x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nepszava: Budapesta continuă campania pentru Tokes. UDMR va trebui să înfrunte şi Guvernul Ungariei

Nepszava: Budapesta continuă campania pentru Tokes. UDMR va trebui să înfrunte şi Guvernul Ungariei

de Istvan Deak    |    01 Noi 2012   •   20:02
Nepszava: Budapesta continuă campania pentru Tokes. UDMR va trebui să înfrunte şi Guvernul Ungariei

Cotidianul ungar Nepszava, apropiat partidului de opoziţie din Ungaria, socialiştii din MSZP, consideră că în afara adversarilor tradiţionali, la alegerile parlamentare din 9 decembrie din România, UDMR va trebui să dea piept şi cu Guvernul de la Budapesta.
„Campania electorală pentru alegerile parlamentare din România încă nu a început oficial, însă toate partidele au intrat deja în febra alegerilor. Partidul Civic Maghiar (PCM) îl atacă pe Tokes, în timp ce acesta îl acuză pe Marko Bela de trădare. Reprezentatul Guvernului ungar, secretarul de stat Nemeth Zsolt, a participat la un eveniment organizat de partidul lui Tokes. Deşi în această vară premierul Viktor Orban a promis la Băile Tuşnad că Guvernul său nu se va implica la alegerile parlamentare în lupta internă a partidelor maghiare din Ardeal, la evenimentul electoral al partidului lui Tokes (PPMT) şi-a făcut apariţia şi secretarul de stat Nemeth Zsolt. Deşi Orban spusese la Băile Tusnad că nu ar trebui să aştepte nimeni de la el să înfrunte simpatizanţii UDMR, 85% din electoratul maghiar, se pare că pe lângă adversarii tradiţionali, pentru a ajunge în Parlament, UDMR va trebui să înfrunte şi de data aceasta Guvernul Ungariei”, scrie publicaţia citată. De altfel, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, zilele trecute, că Uniunea „îi reprezintă cu responsabilitate pe toţi maghiarii din România”.

Colaborare

La 22 octombrie, preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că a trimis o invitaţie liderilor UDMR şi Partidului Civic Maghiar, Kelemen Hunor şi Biro Zsolt, să pună bazele unei colaborări a maghiarilor, la 20 de ani de la adoptarea Proclamaţiei de la Cluj Napoca, potrivit Agerpres.

„Azi am trimis o invitaţie către cei doi preşedinţi - Kelemen Hunor de la UDMR şi Biro Zsolt de la PCM, ca joi, 25 octombrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de când s-a născut Proclamaţia de la Cluj, în 25 octombrie 1992 - primul manifest programatic al maghiarilor care izvorăşte din Declaraţia de la Alba Iulia a românilor din Transilvania, şi practic fixează acest scop strategic al comunităţii maghiare şi anume formarea şi crearea cadrului legislativ şi constituţional pentru un sistem de autonomii comunitare, care este un instrument pe termen lung pentru păstrarea identităţii maghiare. Aceasta a fost Declaraţia de la Cluj, mi se pare o zi simbolică şi cred că în amintirea acestei declaraţii care a fost votată în unanimitate, la consiliul naţional al UDMR, în această zi am invitat cei doi preşedinţi maghiari să punem bazele unei colaborări, nu neapărat la alegeri, dar probabil avem de discutat şi despre alegeri”, a declarat Toro atunci. Acesta a arătat că doreşte să discute cu liderii UDMR şi PCM despre o colaborare pe termen lung şi despre revitalizarea Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, care a fost înfiinţat în 2009 de UDMR şi de liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, şi care „prin 2010 s-a stins încet din viaţă”.
Autonomie

„PPMT a sărbătorit 20 de ani de la Declaraţia de la Cluj, un document de bază al UDMR pe tema autonomiei. Tokes le-a cerut demisia senatorilor şi deputaţilor care au jurat în 1992 că vor face totul pentru obţinerea autonomiei, însă ulterior şi-au încălcat jurământul. Tokes l-a numit pe Marko Bela principalul vinovat pentru nerealizarea autonomiei. Nemeth Zsolt a subliniat că autonomia maghiară din Ardeal este un caz al tuturor maghiarilor. El a subliniat că este eronată concluzia unor sociologi că problemele existenţiale ale maghiarilor din Ardeal sunt mai importante pentru ei decât autonomia. Nemeth a arătat că sondajele ar fi corecte dacă s-ar căuta răspunsul la întrebarea: 'Nu e aşa că ar fi mai bine ca rezolvarea problemelor dumneavoastră să aibă loc în cadrul autonomiei?'”, mai scrie Nepszava.

Contracandidat
De notat că profesorul de fizică Andras Tokes, fratele europarlamentarului Laszlo Tokes, şi-a înregistrat candidatura la Biroul Electoral Judeţean Mureş din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), pentru Colegiul nr. 2 Senat, unde îl va avea contracandidat pe senatorul UDMR Marko Bela.
„Candidez în Colegiul 2 Senat contra lui Marko Bela. Eu nici nu m-am gândit ce şanse am, eu mă gândesc că, după atâtea decepţii ale alegătorilor, normal că am şanse contra domnului Marko mai ales că dânsul a câştigat acum patru ani cu lozinca 'Împreună pentru autonomie'. Şi, împreună cu domnul Frunda, când era vorba în Parlament să voteze statutul autonomiei, au fugit ca şi copiii mei de la şcoală, de la ore. Păi ce credibilitate poate să aibă un om şi dacă are credibilitate după acest fapt înseamnă că fiecare popor îşi merită şefii. Dacă aşa aleg, eu n-am ce să fac, cel puţin nu vreau să spun mai mult despre credibilitatea actualilor conducători ai UDMR. Eu încerc ca să spun înc-o dată: pe mine să nu mă conducă”, a afirmat Andras Tokes cu acea ocazie.

El a afirmat că nu ar putea să doarmă bine dacă ar lăsa 'ca domnul Marko să fie singurul candidat al maghiarimii'.

×