x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri locale, runda a doua

Alegeri locale, runda a doua

de Carmen Vintila    |    14 Iun 2008   •   00:00
Alegeri locale, runda a doua

DIN NOU LA VOT ● 1.474 de fotolii de primari îşi aşteaptă aleşii
Românii din aproape 1.500 de localităţi sînt aşteptaţi din nou, mîine, la urne să-şi aleagă primarii în al doilea tur de scrutin. Candidaţii rămaşi în cursă se vor bate pentru a ocupa unul din cele 1.474 de fotolii de primari neatribuite în primul tur. La Bucureşti, lupta se va da atît pentru primăria generală, cît şi pentru sectoarele 1, 4, 5 şi 6.



DIN NOU LA VOT ● 1.474 de fotolii de primari îşi aşteaptă aleşii
Românii din aproape 1.500 de localităţi sînt aşteptaţi din nou, mîine, la urne să-şi aleagă primarii în al doilea tur de scrutin. Candidaţii rămaşi în cursă se vor bate pentru a ocupa unul din cele 1.474 de fotolii de primari neatribuite în primul tur. La Bucureşti, lupta se va da atît pentru primăria generală, cît şi pentru sectoarele 1, 4, 5 şi 6.

Campania pentru turul al doilea al alegerilor locale s-a încheiat astăzi, candidaţii putînd să-şi prezinte oferta pentru ultima dată în faţa electoratului prin intermediul televiziunii joi seară. Mîine, bucureştenii din patru sectoare şi cetăţenii din aproximativ 1.500 de localităţi, dintre care 14 reşedinţe de judeţ, sînt aşteptaţi să vină la secţiile de votare pentru a-şi alege primarii în al doilea tur de scrutin. Ca şi acum două săptămîni, urnele vor fi deschise între orele 7:00 şi 21:00. De data aceasta, cîştigători vor fi declaraţi candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. După primul tur de scrutin, din cele 3.183 de mandate de primar au rămas neatribuite 1.474 de mandate, pentru care se vor duela candidaţii care la alegerile de la 1 iunie au ieşit pe primele două locuri. Astfel, la Bucureşti, pentru fotoliul de primar general se vor bate Sorin Oprescu (candidat independent) şi Vasile Blaga (PD-L). Cetăţenii din Sectorul 1 vor avea de ales între Andrei Chiliman (PNL) şi Răzvan Murgeanu (PD-L). În Sectorul 4 lupta se va da între Cristian Popescu Piedone (PC) şi Ovidiu Silaghi (PD-L). Marian Vanghelie (PSD) şi Sebastian Bodu (PD-L) se vor bate în Sectorul 5, iar Cristian Poteraş (PD-L) şi Dan Darabont (PSD) în Sectorul 6.

ÎN ŢARĂ. Pentru a doua oară vor fi aşteptaţi la urne şi cetăţenii cu drept de vot din mai multe municipii, printre care Aiud (judeţul Alba), Cîmpulung, Curtea de Argeş (Argeş), Bacău, Moineşti, Oneşti (Bacău), Beiuş, Marghita (Bihor), Bistriţa (Bistriţa-Năsăud), Dorohoi (Botoşani), Făgăraş, Săcele (Braşov) şi Brăila (Brăila). Turul doi de scrutin va fi organizat şi în municipiile Rîmnicu-Sărat (Buzău), Reşiţa (Caraş-Severin), Călăraşi, Olteniţa (Călăraşi), Mangalia (Constanţa), Sfîntu Gheorghe (Covasna), Feteşti, Urziceni (Ialomiţa), Iaşi şi Paşcani (Iaşi), Roman (Neamţ), Caracal (Olt), Ploieşti, Cîmpina (Prahova), Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei (judeţul Suceava), Alexandria, Roşiori de Vede (Teleorman), Vaslui şi Huşi (judeţul Vaslui), Drăgăşani (Vîlcea) şi Focşani (judeţul Vrancea).

UN SINGUR BULETIN. Spre deosebire de acum două săptămîni, alegătorii vor primi un singur buletin de vot, pe care candidaţii vor fi în-scrişi unul sub celălalt, în funcţie de voturile obţinute la primul tur de scrutin, în caz de balotaj poziţia candidaţilor fiind stabilită de ordinea alfabetică. Vor putea merge la vot cetăţenii care au împlinit 18 ani inclusiv în perioada dintre cele două tururi de scrutin, aceştia urmând să fie înscrişi în listele suplimentare. Nu vor putea vota persoanele puse sub interdicţie sau cele lipsite de drepturile electorale pe durată stabilită prin hotărîre judecătorească definitivă. La urne se vor putea prezenta şi cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană care au domiciliul sau reşedinţa în România. Pentru a eficientiza procesul electoral, BEC a avizat înfiinţarea unor noi secţii de votare în localităţile Vidra şi Ştefăneştii de Jos (judeţul Ilfov), Podu Iloaiei, Ciurea şi Leţcani (Iaşi), Ştefăneşti (Argeş) şi în Tîrlungeni (Braşov). Asociaţia Pro Democraţia va avea 800 de reprezentanţi care vor observa desfăşurarea procesului electoral de mîine. De asemenea, APD va reactiva linia telefonică gratuită 0800.070.100 la care cetăţenii vor putea semnala încălcări ale legii în secţiile de votare.

MĂSURI SPECIALE. Buna desfăşurare a alegerilor va fi asigurată de aproximativ 35.000 de poliţişti şi jandarmi, numai în Bucureşti fiind mobilizaţi peste 2.300 de poliţişti pentru a lua măsurile de ordine necesare. Prefecţii au evaluat secţiile de votare unde ar putea să apară posibilitatea ca votul să fie perturbat, în toate aceste secţii fiind luate măsuri speciale de ordine publică, în sensul că vor exista planuri de ordine publică şi rezerve de intervenţie. Potrivit MIRA, acest regim va fi aplicat în peste 400 de secţii de votare din totalul de 8.661 organizate pentru turul al doilea. De asemenea, ministrul de Interne, Cristian David, a anunţat că în anumite secţii de votare, în scop preventiv, vor fi organizate de către Jandarmerie culoare delimitate pentru a preveni aglomerarea şi blocarea secţiilor de votare de cetăţenii veniţi la vot. Totodată, în fiecare judeţ au fost organizate între 10 şi 20 de echipe de poliţişti de la inspectoratele judeţene care să poată interveni şi verifica rapid semnalările de fraudă electorală.

Incident electoral

Reprezentanţii PC din Sectorul 4 au depus aseară la secţiile de poliţie 14 şi 15 plîngeri însoţite de fotografii şi imagini video, reclamînd faptul că în zona pieţei Big-Berceni liniştea publică a fost deranjată de aproximativ 60 de persoane care se dădeau drept simpatizanţi PC. Acestea purtau tricouri inscripţionate cu numele candidatului PC la Primăria Sectorului 4, Cristian Piedone, şi cu sigla partidului. "Au agresat femeile pe stradă, s-au luat de negustorii din piaţă, le-au strigat că «Vine Piedone şi vă demolează», i-au ameninţat", a susţinut Piedone, acuzînd că acţiunea ar fi fost menită să-l decredibilizeze. Poliţia a confirmat indirect incidentul. "Într-adevăr, la Secţia 15 s-a primit o sesizare, dar nu a fost vorba despre vreun conflict anume. Cîţiva cetăţeni le-au sesizat oamenilor noştri de la secţie că erau pe stradă zece indivizi îmbrăcaţi cu tricouri PC, deşi nu păreau a fi simpatizanţi ai partidului. Poliţiştii de la secţia respectivă i-au verificat pe aceştia, însă respectivii au susţinut că nu au făcut nimic şi că sînt simpatizanţi PC, drept pentru care au fost lăsaţi să plece", a declarat purtătorul de cuvînt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan. (C.V., M.R.)

Bis la Vidra şi la Ştefăneşti

Alegătorii din comunele ilfovene Vidra şi Ştefăneştii de Jos, unde alegerile de la 1 iunie au fost anulate pe motiv de fraudă, vor merge mîine la urne pentru a relua scrutinul. Potrivit deciziei BEC, cetăţenii din cele două comune vor trebui să reia votul nu numai pentru funcţia de primar, ci şi pentru preşedinţia consiliului judeţean, consiliul local şi judeţean. În urma alegerilor de la 1 iunie, atît în Vidra, cît şi în Ştefăneşti, primarii fuseseră aleşi din primul tur, aceştia primind jumătate plus unu din voturile valabil exprimate de alegători. Potrivit rezultatelor invalidate ulterior de BEC, în Ştefăneşti ar fi fost ales primar pesedistul Aurel Pîrvu (943 de voturi), iar în Vidra democrat-liberalul Florin Niculae (2.110 voturi). Dacă alegerile nu ar fi fost anulate, Consiliul Local din Ştefăneşti ar fi fost dominat de PSD, iar în Vidra, consilierii PD-L ar fi fost majoritari. Anterior invalidării alegerilor din cele două localităţi, BEC anunţase că în judeţul Ilfov mandatul de preşedinte de consiliu judeţean fusese cîştigat de candidatul PD-L, Cristache Rădulescu. Pentru a evita situaţia creată la primul tur, ministrul de Interne, Cristian David, a cerut ca în cele două localităţi unul dintre subprefecţii judeţului Ilfov să monitorizeze personal modul de derulare a procesului electoral. De asemenea, vor exista jandarmi la fiecare secţie de votare, în afara secţiilor, în perimetrul de 500 de metri, dar şi o rezervă de intervenţie în localitate. În Ştefăneşti vor fi 100 de jandarmi şi poliţişti.

Contravenţii şi infracţiuni

Înscrierea cu bună ştiinţă a unui alegător în mai multe liste electorale sau înscrierea în liste a unor persoane se pedepseşte cu amendă de la 1.100 de lei la 1.500 de lei. Înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu sînt înscrise în lista electorală permanentă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. De asemenea, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale se sancţionează cu amendă cuprinsă între 700 de lei şi 1.000 de lei. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegători se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Aceeaşi pedeapsă va fi aplicată şi persoanei care votează fără drept de vot, precum şi celei care votează de mai multe ori în aceeaşi zi.

Luaţi-vă umbrela la vot!

Bucureştenii vor merge cu umbrela mîine la vot. Cerul va fi noros şi temporar în cursul zilei vor cădea averse, însoţite de descărcări electrice. Maxima termică nu va depăşi 23 de grade Celsius. Locuitorii din Maramureş, Crişana şi Transilvania vor avea parte duminică, în turul al doilea al alegerilor locale, de o vreme instabilă şi în răcire uşoară, cu maxime ce nu vor depăşi 24 de grade Celsius. Ziua vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vîntului. În Transilvania, izolat, cantităţile de apă pot fi însemnate. Oltenia, Moldova şi Banatul nu vor fi nici ele scutite de averse duminică, însă acestea vor fi pe arii restrînse. Condiţii de grindină vor fi în Muntenia şi Dobrogea. Vestea bună este că de luni vremea se va ameliora din punct de vedere al precipitaţiilor şi se va încălzi uşor. (Anca Ardeleanu)

×
Subiecte în articol: politic două pd-l votare cetăţenii