x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase: "Noi reprezentam “indienii” din “Estul” salbatic care trebuie sa dispara pentru a face loc mall-urilor si reclamelor de detergenti straini"

Adrian Năstase: "Noi reprezentam “indienii” din “Estul” salbatic care trebuie sa dispara pentru a face loc mall-urilor si reclamelor de detergenti straini"

01 Ian 2015   •   20:35
Adrian Năstase: "Noi reprezentam “indienii” din “Estul” salbatic care trebuie sa dispara pentru a face loc mall-urilor si reclamelor de detergenti straini"


La final de an, intr-o postare facuta pe blogul sau, fostul premier Adrian Nastase impartaseste cu cititorii framantarile sale in gasirea unor raspunsuri despre trecut, pentru a intelege si a construi un alt viitor.
_____________

Dragi prieteni,
va urez un An Nou linistit, cu sperante care sa se implineasca. Avem nevoie, toti, sa meditam asupra drumurilor de urmat, astfel incat viitorul sa ne aduca mai multe bucurii. Pentru mine, anul care se incheie a fost un an de suferinte, un an de dezamagiri. Dezamagiri legate de oameni, in primul rand. Am privit, cu tristete, usurinta cu care oamenii pot fi manipulati. Am privit in urma, la ceea ce s-a intamplat in ultimii zece ani, si am avut sentimentul ca, intr-o cursa de galop, calul nostru a fost drogat de propriul lui jokeu, pentru a-i ajuta pe altii sa castige.

La acest sfarsit de an, incerc sa inteleg calmul unui calugar budist, care cauta raspunsuri in interiorul sau. Am descoperit ca, odata cu trecerea timpului – universul meu se ingusteaza. Retina mea retine restul lucrurilor care nu s-au intamplat iar memoria mea elimina tot ceea ce nu are raspuns.

Cand scriu aceste randuri, afara, soarele straluceste si, timid, incearca sa topeasca zapada. Stiu insa ca, peste cateva ore, vom intra intr-un an nou prin cea mai geroasa noapte din ultima jumatate de secol.

Am, in continuare, un sentiment neplacut – acela ca noi reprezentam “indienii” din “Estul” salbatic care trebuie sa dispara pentru a face loc mall-urilor si reclamelor de detergenti straini. Poate, totusi, anul care vine ne va aduce intelepciunea de a ne cunoaste si apara propriile interese, atat in ceea ce priveste resursele naturale cat si pe cele umane.

Dragi prieteni,
in orice sfarsit este si un inceput. Se incheie acum nu doar anul 2014, ci un pachet de zece ani. Sigur, sunt subiectiv cand ma gandesc ca se putea si altfel. Oricum, acest nou inceput, de la alegerile prezidentiale, marcheaza aparitia celei de-a a cincea “puteri” – facebookul, care a dovedit ( si la noi si in lumea araba) ca stie sa darame. Poate insa sa si construiasca? Ramane de vazut.

Dragi prieteni,
in anii de cand corespondam prin internet, mi-ati trimis 181.749 de comentarii. Chiar daca nu v-am raspuns de fiecare data, am citit toate postarile voastre. Ele au insemnat pentru mine o hrana spirituala extraordinara. Poate ca uneori am lasat dialogul prea liber dar, de fiecare data, am avut de invatat unii de la altii.
Va urez Sarbatori fericite, sa fiti sanatosi, sa-i tineti aproape pe cei dragi si sa incercati, de fiecare data, sa priviti dincolo de linia orizontului cotidian.
Cu pretuirea dintotdeauna,
Adrian Nastase

×