x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile bat uninominalul - Tariceanu propune amanarea referendumului

Alegerile bat uninominalul - Tariceanu propune amanarea referendumului

de Lavinia Dimancea    |    21 Feb 2007   •   00:00
Alegerile bat uninominalul - Tariceanu propune amanarea referendumului

Premierul Tariceanu i-a cerut ieri presedintelui Basescu amanarea referendumului privind votul uninominal, iar Opozitiei, a procedurii de suspendare pentru a da prioritate alegerilor pentru Parlamentul European.

Premierul Tariceanu i-a cerut ieri presedintelui Basescu amanarea referendumului privind votul uninominal, iar Opozitiei, a procedurii de suspendare pentru a da prioritate alegerilor pentru Parlamentul European.

In cursul diminetii de ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a avut discutii cu presedintele Traian Basescu si cu liderul PSD, Mircea Geoana, in care le-a solicitat "sa reflecteze" la amanarea celor doua demersuri. Rezultatul: "Nu am sesizat prea multa receptivitate. Sunt dezamagit", si-a recunoscut infrangerea premierul intr-o declaratie facuta dupa sedinta de Guvern. Totusi, el a insistat. "Toate aceste demersuri politice care sunt initiate in acest moment vor perturba, fara indoiala, acest proces legat de pregatirea si desfasurarea campaniei si, in final, desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European", a avertizat Tariceanu despre impactul negativ asupra europarlamentarelor, convins fiind ca actiunile presedintelui si Opozitiei nu vor avea oricum nici o finalitate pentru ca "nu se va putea obtine majoritatea calificata necesara aprobarii prin referendum a intentiilor politice pe care se bazeaza referendumul". In plus, premierul a reclamat faptul ca cele doua demersuri nu tin decat de "agenda exclusiva" a sefului statului si a partidelor, neavand nici o legatura cu interesul national. "Toata lumea va discuta daca presedintele o sa fie suspendat sau nu, daca votul sa fie uninominal sau vot de lista si evident vor interveni si alte teme de politica interna care vor face ca dezbaterea fundamentala pentru Parlamentul European sa treaca nu in planul al treilea, ci probabil in planul al 10-lea", a spus Tariceanu, facand apel la "autorii" demersurilor sa ia in analiza "ordinea fireasca a prioritatilor din perspectiva Romaniei, nu dintr-o perspectiva ingusta".

REFUZ. Raspunsul PSD a venit in scurt timp: prima prioritate este apararea Constitutiei (adica suspendarea presedintelui), a doua este de a asigura tarii un Guvern competent si abia a treia alegerile europene. "Motivele invocate de premier pentru o eventuala amanare a alegerilor pentru PE nu stau in picioare", a declarat liderul social-democratilor, Mircea Geoana, care s-a aratat "suprins" de faptul ca premierul nu a anuntat oficial ceea ce i-a spus lui in convorbirea telefonica: "presedintele Traian Basescu a refuzat clar propunerea ca domnul Cioroianu sa fie numit ministru de externe".

In schimb, presedintele Basescu i-a cerut premierului, in discutia pe care au avut-o, potrivit consilierului prezidential Adriana Saftoiu, sa nu amane organizarea euroalegerilor pe motivul ca ar fi organizate cele doua referendumuri, cu atat mai mult cu cat nu a fost stabilita inca data pentru nici una dintre ele, dar l-a avertizat ca aceste demersuri sunt "actiuni constitutionale ce nu pot fi negociate".

SUSPENDAREA PRESEDINTELUI
Propunerea de suspendare a presedintelui Traian Bascu va fi citita in plenul Parlamentului miercuri 28 februarie. Decizia a fost luata ieri de cele doua Birouri Permanente reunite, urmand ca presedintii celor doua Camere ale Parlamentului sa stabileasca de comun acord cu seful statului ora la care se va tine aceasta sedinta. La numai o zi distanta, joi 1 martie, alesii se vor reuni din nou in sedinta comuna, de data aceasta pentru solicitarea presedintelui Basescu de a organiza un referendum pe votul uninominal. Secretarul PSD al Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat ca textul presedintelui este ambiguu, iar cetatenii nu pot fi consultati pe o tema care nu exista din punct de vedere juridic. Tot ieri, Birourile Permanente au luat in discutie si cererea PC privind dezbaterea de urgenta a proiectelor privind introducerea votului uninominal. Comisia de cod electoral se va reuni astazi.
  • Carmen Vintila
  • Legea referendumului, adoptata

    Proiectul de modificare a legii referendumului a fost adoptat ieri de plenul Camerei Deputatilor cu 190 de voturi pentru, 51 impotriva si sase abtineri. Conform modificarilor facute de deputati, referendumul nu poate fi organizat cu trei luni inainte sau dupa alegerile prezidentiale, locale sau parlamentare. Doua referendumuri nu pot fi declansate unul dupa altul decat la distanta de cel putin trei luni. Legea mai prevede ca daca sunt declansate doua referendumuri in acelasi timp, intaietatea se va stabili in functie de "forta juridica" si ca, presedintele tarii, daca a fost ales in turul doi, poate fi demis la referendum cu jumatate plus unu din voturile cetatenilor care se prezinta la scrutin, iar daca a fost ales din primul tur, el nu poate fi demis decat cu majoritatea celor inscrisi in listele electorale. Amendamentul privind demiterea presedintelui se regaseste si in alt proiect de lege adoptat saptamana trecuta de Parlament, care este contestat si asupra caruia Curtea Constitutionala se va pronunta astazi.
  • Dana Piciu
  • ×
    Subiecte în articol: politic preşedintelui