x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alba – neagra cu suspendarea

Alba – neagra cu suspendarea

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    09 Sep 2008   •   00:00
Alba – neagra cu suspendarea

PĂCURARU  ●  PNL aşteaptă mutarea lui Băsescu în campanie
Ministrul Municii, Paul Păcuraru, speră că Traian Băsescu nu-l va suspenda din funcţie, în timp ce colegii din PNL îl văd zburat fix în campania electorală.



PĂCURARU  ●  PNL aşteaptă mutarea lui Băsescu în campanie
Ministrul Municii, Paul Păcuraru, speră că Traian Băsescu nu-l va suspenda din funcţie, în timp ce colegii din PNL îl văd zburat fix în campania electorală.

Au trecut două săptămîni de cînd Senatul şi-a dat avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva ministrului Muncii, Paul Păcuraru, şi de cînd Vasile Blaga avertiza: “Nu ştiu ca Traian Băsescu să fi iertat pe cineva!”. Dispoziţia iertătoare a preşedintelui din prezent este văzută chiar şi de unii liberali ca expresia unei curtoazii interesate: dacă va fi nevoie să facă guvern cu ei? În plus, premierul şi preşedintele sînt suspectaţi că s-ar fi înţeles din clipa în care primul şi-a cumpărat liniştea guvernamentală prin cedarea ministerelor de Externe şi de Justiţie. Alţii spun însă doar că nu a venit momentul potrivit pentru Traian Băsescu. “O să-l suspende probabil în campanie! Acum nu-i foloseşte la nimic”, e linia majoritară.

 Faptul că preşedintele Traian Băsescu nu l-a suspendat imediat ce a avut verdictul parlamentarilor îl determină pe ministru să creadă că va fi cruţat. “Nu am nici un semn de la preşedinte că ar vrea să mă suspende”, a declarat Păcuraru, explicîndu-şi atitudinea şefului statului prin subţirimea probelor din dosarul pe care l-a numit întotdeauna “unul politic”. Ceea ce presupune o contradicţie, orişicît! Administraţia Prezidenţială nu a făcut nici o precizare legată de situaţia lui Păcuraru.

PRECEDENTE. Din cei şase miniştri urmăriţi penal, doar doi au fost suspendaţi din funcţie de către şeful statului: Teodor Atanasiu şi Zsolt Nagy. În 2006, două plîngeri penale au declanşat schimbarea din funcţie a ministrului Apărării. Prima a fost depusă de consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu, pe care Atanasiu recunoscuse, într-o intervenţie TV, că o filează prin intermediul serviciului secret al Armatei. “Am şi eu o Direcţie întreagă de informaţii, care îmi spunea ce pleacă de la doamna Săftoiu de la Cotroceni pe surse credibile din preajma Palatului... Deci nu e cazul să-mi spuneţi ce se difuzează de acolo”, afirma ministrul. Cea de a doua plîngere a fost depusă de un pesedist, însă unul apropiat doamnei Udrea – fostul ministru Eugen Bejinariu –, şi avea ca obiect informaţii apărute în presă în legătură cu un ordin adresat ofiţerilor DGIA pentru a racola parlamentari, ziarişti, funcţionari şi oameni de afaceri spre a face lobby MApN. Comisia prezidenţială şi-a dat avizul pentru urmărirea penală a ministrului la 7 septembrie 2006, iar cinci zile mai tîrziu ministrul a fost suspendat din funcţie de către preşedinte, sub argumentul “îndepărtării oricărei suspiciuni de influenţare a anchetei”. Atanasiu avea să primească NUP de la Parchet, dar între timp Ministerul Apărării fusese deja obţinut de PD. Anterior lui Atanasiu, fostul vicepremier George Copos, urmărit penal în cazul Loteria, îşi dăduse demisia. La fel au procedat şi Tudor Chiuariu, Decebal Traian Remeş şi Codruţ Şereş.

Singurul care s-a mai lăsat suspendat a fost ministrul Comunicaţiilor, Zsolt Nagy. Parchetul a cerut avizul pentru urmărirea penală a acestuia pe 27 aprilie 2007, în dosarul privatizărilor strategice. Pe 11 iunie a fost suspendat din funcţie. În acest interval, Traian Băsescu însuşi fusese suspendat din funcţie şi repus în drepturi în urma referendumului din 19 mai. Udemeriştii aveau să reclame că suspendarea era stîns legată de refuzul UDMR de a sprijini moţiunea de cenzură a PD-L împotriva Guvernului din care şi Uniunea face parte.

×
Subiecte în articol: politic