x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Radu Stroe: România ar putea fi acceptată în Schengen în 2014. Vom discuta şi la Forumul Salzburg despre aderare

Radu Stroe: România ar putea fi acceptată în Schengen în 2014. Vom discuta şi la Forumul Salzburg despre aderare

24 Apr 2013   •   18:35
Radu Stroe: România ar putea fi acceptată în Schengen în 2014. Vom discuta şi la Forumul Salzburg despre aderare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat că la începutul anului viitor România ar putea fi acceptată în Schengen cu graniţele aeriene şi portuare, chestiuni care vor fi discutate, din luna iulie, şi în cadrul Forumului Salzburg a cărui preşedinţie va fi preluată de ţara noastră, informează agerpres.ro.

"Despre Schengen vom discuta sub aspectul faptului că din punct de vedere tehnic toate condiţiile sunt îndeplinite de România, a rămas numai o problemă exclusiv de ordin politic, faptul că la sfârşitul acestui an, deci chiar în perioada imediat următoare a Consiliului Ministerial din noiembrie cât şi în decembrie ar urma să se reia pe ordinea de zi a Consiliului JAI problema admiterii României în Schengen în cele două trepte, maritim şi aerian, în prima etapă şi în cea de-a doua etapă, terestru. Şi suntem un cumul de ţări destul de consistent, nouă ţări din cadrul UE, şi ele toate vor acţiona, sper, sunt convins - în acelaşi mod, în aceeaşi idee cu România. Chiar le-am şi mulţumit astăzi pentru susţinerea de la sfârşitul lunii martie şi anticipat le-am mulţumit şi pentru susţinerea viitoare, astfel încât România la începutul anului 2014 să fie acceptată cu graniţele aeriene şi portuare (n.r - în Spaţiul Schengen)", a spus Radu Stroe.

Totodată, ministrul de Interne va avea pe 6 şi 7 mai o întâlnire la Munchen cu ministrul de interne al Germaniei cu care va discuta despre aderarea României la Schengen, în condiţiile în care Germania şi Olanda s-au opus intrării ţării noastre în această zonă.

"Pe data de 6 şi 7 mai vom avea o întâlnire în Bavaria, la Munchen, cu ministrul de interne al Germaniei, precum şi cu ministrul de interne al landului Bavaria şi cu o serie de alţi miniştri din ţările riverane Dunării. Este o întâlnire pe zona asta a Dunării, pentru că şi aici există nu numai o acţiune economică importantă, implicit este o zonă care ţine de activitatea de afaceri interne şi aici vom încerca să armonizăm politici, decizii, norme pe care împreună să facem susţinere în Consiliul JAI, la momentul la care se va ridica problema", a precizat Radu Stroe.

România urmează să preia, de la 1 iulie, preşedinţia Forumului Salzburg, unde vor fi discutate chestiuni legate de aderarea la Schengen, precum şi fenomenul migraţiei.

"Forumul Salzburg nu este un forum care are la bază un document cu norme juridice care să ia decizii. Este un organism consultativ de dialog care stabileşte, numai de comun acord, zonele de interes pentru cele opt plus una, nouă ţări, cea de-a noua este Croaţia, precum şi pentru ţările prietene Forumului Salzburg, aşa cum se numesc ele, Macedonia, Bosnia - Herţegovina, Republica Moldova ş.a.m.d. A fost o discuţie foarte interesantă, s-a închis, să zic aşa, preşedinţia poloneză. Începând de la 1 iulie până la 31 decembrie va fi preşedinţia română, al cărui preşedinte este ministrul de interne şi noi am propus şi, bineînţeles că ei sunt de acord, să avem un consiliu ministerial undeva la începutul lunii noiembrie, probabil 4, 5, 6, vom vedea, nu am stabilit încă data. Cu această ocazie, noi am stabilit şi nişte priorităţi cu care ei au fost de acord, o serie de chestiuni privind Schengen-ul, prima noastră prioritate", a afirmat Radu Stroe.

Ministrul Afacerilor Interne a spus că la Consiliul Ministerial din noiembrie intenţionează să invite mai mulţi oficiali europeni, precum comisarul european pentru interne, reprezentanţi ai Consiliului European şi ai Parlamentului European, reprezentanţi ai ministerului de interne din Germania, Olanda şi Finlanda.

"Am fost mulţumit de modul în care s-au organizat şi s-au derulat lucrările în aceste două zile, sub preşedinţia poloneză, de altfel relaţia noastră personală cu Polonia este foarte bună, civilizată, elegantă, corectă şi din acest motiv nu m-am putut abţine să nu-i felicit şi să nu le mulţumim şi în acelaşi timp să ne angajăm că noi, în perioada de preşedinţie de şase luni, iulie-decembrie, vom demonstra că suntem capabili să facem acelaşi lucru cu membrii Forumului Salzburg. Undeva în noiembrie, să vedem dacă în Bucureşti sau Sinaia, intenţionăm să invităm şi comisarul european pentru interne, şi reprezentanţi ai Consiliului European şi ai Parlamentului European şi, de ce nu, să-i invităm şi pe reprezentanţii ministerului de interne al Germaniei, de ce nu al Olandei, al Finlandei pentru o participare mai largă, deşi ei nu sunt membri ai Forumului Salzburg", a adăugat Radu Stroe.

×
Subiecte în articol: radu stroe aderare schengen