x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase: "Băsescu, termină cu şmecheriile"

Adrian Năstase: "Băsescu, termină cu şmecheriile"

de Gabriela Antoniu    |    24 Iul 2009   •   00:00
Adrian Năstase: "Băsescu, termină cu şmecheriile"

Fostul premier Adrian Năstase a postat ieri, pe blogul personal, un răspuns la tirada anti-PSD a preşedintelui Băsescu. Năstase spune însă că răspunsul nu-i este adresat şefului statului pentru că "oricum, nu înţelege aşa ceva", ci românilor "care vor merge din nou la vot în toamnă şi care trebuie să înţeleagă riscul ca România să mai rămână cinci ani sub conducerea unui personaj care acţionează iresponsabil".



În conferinţa de presă susţinută joi la Cotroceni, Traian Băsescu a făcut un apel către Adrian Năstase să nu se mai ascundă în spatele Parlamentului şi să se prezinte în faţa procurorilor. "A venit momentul ca Năstase să înţeleagă că deasupra persoanei dânsului este interesul naţional. Eu cred că Năstase nu are o problemă dacă se duce în faţa procurorilor. Am convingerea că Adrian Năstase este curat ca lacrima", a spus Băsescu.

"EU ÎN OPOZIŢIE, EL LA PUTERE"
Adrian Năstase a publicat pe blogul personal un răspuns în care arată că "după 5 ani de preşedinţie, în care a avut guvernul pe care şi l-a dorit, a numit premierul precum şi toţi miniştrii justiţiei din acest timp, a avut procurorii pe care i-a vrut, anchetatorii şi judecătorii pe care i-a vrut, şi-a pus şef la DNA şi la Parchet pe cine a vrut, la fel la serviciile secrete, în care a numit miniştri cei mai importanţi şi încare a dominat tot ce înseamnă zona de putere din România, Traian Băsescu vine acum public şi spune că vinovat sunt eu pentru ceea ce se întâmplă cu justiţia din România. Au trecut 5 ani. Eu sunt în opoziţie, iar el e la putere. Şi tot eu sunt de vină?", se întreabă Năstase.

El spune că nu s-a lăsat impresionat de încercările lui Băsescu de a fi bărbat. "Poate le-a impresionat pe colegele sale cărora a încercat azi să le facă o favoare. Însă, Traian Băsescu nu mai reuşeşte de mult timp să schimbe agenda publică.

Şi, în loc să vorbească despre ce se întâmplă în jurul său (amintesc doar trei ştiri de ieri: dorinţa de înfiinţare a comisiei de anchetă în cazul Udrea, urmărirea penală a dnei Ridzi şi anchetarea de ANI a noului ministru, Plăcintă), era evidentă nevoia de o diversiune. Asta a făcut cel care mai este, sper doar pentru câteva luni, preşedintelele României. De 12 ori a rostit numele meu într-un discurs referitor la raportul de ţară, deşi Comisia Europeană nu mă acuză de nimic. În schimb, în toată această perioadă, preşedintele nu a rostit practic deloc numele doamnei Ridzi, nici măcar atunci când a investit noul ministru", continuă Năstase.

DOSARE PENTRU CAMPANIE
Fostul premier reaminteşte că dosarele sale sunt politice, arătând totodată că nu s-a ascuns niciodată de justiţie. "«Dosarul» referitor la campania electorală e deja în instanţă. «Dosarul» 68/P/2008, după avizul Parlamentului, e la Ţulus şi Morar, la DNA. «Dosarul» 227/P/2006 e tot acolo, la procurorii lui Băsescu, având, amândouă, cuvânt de ordine să fie trimise în instanţă în toamnă, în timpul campaniei prezidenţiale. Iar al patrulea «dosar», 114/P/2007, a fost votat, în august anul trecut, în Parlament, respingându-se, în baza Constituţiei, solicitarea procurorului general.

Ca urmare, Năstase atrage atenţia că toate aceste lucruri sunt cunoscute de Comisia Europeană care "nu a vrut să fie complice cu Băsescu în campania electorală". "De aceea, Traian Băsescu a spus, în direct, ceea ce ar fi vrut el să scrie în raportul de ţară, indiferent de ceea ce ar trebui să fie interesul naţional. În raport nu există nici un reproş la adresa mea cu privire la blocarea justiţiei. (...)", mai spune Năstase.


"Se fereşte de procurori în dosarul Flota"
Adrian Năstase îl acuză pe Traian Băsescu că de fapt el este cel care se ascunde de Justiţie. "Traian Băsescu, în schimb, se fereşte de procurori în dosarul Flota de ani de zile ascunzându-se în spatele unei imunităţi absolute. De fapt, ca să spunem lucrurilor pe nume, la ce asistăm? La încercarea unui preşedinte de a acoperi scandalurile din jurul său şi al familiei sale cu ţinte false. Asistăm la un joc, repetat la nesfârşit, în toţi aceşti ani, de cel care a ajuns preşedinte al României, în 2004, printr-o imensă fraudă morală şi care, de atunci, face de râs, în permanenţă, România în exterior, generând, în interior, doar haos, răzbunări şi dezbinare", scrie fostul premier.

Năstase reaminteşte că şi în calitate de primar general al Capitalei Băsescu nu a făcut nimic, şi atunci, ca şi acum, găsindu-l vinovat tot pe el. "Acum e preşedinte, de cinci ani de zile, şi tot eu sunt - se pare - cauza pentru care el nu face nimic. Criza economică nu o poate rezolva din cauza lui Tăriceanu. Criza Ridzi nu este în răspunderea sa, ci în cea a presei, pentru că el nu se ocupă de «chestiuni minore». Dar, în această ţară, tot mai săracă şi mai izolată, Traian Băsescu mai are, de fapt, vreo treabă?", încheie Năstase.

×
Subiecte în articol: traian politic