x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică A îndeplinit condiţiile! - Sorin Oprescu a demisionat din PSD

A îndeplinit condiţiile! - Sorin Oprescu a demisionat din PSD

21 Apr 2008   •   00:00
A îndeplinit condiţiile! - Sorin Oprescu a demisionat din PSD
Sursa foto: Lucian Tudose/

Senatorul Sorin Oprescu şi-a depus astăzi la Organizaţia PSD Sector 1, demisia din partid.



Senatorul Sorin Oprescu şi-a depus astăzi la Organizaţia PSD Sector 1, demisia din partid.

Oprescu a anunţat în urmă cu o săptămână că va demisiona din PSD, pentru a îndeplini toate condiţiile legale necesare candidaturii ca independent la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti.Astfel, senatorul s-a prezentat azi dimineaţă la filiala PSD Sector 1, al cărui membru era, unde i-a înaintat demisia liderului organizaţiei, Dan Tudorache.

Sorin Oprescu a anunţat că mâine îşi va depune candidatura la Biroul Electoral Municipal.

El a afirmat că demisia din partid, motivată de dorinţa de a candida ca independent la Primăria Capitalei, a fost o decizie grea, după 16 ani cât a fost membru de partid. "Este ca într-o căsătorie", a spus el despre relaţia sa cu PSD. Oprescu a spus că rămâne un om de stânga. "Ar fi comic să mă schimb la vârsta mea", a adăugat el. Întrebat cum va aborda campania electorală, Sorin Oprescu a răspuns: "Voi face o campanie pozitivă, indiferent ce vor face ceilalţi. Toată lumea s-a săturat de scandal. Dar dacă vor începe cu atacuri de trei lei, am să răspund. Nu am fost niciodată uşă de biserică".Oprescu şi-a înaintat demisia preşedintelui PSD Sector 1, Dan Tudorache. Sorin Oprescu a evitat să răspundă la întrebările referitoare la eventualitatea reînscrierii în partid după alegeri, în condiţiile în care Tudorache declarase că îl aşteaptă înapoi în PSD Sector 1 după alegeri. Tudorache a declarat jurnaliştilor, după înregistrarea demisiei, că Oprescu a scris textul chiar în faţa lui.

Oprescu  şi-a motivat înscrierea în cursa pentru Primăria Capitalei ca independent prin "conjuctura" din ultimele săptămâni din PSD.El a menţionat că nu a discutat, în ultimul timp, cu preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi nici nu a mai fost sunat de lideri ai PSD în încercarea de a-l face să se răzgândească.


PROMISIUNI. Oprescu a evitat să răspundă la întrebările jurnaliştilor legate de eventuale reproşuri pe care le-ar aduce conducerii PSD, motivând că va vorbi despre acest subiect după Săptămâna Mare. El a menţionat, totuşi, că a fost deranjat de faptul că liderii PSD nu au discutat niciodată cu el posibilitatea ca el să fie candidatul partidului la Primăria Capitalei, deşi existau în favoarea lui şi argumente sociologice şi argumente politice. "Am dorit să particip la o luptă, chiar dacă am mai participat de două ori şi am pierdut. Mi s-a refuzat acest drept. Nu mi-am dorit niciodată să ajung în postura să candidez ca independent", a spus Oprescu.    El a mai afirmat, răspunzând unor întrebări, că nu are de gând să facă rău social-democraţilor, în condiţiile în care a fost membru de partid timp de 16 ani.


13 ANI VECHIME. Sorin Oprescu a intrat în PDSR în anul 1995. El a fost vicepreşedinte al Consiliului Naţional al PDSR şi vicepreşedinte al Organizaţiei PDSR din Bucureşti. În 2005, Sorin Oprescu a candidat pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, la Congresul formaţiunii, din aprilie. În 26 iulie 2006 este ales preşedintele Organizaţiei PSD Bucureşti. La Congresul PSD din decembrie 2006, la care Mircea Geoană a fost reales preşedinte al PSD, candidează împotriva acestuia dar obţine numai 399 voturi. Aşa cum anunţase după ce a pierdut în faţa lui Mircea Geoană competiţia pentru funcţia de preşedinte al partidului, Sorin Oprescu demisionează din funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti, în 12 decembrie 2006. Sorin Oprescu este la al doilea mandat consecutiv de senator, fiind ales atât în 2000, cât şi în 2004, pe listele PSD. El a mai candidat până acum de două ori la funcţia de primar general al Capitalei.


REACŢII. Preşedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, a declarat, după ce Sorin Oprescu şi-a înaintat demisia din partid, că îl va sprijini pe candidatul PSD la Primăria Capitalei, Cristian Diaconescu, dar va avea grijă şi ca Sorin Oprescu să nu fie furat la voturi în secţiile de votare.    Tudorache a spus că reprezentanţii filialei pe care o conduce îl vor reprezenta în secţiile de votare pe candidatul PSD la Primăria Capitalei, Cristian Diaconescu, dar vor avea grijă, totodată, ca Sorin Oprescu, ce va candida ca independent, să nu aibă "probleme" la numărătoare voturilor în secţiile de votare din sector. "Nu vreau ca Sorin Oprescu să spună ce a spus în 2000, că a fost furat la secţiile de votare", a adăugat el. Potrivit lui Tudorache, Oprescu şi-a scris demisia chiar pe loc, în cabinetul preşedintelui PSD Sector 1.

Tudorache a mai spus că a încercat să îl convingă pe Oprescu să nu demisioneze, întrucât acest gest nu este benefic pentru PSD. El a mai menţionat că Oprescu i-a spus că a căutat în Statutul PSD dacă există posibilitatea de a se autosuspenda, la care ar fi apelat, dar nu a găsit nicio prevedere în acest sens. "I-am spus că sunt cu sufletul alături de el, sper să se întoarcă în organizaţia PSD Sector 1 după 15 iunie, indiferent de rezultatul alegerilor. Mi-a spus (Oprescu – n.r.) că după 15 iunie va decide dacă vine înapoi sau nu", a afirmat Tudorache.


"GEST DE OSTILITATE”.
Demisia lui Sorin Oprescu din PSD reprezintă un gest de ostilitate faţă de acest partid, gest care prejudiciază candidatura lui Cristian Diaconescu şi ajută candidatul PNL la Primăria Capitalei, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele social-democrat Vasile Dâncu. "Este un gest ostil partidului. Când a demisionat din partid şi s-a înscris în cursă împotriva partidului a devenit un adversar pentru partid”, a afirmat Dâncu, citat de corespondentul Mediafax.Potrivit lui Dâncu, o asemenea candidatură "este gândită să prejudicieze şansele lui Cristian Diaconescu de a ajunge în turul al doilea, fiind o modalitate în care un alt candidat, al PNL, ar fi putut să fie ajutat prin asta să ajungă în turul doi”. Senatorul PSD consideră că o astfel de candidatură nu este întâmplătoare. "Spunea domnul Oprescu că o să adune o sută de mii de semnături. Cine poate să adune atâtea semnături fără să aibă în spate organizarea unui partid, de exemplu?”, s-a întrebat Dâncu. El nu crede că Oprescu l-ar favoriza pe candidatul PDL, pentru că Vasile Blaga este mai bine poziţionat în sondaje şi nu are nevoie de altcineva să fie împins în turul al doilea.
   

Sorin Oprescu, favorit la Capitală

EXCLUSIV • Sondaj telefonic Gallup
34% dintre bucureştenii votanţi îl preferă, într-un eventual prim tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Capitalei, pe Sorin Oprescu.
Al doilea în ordinea preferinţelor celor chestionaţi este reprezentantul PD-L, Vasile Blaga, creditat cu 17%, în vreme ce Cristian Diaconescu (PSD) şi Cozmin Guşă (PIN) ar primi câte 10% din voturi.
Ludovic Orban (PNL) este plasat, în cercetarea sociologică menţionată, cu doar 6% din intenţiile de vot.

Rata de participare estimată pentru primul tur al alegerilor locale din Bucureşti este 42%, iar priorităţile noului primar general ar trebui sa fie, conform sondajului Gallup, fluidizarea traficului (44%), parcurile, spaţiile verzi şi locurile de joacă pentru copii (24%), rezolvarea problemei câinilor vagabonzi (22%), curăţenia (21%), repararea străzilor şi trotuarelor (20%), lupta împotriva infracţionalităţii (18%), construcţia de locuinţe (17%), locurile de parcare (12%), îmbunătăţirea transportului în comun (9%) şi protejarea zonelor istorice (5%).

Rezultatele sunt extrase dintr-un sondaj de opinie al „The Gallup Organization”, realizat prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 814 persoane, cu o marjă de eroare de 3,5%, la comanda senatorului PSD Sorin Oprescu. Acesta a declarat, la Antena 2, că - dacă rezultatele cercetării sociologice pe care a comandat-o vor arăta că are şanse concrete de a deveni primar general al Capitalei - va demisiona din PSD şi va candida ca independent.






×