x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Nastase pleaca joi din PSD

Adrian Nastase pleaca joi din PSD

de Gabriela Antoniu    |    Lavinia Dimancea    |    22 Mar 2006   •   00:00
Adrian Nastase pleaca joi din PSD

Dupa pierderea sefiei Camerei De-putatilor, in PSD incepe exodul. Adrian Nastase va parasi joi parti-dul, iar deputatul Eugen Bejinariu (foto) va demisiona si el in cursul acestei sap-tamani, alaturi de alti colegi.

Deputatul PSD Eugen Bejinariu va demisiona din PSD in cursul acestei saptamani, el sugerand ca se va orienta, in continuare, catre Partidul Conservator, ca o consecinta a mandatului de deputat obtinut pe listele PSD+PUR.

Fost secretar general al Guvernului Nastase, deputatul PSD Eugen Bejinariu a explicat ieri de ce a decis sa demisioneze din partid. "La momentul acesta, avand in vedere comportamentul deviant al conducerii partidului, si nu numai comportamentul, chiar limbajul conducerii partidului, ma face sa cred ca aceasta echipa n-o mai pot gasi la nivelul PSD". El a adaugat ca are un mandat din partea alegatorilor care l-au trimis in Parlament, o obligatie fata de ei, si ca isi va duce acest mandat pana la capat, "tinand cont de faptul ca in noiembrie 2004 am fost trimis in Parlament pe listele PSD + PUR". Bejinariu a precizat ca "despartirea" de PSD va avea loc cat mai repede, urmand sa-si dea demisia din partid in cursul acestei saptamani. Cat priveste numarul altor deputati PSD care il vor urma, Bejinariu a precizat doar ca "sunt mai multi nemultumiti de conducerea partidului". Totodata, deputatul PSD a precizat ca nu au fost initiate tratative cu PC in vederea plecarii sale si a altor deputati care, probabil ii vor urma. Surse din partid sustin ca gestul lui Bejinariu va fi urmat si de alti 10-15 deputati PSD printre care Rovana Plumb, Monalisa Galateanu, Teodor Nitulescu, Victor Ponta, Viorel Pupeza, Zamfir Dumitrescu, Marin Diaconescu. Alte voci sustineau insa ca din PSD ar pleca un numar mai mare, 30-32. Bejinariu a dezvaluit ca liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a incercat sa-i convinga pe deputatii care si-au exprimat ieri dorinta de a pleca din partid. Asta s-a intamplat sub vazul presei, chiar pe holul din fata salii plenului. "Poate o sa-i lamureasca pe cei mai slabi de inger", a mai spus Bejinariu. Nitulescu a confirmat ca, in cazul in care Nastase va parasi partidul, il va urma cu siguranta, indiferent de formatiunea politica spre care se va orienta. In schimb, Daciana Sarbu exclude, deocamdata, varianta demisiei din partid, iar Victor Ponta nu a luat inca in calcul aceasta posibilitate. Ei au facut aceasta declaratie dupa ce a fost vehiculata plecarea aceastora catre PIN.

RUPT IN TREI. La randul sau, deputatul Ioan Timis a sustinut ca sunt discutii intre parlamentarii partidului, pentru ca unii dintre ei nu se mai regasesc in aceasta formatiune politica. "A fost umilitor pentru noi ce s-a intamplat in partid. E clar ca PSD se va sparge. Si sunt trei directii in care o vor apuca membrii partidului", a spus deputatul. Potrivit acestuia, unii membri ai PSD se vor inscrie in PC, altii il vor urma pe Ioan Rus, iar altii, pe Ion Iliescu. "Nu m-am hotarat incotro o apuc. Agreez, deocamdata, varianta de a-l urma pe Iliescu. In cel mult o saptamana trebuie sa ma decid ce voi face", a conchis Timis.

NASTASE PLEACA JOI DIN PSD
Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, va demisiona joi din partid, spun surse din PSD. Gestul lui Nastase era previzibil prin prisma ultimelor evenimente: aranjamentele din partid in urma carora liderii judeteni ai PSD au decis ca trebuie sa demisioneze din fruntea Camerei Deputatilor si din functia de presedinte executiv al PSD, demisia din cele doua functii, pierderea sefiei Camerei de catre PSD. Ieri, presa centrala acredita ideea ca Nastase s-ar inscrie in PC. "Subiectul nu exista, pentru ca Nastase nu si-a manifestat dorinta de a veni la noi. Zvonul cu privire la venirea lui Nastase in PC a plecat de la faptul ca mai multi analisti luau in considerare faptul ca Adrian Nastase nu ar mai putea sa stea in PSD si n-ar putea sa plece decat la PC", a declarat ieri purtatoral de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. (G.A., D.P.)

Cina de taina de la restaurantul Irisa

REFUZ. Ion Stan a plecat primul, spunand ca nu vrea sa dea "raportul" dupa ce ia o masa
PREVIZIUNE. Hrebenciuc nu exclude unele plecari din PSD, dar nu intr-un numar atat de mare, care sa afecteze partidul
Hotel Irisa. Aseara, trecut de ora 19:00. Intalnire de taina a PSD, convocata de Viorel Hrebenciuc, liderul grupului parlamentar PSD din Camera. El i-a invitat pe deputatii pesedisti, lideri de organizatie, la un pahar de vorba pentru a discuta criza din partid. "Vrea sa ii convinga pe liderii de organizatie sa nu plece, pentru ca pot trage dupa ei organizatii intregi", comenta in cursul dupa-amiezii un deputat PSD. Au venit 14 deputati-sefi de filiale, unii dintre ei aflati pe lista posibililor demisionari. Viorel Pupeza, Dan Nica, Ion Stan, unul dintre sustinatorii vehementi ai lui Adrian Nastase, Gabriel Oprea, Ion Calin, Eugen Nicolicea, Constantin Nita, Ioan Cindrea, Ioan Munteanu si Mircea Dusa au fost printre cei care au stat la masa, timp de doua ore, cu Viorel Hrebenciuc. Meniul: bufet suedez si vin. Tema: demisiile din PSD si mentinerea unitatii partidului.

DESPRE DEMISII. Au fost discutii in care Hrebenciuc a incercat sa convinga ca demisia din partid nu este o solutie, dand exemplul grupului Melescanu, rupt din PDSR in 1997. "Am luat masa impreuna. Sunt intalniri normale", a explicat Hrebenciuc la finalul intalnirii. El a precizat ca discutiile au vizat necesitatea unitatii partidului si ca astazi va avea loc o intalnire a grupurilor parlamentare ale PSD, la care este asteptat si Mircea Geoana. "Vreau sa dau un mesaj de unitate colegilor din teritoriu si sa le explic ca tot ce apare in mass-media nu corespunde intru totul realitatii. In afara de intentia de demisie a domnului Bejinariu, alte intentii nu sunt decat simple speculatii", a spus Hrebenciuc. (Lavinia Dimancea)
×