x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aceiasi morti, un alt presedinte al tarii

Aceiasi morti, un alt presedinte al tarii

21 Dec 2004   •   00:00

Familii indurerate si personalitati politice s-au adunat ieri, la orele diminetii, in Cimitirul Eroilor din Capitala, pentru a comemora martirii din decembrie ’89. Traian Basescu, presedintele Romaniei, a fost intampinat cu urale, iar Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a fost huiduit de multime.


IOANA MOLDOVEANU

PREZENTA. Traian Basescu a dezvelit noul monument dedicat eroilor martiri, a aprins o lumanare si a depus o coroana de flori
Soldatii din Regimentul 30 Garda stateau la intrarea in Cimitirul Eroilor pe trei randuri, cu armele si instrumentele muzicale la picioare, in asteptarea oficialitatilor. Politia rutiera avea grija sa nu ocupe nimeni locurile de parcare rezervate masinilor armatei. Peste capetele oamenilor se zareau fluturand drapele gaurite, batute de vant si acum 15 ani, la Revolutie. O cruce de marmura neagra, noul monument ridicat martirilor, astepta acoperita de un cearsaf sa fie dezvelita de Basescu. In fata monumentului, un preot aseza pe o masa colivele ce aveau sa fie sfintite. Doi raniti la Revolutie, unul fara picioare, intr-un carucior cu rotile, si altul fara maini, se pozau zambind, cu un drapel.

"ARMATA DE SECURISTI". Desi adunati sa-si planga mortii, urmasii eroilor martiri nu erau deloc plini de piosenie si smerenie, ba din contra, erau revoltati de prezenta armatei la eveniment. "Ei au tras in noi in Piata Universitatii, iar acum vin sa depuna coroane. O armata de securisti! N-au pic de rusine, se rasucesc mortii in mormant, calaii au venit la victime!", spune Doru Armeaga, membru al Asociatiei 21 decembrie din Bucuresti. Un Mos Craciun facea reclama, impartind fluturasi prin multime, unei piese de teatru ce va fi jucata de copii, la Muzeul Central din Capitala. A participat si el la Revolutie, a fost ranit la Televiziune, pe cand transporta cu salvarea medicamente. Acum, meseria lui este de Mos Craciun si in aceasta calitate a venit la mormintele eroilor martiri.

HUIDUIELI. Nicolae Vacaroiu a fost primul care a intrat pe poarta cimitirului, inaintand pe culoarul format de jandarmi. "Comunistule, saniuta, pleaca de aici! Criminalilor!", striga lumea si il huiduia pe presedintele Senatului. O voce mieroasa de femeie a anuntat prin difuzoare ca soseste "Excelenta sa, presedintele Romaniei, Traian Basescu". Uralele si aplauzele au acoperit huiduielile adresate lui Vacaroiu. "Sa traiti bine, domnu’ presedinte! Sa aveti grija de revolutionari! Poate faceti dumneavoastra ceva, sa stim cine a tras!", tipau oamenii cu mainile intinse sa dea noroc cu noul sef al statului. S-a strigat "Liniste!", soldatii au prezentat onorul si s-a cantat imnul de stat. Basescu a tras de o sfoara si a dat jos cearsaful ce acoperea crucea. Lumea se impingea sa-si aprinda lumanarile. Basescu se chinuia sa-si aranjeze parul batut de vant. Mona Musca, cu lacrimi in ochi, asista neputincioasa la tipetele unei mame: "Vinovatii! Vinovatii!".

Seful statului se intreba cat mai dureaza ceremonia, cat mai e, cand se termina slujba. Si slujba s-a terminat. S-au depus coroane de flori, oficialitatile s-au urcat in masini si au plecat spre Piata Universitatii sa mai depuna un rand. Fanfara s-a grupat si a plecat in mars militar pe linia de tramvai. In urma lor au ramas familiile eroilor: o mama agatata de cruce, plangand, o batrana impartind coliva si portocale, cate un copil sosit la bunicul. Flori inghetate pe criptele reci si lacrimi impietrite de durere pe obrajii parintilor.

"BANI PE SANGELE EROILOR"
Click pentru a mari imaginea
TRISTETE. Urmasii ndurerati au ascultat slujba mpietriti n dreptul mormintelor
Mama, sotia si fiica lui Rosca Grigore Tiberiu stau una langa alta in fata mormantului sau. Mai dau o portocala, mai primesc un "Bogdaproste", isi mai alina durerea povestind ce s-a intamplat acum 15 ani. Nu stiu adevarul nici in ziua de astazi, nu vor sa creada ce spune Raportul Parchetului Militar asupra evenimentelor din decembrie 89. "Au facut bani pe sangele lor!", considera sotia eroului, Florica. Tiberiu avea 33 de ani si trei copii, cel mai mic de un 1 si 4 luni. A iesit in strada sa lupte pentru libertate pe 21 si pe 22. A plecat si pe 23, dar nu s-a mai intors. Familia l-a gasit la morga, patru zile mai tarziu, imbracat cu aceleasi haine cu care a plecat de acasa si cu un glont in spate. "Am venit cu copilul la mormantul bunicului", povesteste fata martirului, acum si ea mama, "m-a intrebat unde e bunicul, sa se joace cu el. Ce sa-i spun, ca nici eu nu am apucat sa ma joc cu tata, ca e acolo jos?", spune ea si o podidesc lacrimile.

REFUZ
Tatal eroului martir Gezzo Toma, de 19 ani, se plimba prin cimitir cu editia de colectie a Jurnalului National, dedicata eroilor, si arata poza baiatului sau. Plange: "Acesta e copilul meu. E erou martir. M-am chinuit sa-i obtin groapa in acest cimitir", spune batranul. Toma a fost parasutist, a murit aparand televiziunea, a primit primul glont in cap. Al doilea l-a lovit in torace, dar pe acesta nu l-a mai simtit. "M-au sunat la 10:25 seara, de la Crematoriul Vitan-Barzesti. M-am dus cu sotia si fata sa-mi iau copilul mort acasa. N-au vrut sa-mi dea groapa in cimitirul eroilor si am iesit in Piata Universitatii. Doar noi trei. Au scris ziarele si de abia atunci mi-au dat loc de veci", spune tatal.

POVESTE
"M-au sunat la 10: 25 seara, de la Crematoriul Vitan-Barzesti. M-am dus cu sotia si fata sa-mi iau copilul mort acasa. N-au vrut sa-mi dea groapa in Cimitirul Eroilor si am iesit in Piata Universitatii. Doar noi trei. Au scris ziarele si de abia atunci mi-au dat loc de veci"
tatal eroului martir Gezzo Toma
×
Subiecte în articol: politic eroilor