x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Acuzaţii - Boureanu este dator la stat

Acuzaţii - Boureanu este dator la stat

de Monica Iordache Apostol    |    30 Mai 2007   •   00:00
Acuzaţii - Boureanu este dator la stat
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/

Mugur Ciuvică afirmă că societăţile comerciale la care este acţionar deputatul PLD Cristian Boureanu au datorii la stat de peste 4,2 miliarde de lei vechi şi că averea acestuia a crescut in acelaşi ritm cu datoriile. Boureanu neagă şi il acuză pe Ciuvică de dezinformare.

Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, susţine că firmele vicepreşedintelui PLD Cristian Boureanu au datorii la stat de peste 4,2 miliarde de lei vechi, datorii acumulate după ianuarie 2005, moment in care Boureanu a devenit deputat. GIP spune că pe lista datornicilor, publicată de Ministerul Finanţelor, se găsesc şapte dintre firmele deputatului PLD, şi anume: Bar Operator SRL, Topanel SRL, Altipo Construct SA, CS Line Management SRL, Altipo SRL, Mega Trans Logistic SRL şi B.S. Distribution Co SRL. Potrivit unui comunicat al GIP, in decembrie 2004 nici una din aceste firme nu avea datorii la stat, iar acum sunt in executare silită, totalizănd o datorie la stat de 4.275.500.000 lei vechi. Datoriile firmelor lui Boureanu, la cele mai multe dintre ele fiind acţionar impreună cu fratele său, se ridică la valoarea de 3.335.400.000 lei vechi la bugetul de stat, 622.120.000 lei vechi la bugetul asigurărilor sociale de stat, 72.830.000 lei vechi la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi 245.150.000 lei vechi la bugetul asigurărilor de sănătate.

In comunicatul GIP se mai afirmă că, potrivit declaraţiei de avere a deputatului PLD, averea acestuia a crescut "o dată cu datoriile la stat". Astfel, din ianuarie 2005 incoace a achiziţionat, impreună cu fratele său, opt terenuri cu o suprafaţă totală de peste 83.000 metri pătraţi, două apartamente şi un spaţiu comercial şi a incasat in 2006 dividende de la firmele sale, in valoare de 1.392.440.000 lei vechi, deşi legea prevede că datoriile la stat se plătesc cu prioritate, afirmă GIP.

RECUPERĂRI. In replică, Cristian Boureanu afirmă că Mugur Ciuvică "minte şi dezinformează opinia publică" şi că "nu ştie cum funcţionează activitatea curentă a unei societăţi". "Oricare om de afaceri sau oricare funcţionar din cadrul Ministerului Finanţelor ştie că, spre exemplu, o societate poate avea de plată sume către bugetul de stat privind TVA-ul la sfărşitul unei luni şi apoi, la inceputul lunii viitoare, sumele sunt de recuperat", susţine Boureanu, care prezintă sumele pe care le are de recuperat căteva din firmele sale. De exemplu, spune Boureanu, Altipo Construct are de recuperat 5.988 RON, Topanel SRL - 102.000 RON, CS Line Management SRL - 440 RON, Mega Trans Logistic SRL - 89.082 RON, iar Altipo SRL nu a desfăşurat activitate in 2006 şi nu are de plătit sau de recuperat nici un fel de sume. Pentru alte două firme, BS Distribution SRL şi SC Bar Operator SRL, a fost deschisă procedura de lichidare din 2002 şi respectiv 2007, iar datoriile celei de-a doua nu depăşeau 100.000 RON. Boureanu a mai spus că işi rezervă dreptul de a-l da in judecată pe Ciuvică, dacă apar prejudicii prin publicarea acestor informaţii, in legătură cu activitatea celor cinci firme care funcţionează şi au peste 150 de salariaţi.

×
Subiecte în articol: politic stat vechi boureanu