x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase îl atacă pe președinte, după episodul agresării, în Piața Universității, a lui Gelu Voican Voiculescu: „Aceasta pare a fi «România Normală»”

Adrian Năstase îl atacă pe președinte, după episodul agresării, în Piața Universității, a lui Gelu Voican Voiculescu: „Aceasta pare a fi «România Normală»”

de Ion Alexandru    |    23 Dec 2019   •   10:25
Adrian Năstase îl atacă pe președinte, după episodul agresării, în Piața Universității, a lui Gelu Voican Voiculescu: „Aceasta pare a fi «România Normală»”

Ex-premier al Guvernului României, Adrian Năstase face o paralelă, pe blogul său personal, între războiul declanșat de președintele Klaus Iohannis împotriva PSD și agresiunea la care a fost supus, la sfârșitul săptămânii trecute, Gelu Voican Voiculescu, în Piața Universității, în timpul unei ceremonii legate de împlinirea a 30 de ani de la Revoluție. Năstase spune că Iohannis a confiscat această temă și că astfel de violențe par să fi devenit „România Normală”.

 

„Revoluția română nu mai poate fi și nu mai este apărată de cei care au participat la ea. Singurul care o apără, acum, pare a fi Iohannis. La Parlament sau la Timișoara, în Piața Universității, el reprezintă acum Revoluția, iar jandarmii, sub noua conducere, permit ca Gelu Voican Voiculescu să fie atacat, iar agresorul să nu fie reținut”, scrie Adrian Năstase. Acesta arată că aceia care cunosc istoria interbelică „știu cum s-a trecut de la violența verbală la violența fizică”. „Aceasta pare a fi «România normal» – o țară în care obiectivul principal al președintelui său este distrugerea unui partid ales democratic. (…) Orwell ne explică cum se poate ajunge de la revoluție la dictatură”, mai arată fostul premier.

Gelu Voican Voiculescu a fost îmbrâncit și huiduit de mai multe persoane nemulțumite că fostul vicepremier a venit la acea manifestație. Un bărbat chiar l-a lovit în cap cu un baston, Gelu Voican Voiculescu părăsind Piața Universității sângerând. Agresorul fost găsit de oamenii legii și a fost dus la audieri.

 

Urechează și ONG-urile

Adrian Năstase mai scrie, în aceeași reacție legată de acest incident, că „nimic nu este mai puțin sigur ca trecutul – ne învață Orwell. Istoria Revoluției din 1989 este un bun exemplu. Ca și «revoluția – lovitură de stat» din 23 august 1944, de altfel”. Cea din 1989 a fost, în opinia lui Năstase, „rezultatul unui amestec de scenarii, interne și externe, dar și al unor nemulțumiri reale ale populației, într-un context geopolitic determinat de înțelegerile sovieto-americane și de întâlnirea de la Malta”.

„Sigur, în anii care au urmat, au fost mai evidente, grupurile de revoluționari (cu interesele lor) și unele partide care s-au raportat favorabil sau negativ la Revoluție. Iată, spre exemplu, în statutele succesive ale PSD se menționa că, alături de social-democrație, Revoluția este un element de inspirație al partidului. Între timp, unii au devenit «progresiști», alții s-au rușinat cu Revoluția (ar fi vrut să ne tragem din Revoluția americană). Alții au crezut că a fost o lovitură de stat”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Fostul premier conchide, precizând că „în prezent, diverși copii, adolescenți, tineri – care nu erau născuți în 1989 – explică ce s-a întâmplat atunci pe baza informațiilor distribuite de diverse ONG-uri cu «democracy» în coadă”.

 

Fostul prim-ministru este revoltat de faptul că jandarmii, sub noua conducere, permit ca Gelu Voican Voiculescu să fie atacat, iar agresorul să nu fie reținut

×