x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALDE nu susţine forma actuală a răspunderii magistraţilor

ALDE nu susţine forma actuală a răspunderii magistraţilor

03 Dec 2017   •   13:39
ALDE nu susţine forma actuală a răspunderii magistraţilor

ALDE nu susţine prevederile privind răspunderea magistraţilor adoptate de comisia parlamentară privind Legile Justiţiei, deoarece le consideră inoperante, a declarat deputatul Steluţa Cătăniciu, vicepreşedinte al partidului, într-un comunicat remis duminică.

 

"În calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, mă dezic total de votul exprimat în şedinţa comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraţilor: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadrul respectivei şedinţe şi nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaţilor, în situaţia în care răspunderea magistraţilor rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie", a afirmat Steluţa Cătăniciu.

Ea a precizat că ALDE s-a poziţionat de la început pentru modificarea celor trei Legi ale Justiţiei, considerând că aceasta derivă din importanţa apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor din România, "care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri", relateaza agerpres.

"Acesta este şi motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale am susţinut, ca formă de reglementare, obligaţia statului de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, precum şi faptul ca statul să fie obligat să plătească justiţiabililor 'de îndată' sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri şi nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins", a explicat Cătăniciu.

Ea a precizat că aşteaptă responsabilitate din partea puterilor legislativă şi judecătorească. "În cadrul comisiei, am fost de bună-credinţă şi am votat toate amendamentele pe care le-am considerat necesare în vederea întăririi independenţei justiţiei. Însă trebuie să înţelegem toţi că nu putem vorbi de o justiţie independentă atât timp cât nu va fi şi responsabilă. Independenţa justiţiei fără responsabilitate înseamnă doar putere discreţionară, care am văzut ce poate genera! Aştept responsabilitate, în acest sens, din partea ambelor puteri: legislativă şi judecătorească", a afirmat Cătăniciu.

×