x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile europarlamentare costă statul 252,7 milioane de lei

Alegerile europarlamentare costă statul 252,7 milioane de lei

de Ion Alexandru    |    04 Mar 2019   •   09:39
Alegerile europarlamentare costă statul 252,7 milioane de lei
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Guvernul a apropat, săptămâna trecută, bugetul de cheltueli necesare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc în această primăvară. Autoritatea Electorală Permanentă, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Național de Statistică și Serviciul de Telecomunicații Speciale vor cheltui, pentru acest scrutinin, 252.732.000 de lei, conform anexei acestui act normativ. Din această sumă, 144.384.000 de lei reprezntă numai cheltuielile de personal.

 

Bugetul de cheltueli pentru alegerile europarlamentare a fost aprobat, prin Hotărâre de Guvern, pe 27 februarie și a fot publicat în Monitorul Oficial al României la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel. Executivul a alocat Serviciului de Telecomuncații Speciale suma de 12.681.000 de lei, în  timp ce Autoritatea Electorală Permanentă a primit 25.617.000 de lei, conform anexei, care face parte integrantă din actul normativ citat.

De asemene, Ministerul Afacerilor Externe va primi 19.154.000 de lei, Institutul Național de Statistocă 7.780.000 de lei, aparatul propriu al Secretariatului General al Guvernului – 144.000 de lei, Ministerul Afacerilor Interne 187.500.000 de lei.  În total, suma alocată de Guvernul României pentru aceste alegeri europarlamentare, considerate a fi cele mai importante din ultimii ani, se ridică la 252.732.000 de lei (peste 55 de milioane de euro).

 

Pe ce se duc banii

Din conținutul actului normativ adoptat, rezultă că, spre exempu, Autoritatea Electorală Permanentă, va avea de suportat cheltuieli pentru sedii, dotarea și funcționarea Biroului Electoral Central, asigurarea indemnizațiilor membrilor BEC, ale personalului tehnic auxiliar al BEC, al infrmaticienilor și statisticienilor; cheltuieli pentru apă, cafea, mentenanța Regustrului Electoral, pentru aplicațiile și echipamentele informatice, pentru informarea cetățenilor și organizarea evenimetelor de admitere în Corpul Experților Electorali; cheluieli privind elaborarea, editarea și difuzarea gratuită a unor broșuri legislative și ghiduri de instruire a operatorilor de calcul, a mandatarilor financiari ai partidelor sau a candidaților independenți.

Tot AEP va asigura plata tipăriri buletinelor de vot, a autocolantelor și a ștampilelor.

 

Internele au primit cel mai mult

Pe de altă parte, MAI și MAE vor  asigura, în șară, respectiv î străinătate, ordinea și siguranța publică, mentenanța pentru mijloacele de transport furnizate de Biroul Electoral Central, dar și plata carburatului, Ministerul de Interne asigurând, totodată, condițiile materiale necesare funcționării grupurilor tehnice de lucru de pe lângă comisiile tehnice.

De asemenea, din aceste fonduri va fi asigurată plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale județene sau ai sectoarelor din București și din străinătate, precum și plata personalului auxiliar. Tot aici mai intră cheltuielile de protocol și decontarea cheluielor de transport pentru personal și materialele electorale.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute, a fost adoptată și o Hotărâre de Guvern  privind stabilirea normelor pentru buba organizare ș desfășurare a alegerilor europarlamentare, prin desemnarea componenței comisiilor tehnice de coordonare a activităților de organizare în județe și în Capitală.

 

IDEE

144,3 milioane reprezintă numai cheltuielile cu plata indemnizațiilor personalului care va deservi, în ziua de alegeri, scrutinul electoral

×