x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adevăraţii oameni ai lui Soros în România

Adevăraţii oameni ai lui Soros în România

de Marius Gîrlașiu    |    30 Noi 2016   •   09:35
Adevăraţii oameni ai lui Soros în România
Sursa foto: Picasa

Într-o perioadă în care sintagma “oamenii lui Soros” a devenit laitmotivul campaniei electorale, Jurnalul Naţional i-a identificat pe cei care au condus destinele Fundaţiei Soros în România, de la înfiinţarea acesteia, la începutul anilor `90, şi până în prezent. Coincidenţă sau nu, toţi s-au aflat în preajma oamenilor care au condus România, de la preşedinţii Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, la premierul Adrian Năstase.

 

Actualul consilier pentru relaţia cu românii din Diaspora al preşedintelui Klaus Iohannis, Sandra Pralong, este cea care a pus bazele Fundaţiei Soros pentru o Societate Deschisă în România, la începutul anilor `90. Emigrată din ţară în timpul regimului comunist, Sandra Pralong, pe numele său adevărat Sandra Marilyn Andreea Budiş, s-a întors la Bucureşti imediat după Revoluţia din 1989 pentru a “crea” şi “conduce”, din poziţia de director executiv, “prima fundaţie filantropică privată din România”, după cum menţionează în propriul CV. Înainte de revenirea în ţară, Pralong a fost directorul de promovare al săptămânalului internaţional Newsweek, la New York (1988-1990). Pralong a condus Fundaţia Soros până în 1993, iar mai târziu, între 1998 şi 2000, a devenit consilierul personal al preşedintelui Emil Constantinescu pentru comunicarea internaţională şi relaţia cu românii din afara ţării. În 2012, “ţărănista” Sandra Pralong a candidat din partea Alianţei România Dreaptă (PDL – PNŢCD – Forţa Civică) pentru un fotoliu de senator în Sectorul 3 al Capitalei, însă nu a fost aleasă. Pe 27 august 2015, prima şefă a Fundaţiei Soros a fost numită Consiler de Stat pentru relaţia cu românii din afara graniţelor.

 

Teodorescu, consilierul lui Năstase

Sociologul Alin Teodorescu a condus şi el destinele Fundaţiei Soros în România. Teodorescu a fost deputat PSD de Brăila între 2004 şi 2008, an în care s-a retras din politică şi s-a întors la sociologie. În 1990, Teodorescu devenea primul preşedinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), funcţie în care a rămas până în 1991, iar în perioada 1990-1996 a fost preşedinte al Consiliului Fundaţiei Soros în România. În 2003, fostul preşedinte al Fundaţiei a fost numit consilier personal al premierului Adrian Năstase pentru reforma administraţiei publice, iar din martie 2004 a devenit şeful cancelariei Guvernului Năstase, cu rang de ministru. În 1989, Teodorescu a intrat în PCR, iar în 1992 a fondat Institutul de Marketind şi Sondaje, IMAS, pe care l-a condus până în 2003. În 2006, fostul pesedist recunoştea că în perioada iulie-august 1988 a scris note informative la unul dintre sediile Securităţii din Rahova, “în total 100-150 de pagini”. Notele sale conţineau informaţii despre întâlnirile cu Silviu Brucan şi Alexandru Paleologu.

 

Renate, consiliera lui Băsescu

Europarlamentar USL, Renate Weber, a condus şi ea Fundaţia Soros în România. Weber a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă din anul 1998 până în 2005 şi mai apoi, din 2006 până în septembrie 2007, când s-a înscris în PNL. În noiembrie 2007, Renate Weber a fost aleasă deputat în Parlamentul European, fiind prima  pe listele PNL, iar în 2009 a câştigat un nou mandat de europarlamentar din partea liberalilor. Ca şi predecesorii săi, Weber a fost consilierul preşedintelui Traian Băsescu pe probleme consituţionale şi legislative din decembrie 2004 până în decembrie 2005, când a demisionat din motive de sănătate.

 

Misiunea noastră este să promovăm dezvoltarea unei societăți bazate pe libertate, responsabilitate și respect pentru diversitate.

Mai mulţi bani pentru ONG-uri

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat luni că sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate - care până la 31 octombrie se ridicau la aproximativ 21 de milioane de lei - vor fi împărţite între ministere şi ONG-uri. Această sumă urmează a fi împărţită, potrivit unor dispoziţii din lege, în procente: 20% pentru Sănătate, 20% pentru Educaţie, câte 15% pentru Ministerul Finanţelor, Justiţiei şi cel de Interne, şi există şi un procent de 15% care este prevăzut pentru reutilizarea în scop social a sumelor, deci pentru ONG-uri cu alte cuvinte", a declarat ministrul la lansarea site-ului Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

×
Subiecte în articol: fundatia soros george soros