.ro. El a mai candidat pentru această funcţie şi la Congresul din 2010.

Congresul PSD va desemna opt vicepreşedinţi pentru viitoarele regiuni de dezvoltare şi va stabili opt vicepreşedinţi la nivel naţional. Cinci locuri în viitorul Birou Permanent Naţional aparţin Organizaţiei de femei a partidului.

Se va adopta, cel mai probabil, înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, funcţie pentru care ar urma să candideze vicepremierul Liviu Dragnea.

În urma modificării statutului în cadrul Congresului PSD, secretarul general al PSD va fi numit şi validat de Comitetul Executiv, la propunerea preşedintelui PSD. Cel mai vehiculat nume pentru această funcţie este deputatul Andrei Dolineaschi, preşedinte al Organizaţiei PSD Botoşani.

Fostul preşedinte Ion Iliescu va rămâne preşedinte de onoare al PSD, iar pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului - deţinută până în 20 iunie anul trecut de fostul premier Adrian Năstase - nu se vor organiza alegeri.

Ponta: Mesajul meu la Congresul PSD va fi de sprijin pentru accelerarea schimbării. Nu putem să ne întoarcem la aroganţă, corupţie


Premierul Victor Ponta a declarat joi că mesajul pe care îl va transmite în Congresul Partidului Social Democrat, de la sfârşitul acestei săptămâni, va fi unul de unitate, de accelerare a schimbării, chiar dacă acest lucru nu e uşor de realizat.

"E un moment favorabil pentru PSD, suntem uniţi. Vreau să arăt în primul rând că nu renegăm nimic din trecut şi nu ne ruşinăm de nimic din trecut. Vor fi toţi foştii preşedinţi ai partidului acolo: şi domnul Iliescu, şi domnul Gherman, şi domnul Năstase şi domnul Geoană. Va fi deci un mesaj de unitate şi de soliditate. Dar ceea ce e cel mai important - eu sâmbătă voi avea prezentarea acestui proiect al meu - este solicitarea mea către colegii din PSD de a înţelege că nu am câştigat alegerile şi gata, suntem mulţumiţi. De fapt, cea mai mare provocare vine acum, la guvernare", a afirmat Victor Ponta, la Antena 3.

El a subliniat că PSD trebuie să continue să se schimbe, să se adapteze la realităţile secolului XXI şi să înţeleagă faptul că nu se poate să se întoarcă la ceea ce "au reproşat oamenii acum opt ani, nici la aroganţă, nici la corupţie, nici la lucruri pe care le-au văzut la PDL". "Deci mesajul meu va fi un mesaj de sprijin nu pentru oprirea schimbării PSD, ci pentru accelerarea schimbării PSD, ceea ce nu e uşor de explicat sau de acceptat", a afirmat Victor Ponta.

Liderul social-democraţilor a mai spus că USL, implicit PSD, are obligaţia "să le arate oamenilor ce înseamnă un nou proiect, ce înseamnă societate după epoca Băsescu".

×