x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică A murit Antonie Iorgovan

A murit Antonie Iorgovan

de Carmen Vintila    |    05 Oct 2007   •   00:00
A murit Antonie Iorgovan

Părintele Constituţiei a părăsit această lume. Ieri-dimineaţă, departe de casă, intr-o clinică din Viena, sufletul senatorului Antonie Iorgovan s-a ridicat la cer. Boala care a pus stăpănire pe trupul lui de mai bine de doi ani, cancer la pancreas, l-a invins.

Părintele Constituţiei a părăsit această lume. Ieri-dimineaţă, departe de casă, intr-o clinică din Viena, sufletul senatorului Antonie Iorgovan s-a ridicat la cer. Boala care a pus stăpănire pe trupul lui de mai bine de doi ani, cancer la pancreas, l-a invins.

Senatorul Antonie Iorgovan a incetat din viaţă ieri-dimineaţă la clinica din capitala Austriei, in urma unui stop cardiorespirator, pe fondul unui cancer de pancreas, operat recidivat, cu metastaze. Starea sa de sănătate se deteriorase in ultima vreme, săptămăna trecută familia senatorului cerănd ca acesta să fie internat din nou la clinica din Viena pentru noi bătălii cu boala. Medicii de la noi au fost rezervaţi in privinţa unui transport in Austria, apreciind că ar putea fi şi mai mult afectată starea pacientului. Rudele senatorului au ţinut ca dorinţa acestuia să fie respectată, şi toate formalităţile privind transferul la clinica vieneză au fost făcute. Astfel, senatorul, in vărstă de 59 de ani, a părăsit Secţia oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, insoţit de fiul său, pentru o nouă luptă cu boala pe meleagurile austrice. A fost ultima. Antonie Iorgovan făcea chimioterapie şi se luase in calcul posibilitatea ca la Viena, unde mai fusese internat şi luna trecută, să fie operat din nou. Timpul nu a mai avut răbdare...

DOLIU LA SENAT. Instituţia in care şi-a petrecut ultimii ani, Senatul, este in doliu. Senatorii au păstrat ieri, la puţin timp după aflarea veştii privind decesul lui Antonie Iorgovan, un moment de reculegere in memoria acestuia, preşedintele acestui for legislativ, Nicolae Văcăroiu, anunţănd de la tribună că Senatul este in doliu. Senatorul PNL Norica Nicolai nu şi-a putut stăpăni hohotele de plăns. "A fost un coleg de excepţie, bun, un luptător, un iniţiator de proiecte de legi, amendamente serioase, şi pentru noi sunt convins că este o imensă pierdere", a spus Văcăroiu. Şi colegii săi de la PSD, adunaţi la sediul central al partidului, au ţinut un moment de reculegere. "A fost un om politic deosebit şi un reper pentru politica romănească. Dumnezeu să-l odihnească!", a spus liderul PSD, Mircea Geoană. Numele său va rămăne aproape sinonim cu prima noastră Constituţie postdecembristă şi chiar şi cei mai cruzi critici ai săi vor recunoaşte mereu că acel act este punctul de plecare a vieţii noastre democratice. Prestanţa sa ne va lipsi nu numai nouă, celor din PSD, ci şi vieţii publice romăneşti, care va fi mai săracă fără o instanţă respectată", a arătat Adrian Năstase. "A reuşit in activitatea sa, a fost judecător al Curţii Constituţionale, emerit profesor universitar, un profesionist adevărat şi un om pasionat care s-a afirmat in domeniul Dreptului constituţional şi al politicii. Sunt profund indurerat pentru dispariţia sa", a spus Ion Iliescu. Premierul Tăriceanu şi-a exprimat şi el regretul pentru dispariţia senatorului. "Nu pot să nu apreciez ce a făcut. O Constituţie reflectă o anumită viziune, o viziune care era probabil valabilă in ’90 pentru o anumită majoritate, azi lucrurile au evoluat foarte mult, insă apreciez contribuţia lui pentru ceea ce a făcut Parlamentul ca instituţie fundamentală a democraţiei", a declarat Tăriceanu. "Consider că pentru lumea juridică romănească este o mare pierdere. Rămăne un gol care nu văd cum poate fi acoperit", a spus vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş. "A trecut in nefiinţă un coleg desăvărşit, unul dintre specialiştii care au contribuit intr-o măsură mare la conturarea sistemului legislativ postdecembrist. Nu a fost un prieten politic, dar regretăm sincer trecerea in nefiinţă a omului şi specialistului Antonie Iorgovan", a spus senatorul UDMR Eckstein-Kovacs. Membrii Curţii Constituţionale şi-au exprimat şi ei regretul pentru dispariţia lui Iorgovan, căruia ii vor purta "o luminoasă şi neştearsă amintire". Preşedintele Băsescu a trimis condoleanţe familiei senatorului.

Dumnezeu să-l odihnească in pace!

carmen.vintila@jurnalul.ro

Â

Ne-a lăsat Constituţia

Senatorul Antonie Iorgovan s-a născut la 9 august 1948 in satul Gornea, din Caraş-Severin.

1968-1972 - a studiat la Facultatea de Drept din Bucureşti

1979 - obţine titlul de doctor in Drept al Universităţii Bucureşti

Intre 1990 şi 1991, Iorgovan a fost preşedintele Comisiei de redactare a proiectului legii fundamentale a Romăniei. Acest fapt i-a adus notorietate, fiind supranumit de presă "părintele Constituţiei".

1990 - in urma alegerilor parlamentare, el a fost ales ca senator independent de Caraş-Severin, fiind singurul parlamentar ales in afara listei de partid in Parlamentele Romăniei de după 1990.

La 9 iunie 1992 este numit de Senat judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de nouă ani. A demisionat insă in 1996.

1996-1998 - a fost preşedinte al Mişcării Ecologiste din Romănia, iar la alegerile parlamentare din 1996 a candidat in numele Uniunii Naţionale de Centru, nefiind ales.

In anul 1998 s-a orientat spre PDSR. A obţinut astfel două mandate succesive, in 2000 şi in 2004, de senator de Prahova.

Â

Funeralii cu onoruri militare

Senatorul Antonie Iorgovan va fi inmormăntat luni la Cimitirul Belu din Capitală, pănă atunci sicriul cu trupul neinsufleţit fiind depus in holul Senatului, din Palatul Parlamentului. "Luni, la ora 11:30, va incepe adunarea de doliu, iar la ora 12:30 va fi dus la capela Cimitirului Belu, unde

va avea loc slujba religioasă", a anunţat Sorin Oprescu. De funeralii se va ocupa Senatul, iar cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o pot face incepănd de astăzi, ora 10:00, prin intrarea din Calea 13 Septembrie. Consilierul de stat Gheorghe Angelescu a declarat că, potrivit legii, inmormăntarea senatorului trebuie să fie cu onoruri militare, acesta fiind cavaler al Ordinului Naţional Serviciul Credincios.

×
Subiecte în articol: politic iorgovan antonie antonie iorgovan