x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Severin, somat de PPE să prezinte scuze comisarului european Jacques Barrot

Adrian Severin, somat de PPE să prezinte scuze comisarului european Jacques Barrot

01 Iun 2009   •   00:00
Adrian Severin, somat de PPE să prezinte scuze comisarului european Jacques Barrot

Războiul declaraţiiloe electorale de campanie se mută la Bruxelles. După primul meci al popularilor europeni cu socialiştii pe marginea criteriilor şi motivelor care au stat la baza unui top controversat cu cei mai slabi candidaţi la PE, a venit rândul viitorului raport despre justiţia din România să provoace noi dispute. Preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul i-a solicitat europarlamentarului PSD, Adrian Severin, să prezinte public scuze comisarului european Jacques Barrot, vicepreşedinte al CE, pentru afirmaţiile legate de modul de întocmire al acestui document.

Popularii europeni s-au arătat deranjaţi în special de afirmaţiile lui Severin cu privire la coordonarea raportului pe Justiţie de secretarul general al CE, şi nu de comisarul european pe Justiţie, Jacques Barrot, despre care a sugerat că ar fi fost exclus din acest proces deoarece ar fi corupt.

"Insinuările domnului Severin sunt inacceptabile. Acestea sunt, în plus, incorecte, Comisia Europeană aplicând în mod temeinic procedurile existente în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei în România. Îl invit pe domnul Severin, în calitatea sa de deputat european din 2007, să consulte procedurile referitoare la elaborarea rapoartelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, disponibile pe site-ul internet al Comisiei Europene" a declarat Joseph Daul, prin intermediul unui comunicat de presă.

Pomenind de "polemicile sterile şi insultătoare" care au apărut în timpul campaniei pentru europarlamentare, liderul PPE cere candidaţilor "să rămână demni", şi să nu cedeze în faţa unor aseemenea tipuri de discuţii.

"Domnul Severin şi colegii săi socialişti vor, cu siguranţa, prin astfel de afirmaţii calomnioase, să ascundă faptul că ei înşişi nu au facut toate eforturile necesare pentru a lupta mai eficient împotriva corupţiei în propria lor ţară. Comisia Europeană ar avea, cu siguranţă, mai puţin de comentat dacă ei ar fi acţionat, în loc să arunce vina proprie pe umerii altora", a susţinut Daul.

Liderul grupului PPE îi cere eurodeputatului PSD "să-şi ceară scuze public imediat faţă de vicepreşedintele Barrot" pentru afirmaţiile făcute la adresa acestuia.

Adrian Severin a lăsat să se înţeleagă sâmbătă că procesul de coordonare a acestui raport a revenit secretarului general al CE, Catherine Day, şi nu comisarului european pe Justiţie, Jacques Barrot, deaorece fie acesta din urmă ar fi corupt, fie există tot o formă de corupţie tradusă prin "devierea de la reguli", "prin faptul ca nu e lăsat să gestioneze dosarul".

"Da. Eu acuz de corupţie pe unii care lucrează la raportul pentru România. Nu neapărat de corupţie în sensul că au încasat bani, că au luat mită. Corupţie în sensul de deviere de la reguli şi de atitudine incorectă", a afirmat Severin.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: politic severin