x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALEGERILE UNINOMINALE - Colegiile electorale declarate valabile

ALEGERILE UNINOMINALE - Colegiile electorale declarate valabile

de Miruna Pasa Petru    |    26 Sep 2008   •   00:00
ALEGERILE UNINOMINALE - Colegiile electorale declarate valabile

Colegiile electorale stabilite de Executiv pentru alegerile parlamentare uninominale rămân valabile, în forma stabilită prin hotărâre de Guvern. Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri, ca neîntemeiată, cererea Partidului România Mare de suspendare a aplicării actului normativ.  Cealaltă cerere a PRM de anulare a Hotărârii de Guvern va fi judecată de Curtea de Apel la 11 noiembrie.



Colegiile electorale stabilite de Executiv pentru alegerile parlamentare uninominale rămân valabile, în forma stabilită prin hotărâre de Guvern. Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri, ca neîntemeiată, cererea Partidului România Mare de suspendare a aplicării actului normativ.  Cealaltă cerere a PRM de anulare a Hotărârii de Guvern va fi judecată de Curtea de Apel la 11 noiembrie.

Potrivit legii, soluţia pronunţată ieri poate fi atacată cu recurs în cinci zile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar reprezentantul PRM, Lucian Bolcaş, a declarat deja că va exercita calea de atac. "Nu cunosc temeiurile pentru care s-a dat această hotărâre. Nu pot să fac supoziţii, dar vă asigur că PRM va stărui în acţiunea sa şi va declara, în termenul legal, recurs împotriva acestei hotărâri. Sunt prea multe, prea evidente şi prea flagrante toate nelegalităţile hotărârii Guvernului ca să poată să fie trecute cu vederea", a susţinut Lucian Bolcaş.

PRM continuă
Decizia de ieri a vizat doar o cerere de suspendare a hotărârii de guvern care fixa colegiile electorale. Fondul acţiunii PRM, cererea de anulare a acestui act normativ, va fi judecat la Curtea de Apel Bucureşti la 11 noiembrie. "Atunci se va hotărî dacă avem sau nu dreptate. În lipsa acestei suspendări, tot ce se derulează în procesul electoral în condiţiile admiterii cererii de anulare se dărâmă. Dacă hotărârea de guvern va fi anulată după alegeri, alegerile vor fi invalidate şi Parlamentul va fi dizolvat", a susţinut vicepreşedintele PRM. Partidul România Mare susţine că hotărârea de guvern atacată ar fi stabilit colegiile electorale din Bucureşti, Constanţa şi Satu Mare cu încălcarea legii, fără să ţină cont de hotărârea comisiei parlamentare special înfiinţate.

Acţiune şi reacţiune

Miza electorală a hotărârii Curţii de Apel Bucureşti a determinat miercuri seară reacţii politice făţişe din partea premierului Călin Popescu Tăriceanu şi a preşedintelui Traian Băsescu. Şi asta înainte cu câteva ore ca instanţa să pronunţe o hotărâre. Primul-ministru a indus ideea că asupra instanţei se exercită "grave încercări de influenţare politică" şi a găsit de cuviinţă, în acelaşi discurs, să-i acuze pe magistraţi că şi-ar fi făcut singuri salarii "la un nivel indecent".
Deloc mai prejos, şeful statului a ţinut să spună că hotărârea atacată de PRM "pare a nu respecta rigorile legii".
Ambele discursuri politice, lansate înainte de hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, au fost catalogate de preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, drept "presiuni asupra independenţei justiţiei" şi "încălcări ale separaţiei puterilor în stat".

Eşecul "Coaliţiei ruşinii"
Premierul Tăriceanu a apreciat că decizia Curţii de Apel de a respinge cererea PRM de suspendare a hotărârii privind colegiile uninominale confirmă legalitatea actului normativ. Tăriceanu a arătat că, în cazul în care Justiţia dădea dreptate PRM, Guvernul era pregătit să se reunească în cursul zilei de ieri în şedinţă extraordinară pentru a aproba un pachet legislativ care să permită organizarea alegerilor parlamentare la sfârşitul lunii noiembrie, pe baza sistemului de vot uninominal. "Din acţiunile care au fost iniţiate este evidentă intenţia «Coaliţiei Ruşinii» dintre PD-L şi PRM de a amâna prin orice mijloace alegerile şi introducerea sistemului de vot uninominal, considerând acum că îi penalizează. Cu alte cuvinte, încearcă să pună interesul propriu înaintea interesului general, pentru că simt că ar fi afectaţi la viitoarele alegeri (...) Cred că hotărârea Curţii de Apel este elementul cel mai important în desfăşurarea şi în stabilirea legalităţii, nu stabilim noi, ci, în final, justiţia", a spus Tăriceanu, adăugînd că, urmare a deciziei instanţei, alegerile parlamentare pot fi organizate în sistem uninominal la termenul stabilit, 30 noiembrie 2008.

"O veste bună"
PSD a salutat decizia Curţii de Apel, liderul Mircea Geoană apreciind că este vorba despre o veste "foarte bună". "Astfel ne putem cu toţii concentra la 30 noiembrie, data alegerilor, şi pe derularea, în premieră pentru România, a unui sistem de vot uninominal", a spus Geoană. Cât despre decizia PRM de a contesta hotărârea Curţii de Apel, Geoană a apreciat că este vorba despre "o disperare de înţeles pentru un partid care, în acest sistem, este clar că nu are şanse reale de a intra în viitorul Parlament". "Există în mod transparent o înţelegere între PRM şi PD-L, iar trocul cu vicepreşedinţia de la Senat sunt convins că a avut ca parte a înţelegerii şi acest subiect", a conchis Geoană. Şi liderul PD-L Emil Boc a declarat că salută decizia Curţii de Apel şi a afirmat că democrat-liberalii vor continua campania de informare privind uninominalul.

Juriştii de la Cotroceni, lăsaţi până-n noiembrie

Preşedintele Traian Băsescu îşi menţine părerea că hotărârea guvernului privind delimitarea colegiilor uninominale are "slăbiciuni" – întrucât chiar Guvernul recunoaşte asta când anunţă că are pregătit un act normativ care să corecteze aceste slăbiciuni – şi nu dă semne că şi-ar concedia juriştii de la Palat, aşa cum anunţase miercuri seară la TVR. Cel puţin până la 11 noiembrie, când Curtea de Apel se va pronunţa pe fondul sesizării PRM. Până atunci, el spune că decizia de ieri "nu poate fi pusă sub îndoială", însă, cum nu se referă la fond, atunci riscăm să "intrăm într-o perioadă de confuzie", pe care o anticipase în discursul de miercuri din Parlament. "Ceea ce acum nu se mai pare, ci este cert. PRM anunţă că va continua să atace hotărârea pe ideea de suspendare, dar fondul se va judeca tocmai la 11 noiembrie, deci în plină campanie. Nimeni nu poate anticipa hotărârea judecătorului la 11 noiembrie. Poate să lase hotărârea în vigoare, poate fi o hotărâre care să anuleze, să constate ilegalitatea hotărârii şi atunci suntem într-o profundă confuzie", a declarat preşedintele ieri la postul public de radio. Ca atare, din punctul său de vedere, Executivul ar trebui să repare de pe acum ce e de reparat, să nu mai aştepte data de 11 noiembrie. "Am înţeles şi înainte de această hotărâre, dar şi astăzi că premierul a declarat că are un set pregătit prin care să corecteze ceea ce a fost reclamat. De ce Dumnezeu nu corectează imediat ceea ce trebuie corectat? Ca să lase această hotărâre, care e în instanţă, fără obiect şi atunci s-ar derula lucrurile relaxat şi fără semne de întrebare. Vom sta până la 11 noiembrie să ne întrebăm: este legală hotărârea sau nu este legală?", a afirmat şeful statului.
  • Oana Stancu

A dat bani prea mulţi

Despre cât de supărat era primul-ministru miercuri seară, după ce a aprobat rectificarea bugetară pentru justiţie au aflat ieri membrii CSM chiar de la ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Discuţia a pornit la punctul 15 de pe ordinea de zi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privitor la probleme de drept în materia pensionării magistraţilor. Vorbele s-au purtat însă cu uşile închise, presa fiind rugată să părăsească sala. Pe surse, am aflat că s-a atins subiectul delicat al salariilor obţinute la instanţe de judecători şi procurori, despre care premierul a afirmat că au atins "un nivel indecent", după "un salt nepermis". Astfel, aproape ca un fel de scuză, Predoiu le-ar fi explicat colegilor din CSM că s-a chinuit să-l convingă pe prim-ministru să aprobe cele aproximativ 200 de milioane de euro necesare pentru plata drepturilor salariale obţinute prin instanţe. Ba chiar a reuşit să-şi supere şeful de Guvern atunci când a refuzat să participe la conferinţa de presă în care Tăriceanu a atacat justiţia.
  • Violeta Fotache

×