x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adio imunitate?

Adio imunitate?

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    18 Aug 2008   •   00:00
Adio imunitate?
PROIECT  ● PSD pregăteşte modificarea Constituţiei
PSD va iniţia un proiect de lege de modificare a Constituţiei prin care să fie eliminată orice formă de imunitate pentru preşedintele ţării, membrii Guvernului şi parlamentari. Demersul pesediştilor a stîrnit reacţii pro şi contra în rîndul celorlalte partide parlamentare.

Anunţul privind propunerea de eliminare a imunităţii pentru demnitari a fost făcut ieri de liderul PSD, Mircea Geoană, la numai cîteva zile după ce deputaţii s-au pronunţat împotriva începerii urmăririi penale în cazul social-democraţilor Adrian Năstase şi Miron Mitrea. Geoană a spus că proiectul de lege va fi depus la începutul sesiunii parlamentare şi s-a arătat încrezător că va avea sorţi de izbîndă. În acest sens, liderul pesedist a calculat că pentru a demara procedura este nevoie de semnăturile a un sfert din numărul deputaţilor şi senatorilor, şi PSD dispune de acest număr de parlamentari, iar ca proiectul să treacă sînt necesare voturile a două treimi din numărul parlamentarilor, ceea ce, în opinia sa, este realizabil. Potrivit prevederilor Legii fundamentale, ar urma ca în termen de 30 de zile de la adoptarea legii să fie organizat referendumul de modificare a Constituţiei. "Nimic nu e mai important ca o dată cu alegerile parlamentare să se organizeze şi un referendum pentru modificarea Constituţiei", a precizat Geoană, adăugînd că demersul PSD este necesar pentru depolitizarea justiţiei şi că, în numele acestui obiectiv, partidul său va cere şi votarea în regim de urgenţă, la Senat, a legii CSM, astfel încît "Parchetul să plece din mîinile politicienilor şi să fie subordonat CSM", precum şi revizuirea legii răspunderii ministeriale.

REACŢII. Demersul pesediştilor de modificare a Constituţiei va fi susţinut de colegii de Alianţă, după cum  a susţinut purtătorul de cuvînt al PC, Bogdan Ciucă. "PC va susţine modificarea Constituţiei şi cu privire la eliminarea tratamentului preferenţial pentru demnitari, indiferent cum se cheamă şi ce funcţie îndeplineşte persoana respectivă", a spus Ciucă. Preşedintele UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat şi el că Uniunea "va susţine orice iniţiativă legată de eliminarea privilegiilor existente în societate", însă preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, nu priveşte demersul PSD cu ochi buni. "Lucrurile ar fi fost mult mai simple dacă Mircea Geoană ar fi fost în stare să le ceară parlamentarilor săi, pur şi simplu, să voteze începerea urmăririi penale pentru cei doi PSD-işti (n.r. – Năstase şi Mitrea). Atunci nu ar mai fi fost nevoie de toată gimnastica asta verbală", a declarat Olteanu pentru Mediafax. Liderul

PD-L, Emil Boc, a criticat la rîndul său decizia pesediştilor, susţinînd că aceştia ar trebui "să scoată capul şi să vorbească" atunci cînd "vor vota pentru trimiterea în instanţă a parlamentarilor PSD", în timp ce vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a arătat că, înainte de a propune modificarea Constituţiei, Geoană trebuie să ştie că prima urgenţă o reprezintă modificarea Legii răspunderii ministeriale.

×
Subiecte în articol: politic psd constituţiei