x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri prezidentiale - Basescu, invingator

Alegeri prezidentiale - Basescu, invingator

de Aniela Nine    |    04 Aug 2008   •   00:00

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Traian Basescu ar cistiga un nou mandat la Cotroceni, iar PD-L ar obtine cele mai multe mandate de parlamentar. Asta in conditiile in care aproape jumatate dintre romani nu stie care va fi tipul de vot ce se va aplica la alegeri. Datele sint relevate de un sondaj INSOMAR realizat in perioada 22-30 iulie pe un esantion de 1.506 persoane, cu o marja de eroare de 2,8%, prezentat de Agerpres.



Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Traian Băsescu ar cîştiga un nou mandat la Cotroceni, iar PD-L ar obţine cele mai multe mandate de parlamentar. Asta în condiţiile în care aproape jumătate dintre români nu ştie care va fi tipul de vot ce se va aplica la alegeri. Datele sînt relevate de un sondaj INSOMAR realizat în perioada 22-30 iulie pe un eşantion de 1.506 persoane, cu o marjă de eroare de 2,8%, prezentat de Agerpres.

Conform acestor date, în cursa pentru Cotroceni, 58% dintre români l-ar vota pe Traian Băsescu, 12% pe Sorin Oprescu (dacă acesta ar candida), 11% pe Adrian Năstase, 6% pe Mugur Isărescu, iar 5% pe Teodor Meleşcanu. În schimb, într-un top al încrederii, preşedintele e cotat cu 49% din opţiunile respondenţilor, Theodor Stolojan – 33%, Călin Popescu-Tăriceanu – 26%, Mircea Geoană – 24%, Emil Boc – 23%, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, cîte 21%, George Becali – 17%, Cozmin Guşă – 15%, C.V. Tudor – 13% şi Dan Voiculescu – 12%. Cît priveşte alegerile parlamentare, în favoarea PD-L ar opta 38% din respondenţi, 26% ar opta pentru PSD, 16% pentru PNL. Doar 4% pentru UDMR, cîte 3% pentru PRM şi PNG şi cîte 2% pentru PC, PIN şi PNŢCD.


STOLO, PREMIER. Surpriza este dată de opţiunea respondenţilor la postul pe prim-ministru, unde 24% din cei chestionaţi l-ar vedea la Palatul Victoria pe Theodor Stolojan, 19% pe Tăriceanu, 17% pe Mircea Geaonă şi 13% pe Ion Ţiriac. În privinţa sistemului de vot după care se vor desfăşura alegerile din toamnă, 42,6% din români nu ştiu ce tip de vot se va aplica, în vreme ce 27,2% cred că tipul de scrutin va fi acelaşi, iar 30,2% spun că acesta va fi diferit.

×
Subiecte în articol: politic